От 28 ноември до 4 декември в Белгия тече седмицата на пържените картофи, едно от традиционните и любими ястия на белгийците.
В празненствата участват собственици на заведения в Брюксел, предлагащи пържени картофи. Те вече сготвиха за любителите на този вид бърза храна специален сос, който носи името на символа на града - известния Атомиум, посочва БНР. Рецептата за соса "Атомиум" се пази обаче в пълна тайна.
Макар че ястието е световноизвестно като френски картофки ("French fries"), белгийците твърдят, че то е национално изобретение, което води началото си в страната от 16-ти век.
Североизточният белгийски град Брюж от три години вече може да се похвали, че е приютил първия музей на пържените картофки, входната такса за който е 6 евро.
В музея "Frietmuseum”, освен че могат да бъдат открити интересни факти около произхода и историята на картофите, могат да се научат и рецептите на различни сосове и подправки, с които да се комбинират.