Кисели краставички – хрупкави, сочни и идеални за мезе към чаша ракия…
Настъпи онзи момент от годината, когато приготвяме вкусна зимнина.
Нужните продукти са малко на брой, а приготвянето – сравнително лесно.
Тази рецепта е класическата за кисели краставички – в тях не добавяме аспирин или друг вид консервант.
Продукти:
корнишони
цветове копър
оцет /винен или ябълков/
сол
черен пипер на зърна
синап
захар
няколко глави стар кромид лук
бахар
По-долу в рецептата съм обяснила какво количество подправки се слагат в един голям буркан.
Начин на приготвяне:
Начинът на приготвяне е сравнително лесен. За целта аз избрах големи буркани с винт. Вие може да използвате и тип "Омния".
На дъното на един буркан слагам по 1 цвят копър, щипка синап, 2-3 броя бахар, 4-5 броя черен пипер на зърна и 2-3 малки резенчета почистен и нарязан кромид лук.
Нареждам предварително измитите краставички във вертикална позиция. Отгоре слагам и по-дребни, за да напълня буркана.
Добавям половин чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка с връх сол (аз използвах морска).
Слагам оцет до долният ръб на буркана, след което пълня с вода. Затягам капачката и процедирам така с всички останали буркани.
Застилам стар парцал на дъното на голяма тенджера. Подреждам готовите буркани в нея и наливам вода 2-3 пръста над капачките на бурканите.
Оставям да заври. След като водата в тенджерата заври, засичам 5 минути.
След като изтекат, внимателно изваждам бурканите и обръщам върху твърда повърхност с капачките надолу.
Оставям ги така докато изстинат напълно, а след това ги прибирам на хладно.