Край на света все пак ще има!

Но, спокойно, той ще настъпи след няколко милиарда години

по статията работи: Филипа Тодева | 21.12.2012 | 10:23  2 Виж всички снимки
Край на света все пак ще има!
Янко Николов

Едва ли остана човек, който да не е разбрал за апокалиптичното предсказание на маите. Според него днес - 21 декември, Слънцето ще се издигне до центъра на Млечния път, посочен като черна дупка. И край - светът свършва.

В последните няколко години дискусиите около предсказанието не секваха. В последните няколко месеца – още повече.

Врачки от цял свят твърдят, че краят идва, бедствия като урагана Санди се свързват с него, а учените приемат темата с насмешка.

Край на света ще има! В интервюто с астронома Янко Николов ще разберете кога и как ще настъпи той.

748802

Има известна паника в световното, а и в българското общество, свързана с предсказанието за края на света. Като учен, как гледаш на хипотезата за край на света?

- Не съм запознат точно с календара на маите, но ще използвам следната мисъл: "По плодовете ще ги познаете”. Представите си едно дърво, което символизира науката. То се състои от корени, ствол и плодове, които дава. Корените - това са фундаменталните науки, като астрономията. Колкото по-добре развити са корените, толкова по-хубави плодове ще роди дървото.

Маите са една изчезнала цивилизация и ние не виждаме техните плодове, освен в пирамидите. Те са имали култ към светилата - слънцето и луната - и са правели много жертвоприношения. Ако това са техните плодове трябва да се запитаме доколко развити са били и корените на тяхното дърво. А от астрономична гледна точка със сигурност няма да има край на света на 21 декември.

Ако си зададете въпроса не само дали ще има край на света, а как ще настъпи, за да отговорите, трябва да си зададете и по-малки въпроси. Ако погледнем исторически земята - тя е претърпяла много катаклизми: има следи – кратери причинени от падането на астероиди, предполага се и че динозаврите са изчезнали преди 65 млн. години в резултат точно на сблъсък с астероид. Това е възможно да се случи със Земята отново в близко бъдеще. Но един такъв голям сблъсък е по-рядко явление, сравнен с историята на нашия човешки род, откакто сме тръгнали да се развиваме от Източна Африка преди около 10 милиона години.

От всички животинските видове на земята, човека за пръв път има познанието, което би могло да ни помогне да се предпазим от такъв катаклизъм и това отново благодарение на развитието на науката през последните четири столетия. Успех последните години бележи кацането на японска сонда на астероид, както и един интересен експеримент, при който на пътя на комета беше поставено медно гюле, с цел да се изследва веществото под повърхността на кометата.

През 2029 и 2036 г. астероидът Апофис ще премине близко до земята и той се следи от учените. Съответно има програми, които непрекъснато сканират небето за такива опасни астероиди. В тази задача с успех се включват и астрономи любители от цял свят.

Уви, маите не са имали такава технология и тяхната астрономия не е използвала нито телескопи, нито компютри, с които да предвидят, че това ще се случи точно на тази дата. Така че от тази гледна точка това е моят научен аргумент. Отделно прогнозите за такива в далечни периоди от време са с по-голяма грешка, както е и при метеорологичните прогнози.

Другите катаклизми на земята са се случили от нея самата. Например, изригване на супер вулкан, промяна на климата. През последните няколко десетки милиона години е имало ледникови периоди, но това не е нещо, което би унищожило света – животинските видове или са се адаптирали към измененията или са изчезвали.

Така е, но ето, че краят на света е тема номер 1?

- Много хора се шегуват с края на света, виждайки или усещайки, че нищо такова няма да се случи. Това все пак е интересен въпрос. Според мен един от възможните отговори е количеството информация, с което човек непрекъснато е затрупван. Хората не могат да я осмислят и обработят, защото информацията е от много различни области.

