Както повечето българи, и ние си падаме по родните кулинарни специалитети. Това обаче не означава, че не бихме опитали и нещата, които предпочитат да похапват по света.
Сещате ли се за онази поговорка "Човек е това, което яде"? Можем да кажем същото и в национален мащаб. Ако разгледаме какво най-често присъства на масата в национален план, можем да разберем доста за характера на определен народ.
Исландия
Hakarl – ферментирало месо от акула. По думите на Антъни Бурдейн, това е най-гадното нещо, което той е опитвал. А всички знаем, че той не се страхува да опитва най-различни неща, посещавайки знайни и незнайни неща.
Полша
Bigos – яхния от кисело зеле и месо. Сервира се с водка.
Ирландия
Colcannon – вид ирландско ястие от картофи (картофено пюре) и къдраво зеле.
Белгия
Moules frites - Mussels са вид миди, сервирани с пържени картофки. Ако си ги поръчате почти във всеки ресторант, ще получите доста голяма порция, което си е добра новина за феновете на мидите.
Египет
Ful medames – смачкани зрънца бакла в олио, овкусени с кимион.
Дания
Frikadeller – датски кюфтета, най просто казано. Технически обаче, това не са кюфтета. По-скоро бихме ги нарекли кнедли от мляно телешко месо, свинско или говеждо месо. Сервират се с варени картофи и сос грейви.
Още интересни примери можете да намерите на страницата на Kulinar.bg.