Тук идва ролята на хората, които са по-запознати с дадени области, за да обяснят на разбираем език или популяризиране, както го наричат в науката, кое може да стане и кое не.
Тази прекалена информираност на хората понякога създава прегради. Но пък го има и моментът, че лошите новини по-добре продават, отколкото добрите, а това също е добра причина за това края на света да присъства толкова по медиите.

Последните няколко години ние няколко пъти преживяхме "края на света”. 2000-та година имаше такъв, също пророкуван, но очевидно не се случи. Така че ако на 22-ри си говорим пак, надявам се хората да имат вече едно на ум, да не вярват на такива предсказания и да бъдат малко по-внимателни, така че занапред да няма чак такива истерии.

Предполагам, че Вас лично са Ви питали като астроном за тази тема?

- Ами, в последно време мен доста са ме питали такива неща и аз отговарям, че от астрономична гледна точка в близките години наистина няма какво да ни заплаши. Но край на земята ще има.

Кога?

- След няколко милиарда години.

Защо?

- Защото Слънцето след няколко милиарда години ще достига крайните етапи от своята еволюция, когато вече изчерпва водорода в ядрото си. То ще се разшири и съответно температурата на Земята ще стане толкова висока, че океанът ще се изпари и планетата ни ще стане една безжизнена гореща пустиня. Освен може би ако не сме измислили някакъв "Ноев ковчег", с който да се преселим на друга планета.

Въпросът за живот извън Земята е много стар, но едва последните 20 години започнахме да откриваме колко всъщност е любопитно това. Последните години са открити много извънслънчеви планети, а някои от тях са на такова разстояние от звездите, около които обикалят, че евентуално на тях бихме могли да очакваме, че може да има условия за живот.

Има една снимка от 1990 г., правена от космическия апарат Voyager – намиращ се тогава в покрайнините на Слънчевата система – тоест много по-близко до Земята, отколкото ние наблюдаваме извънслънчевите планета. На тази снимка нашата планета изглежда като една прашинка. По абсолютно нищо не си личи, че на нея има живот, още по-малко интелигентен такъв. Една прашинка в космоса.

Следейки последните научни открития и информациите, че е възможно да има обитаеми планети или планети, на които може да има водород, вода, смятате ли, че е възможно на някоя от другите планети, например Марс, да има условия за живот?

- Напълно възможно е, но за Марс е по-вероятно, ако има някакъв живот той да е на бактериално ниво. Просто условията са такива, че не позволяват развитието на по-сложни форми на живот и еволюция. За другите планети положението е почти същото.

Правени са експерименти с колба с първични вещества: амоняк, въглероден диоксид, вода. Пуска се електрически ток и след няколко часа или денонощие са образувани по-сложни молекули. Въпросът е от биологична гледна точка кога този живот започва да се възпроизвежда, защото тогава вече казваме, че имаме жив организъм - когато организмът може да се възпроизвежда.

Отговорът остава висящ за момента, докато не се намерят сериозни доказателства. Но е хубаво да не знаем отговорите на някои въпроси, защото това дава стимул да си задаваме по-малки и да вървим към по-големите въпроси. Ако се открие някъде живот, то това ще бъде откритието на хилядолетието.

Вярвате ли в извънземни?

- Какво значи дали вярвам? Като учен мога да кажа, че засега не знам дали има от това, което сме видели.
Ако погледнете галактиката като цяло много по-малко вероятно изглежда да има живот само на една-единствена планета. По вероятно е той да е повсеместно явление. Разбира се това са само предположения, за които аз нямам доказателства.

Но ако погледнете развитието на астрономията в тази област, ние сме открили много неща. Първата планета е открита през 1992 г., а до момента има още около хиляда такива открития и още няколко хиляди непотвърдени. Изследвайки тях разбираме по-добре как се е формирала и нашата слънчева система и каква би била нейната еволюция във времето.

Интересно прозвуча идеята за съвременен "Ноев ковчег", кога смятате, че ще бъдем достатъчно технологично развити, за да се преместим някъде, стига да намерим условия?

- Не мога да отговоря на този въпрос, защото това значи да отговоря как би се развивала науката в следващите векове, което е невъзможно. Науката сама показва, че понякога се развива на скокове, след това следва малък застой или по-скоро подготвяне за новите големи сфери на изследвания. Така че трудно човек би прогнозирал как ще изглежда науката след 20 години.

Но това, за което ме попитахте, е едно от най-важните неща за бъдещето на нашия вид, така че според мен трябва да отделяме време и ресурси за това. Любознателността човек да проучва света около него го е водила и успявала да го съхрани.

Къде е мястото на България в този процес на напредък на астрономията?

- Ами, България е дала на света астрономи, които в момента са на топ позиции по изследвания и открития. Професор Димитър Съселов, който е в Харвард. Имаме и още няколко астрономи, които са във водещи институции по света и са много добри специалисти в тази област. Но проф. Съселов е един от топ астрономите в света.

Тези хора са в чужбина, защото, за да работи астрономията на такова ниво ви трябва голям телескоп, нашия е малък за световните стандарти, но и той дава добри плодове.

Между другото, има шест метода за откриване на извънслънчеви планети и с помощта и на НАО Рожен е тестван за първи път един от тях преди две години. Този метод позволява откритието на планети с маса сравнима с тази на Земята.

Идеята на метода е много проста: ако наблюдавате планетата Нептун и вашите сметки по законите на Кеплер ви показват едно местоположение, а наблюденията съвсем различно, това може да ви подскаже, че има някакво тяло, което е там и си взаимодейства гравитационно с Нептун, но то е невидимо все още за вас. Вие може да пресметнете къде точно да насочите телескопа, за да го откриете.

По този начин Клайт Уилям Томбо открива и Плутон през 1930 г. Идеята е тази, а конкретната реализация при откриване на екзопланети е следната : при обикалянето си около звездата преминавайки пред диска и това води до леко затъмнение на самата звезда. Подобно явление наблюдавахме на 6-ти юни, когато Венера мина пред диска на Слънцето. Ако имате не само една планета, а няколко, взаимодействайки си с вече известната ви планета би довело до промяна на момента на това преминаване пред диска на звездата.

Премиерът Ви заръча да следите стриктно астероидите и звездите. Правите ли го?

- Ние не сме откъсвали поглед от небето, когато времето ни позволява, така че не е нужно да ни заръчват, защото нашето любопитство ни води да изследваме Вселената.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


27 Dodo Kirilov 22.12.2012 | 18:35
Е хайде майната ви вече.......
26 HUBUUU YYYYYYYYDS 21.12.2012 | 22:22
Какъв окултизъм какви мрезумции бе? Края на света го измислиха великите американци учени със помощта на майския календар. И останалите пъти пак бяха американците :Д
25 melissa ionesko 21.12.2012 | 21:13
Мисля,че съществува възможност просто някой астероид да промени изведнъж траекторията си поради някаква причина ..и ето ти сблъсъка със земята...не мислите ли?
24 Mary Bloody 21.12.2012 | 13:24
Е да, ама се налага хора като Путин да образоват обществото и да популяризират подобни факти, понеже сме се превърнали в едни овце, които се подвеждат по масовата психоза. Краят на света може да настъпи и много по-рано, ако ни тресне някой астероид далеч преди официалния край...
23 Georgi Hristov 21.12.2012 | 13:13
Няма да го омислям от сега!
22 Анита Кралева 21.12.2012 | 12:48
Е, нали вчера Путин ви го каза това??!?
21 mitko velev 21.12.2012 | 12:30
Може би ще има край на света след няколко милиарда години,като вече не се знае ще са останали ли някакви хора на тази планета,защото може и да сме експеримент.
20 monika mateva 21.12.2012 | 11:42
Учените вещаят промяна някаква да настъпи в света към по-добро,към по-духовното да се насочим,а не смърт!
19 Pepi Vasilev 21.12.2012 | 11:40
Но, спокойно, той ще настъпи след няколко милиарда години - ние сме спокойни - освен ако не дойде някой измислен метеорит да ни думне и да не се мъчим :)
18 Milen Stanchev 21.12.2012 | 11:25
Не бива от се страхуваме от нещо, което ще дойде след няколко милиарда години. Всичко останало - сърдете се на измисления календар на маите, който ни направи мандраджии :)
17 David Hayemaker 21.12.2012 | 11:09
Нека да направят още интервюта с него наистина. Човекът просто си личи, че си разбирата от работата и не говори глупости. Така и трябва да бъде.
16 Sweet Dreams 21.12.2012 | 11:09
Да се надяваме, че всичко ще приключи бързо и няма да се говори повече за края на света. Кой всъщност реши, че трябва да свърши света пък точно?
15 Jason Bourne 21.12.2012 | 11:08
В интерес на истината тези хора заслужават наистина много повече, а не да бъдат оставени на произвола на съдбата да се оправят самички.
14 Иван Ангелов 21.12.2012 | 11:07
И какво като е годината на змията? Това няма никакво значение просто. Ако ще и годината на лъва да бъде, то нищо няма да се случи според мен. хммм....
13 David Hayemaker 21.12.2012 | 11:06
Стига сте се плашили, че ще има край на света. Цял ден се говори навсякъде едно и също нещо, а никой не е казал нещо важно.
12 Sweet Dreams 21.12.2012 | 11:05
Ако някой ми каже едно смислено обяснение света да свърши сега, то аз ще му се доверя. Такъв естествено няма да се намери.
11 Jason Bourne 21.12.2012 | 11:04
Хората се раждат и умират. Не вярвам света да свърши днес, защото просто няма никакви причини това да се случи.
10 Иван Ангелов 21.12.2012 | 11:04
Човекът мисли рационално и казва, че край ще има, но след няколко милиарда години, което е много, много време просто.
9 Gotinoto Choki 21.12.2012 | 11:00
да,не стига,че получават едни мизерни пари,а в крайна сметка са толкова интелигентни хора,че сега трябва и на малоумните задачки да им се поставят,.... направо да останеш без думи..
8 rozalij atanasova 21.12.2012 | 10:48
Аз това го знаех, то човек трябва малко да се образова, и да е наясно, че край на света все някога ще има, защото един Слънцето ще изгасне, но това е много, много далече във времето.
7 Карла Христова 21.12.2012 | 10:47
Много интересно интервю сте направили. От доста време не бях чела нещо, което да ми е толкова любопитно. Ученият си личи, че е умен човек. Можеше да му зададете още въпроси. Пак да направите интервю с него.
6 Andrei Stoichev 21.12.2012 | 10:43
Уморен съм от тези новини вече, наистина ми идва в повече всякакви предсказания и т.н. Спокойно,утре ще си спомняме с усмивка за днескашния ден. :)
5 капаче калпаче 21.12.2012 | 10:39
Умни хора, унижавани от правителството да просят пари, за да има НАО и унижавани още с малоумни "заръки". Понякога си мисля, че заради човешката глупост светът трябваше да свърши!
4 Nikola Kolev 21.12.2012 | 10:38
Ако все пак преживеем днескашния край на света,не можем да очакваме много и от новата година!Най-вече,защото е годината на змията!
3 cvetan nikolaev 21.12.2012 | 10:34
Винаги окултизмът по презумция ми е бил противен!Пълни дивотии са това за този край на света!
2 cherveniqt domat 21.12.2012 | 10:27
то ако се умираше толкова лесно :) !
1 todorr ivanov 21.12.2012 | 10:25
ще дойде края на света някой ден, но този ден е много далечен :)

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 21:30 Спасителят игрален филм...
  • 23:30 Празнично Пасхално богослужение...
  • 00:30 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 00:45 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/2 част/...
  • 01:45 Туризъм.бг /п/
  • 02:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Колибата" - драма (САЩ, 2017 г.),...
  • 01:10 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:20 "bTV разказва" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:15 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Моят шпионин" - с уч. на Дейв...
  • 00:00 "Розовата пантера" - с уч. на Питър...
  • 02:00 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.