Медсестра: 6 странни неща вещаят кога наближава смъртта

Ето какви са нейните наблюдения

по статията работи: iNews | 28.08.2024 | 18:00
Медсестра: 6 странни неща вещаят кога наближава смъртта
Повече за:

Мисълта за смъртта може да бъде плашеща, а да гледаш как близките ти си отиват никога не е лесно. Но има шест предупредителни знака, които означават, че смъртта е близо, а някои от тях могат да бъдат странно успокояващи, според медицинската сестра в хоспис Джули Макфадън.

41-годишната жена живее в Лос Анджелис и се занимава изцяло с палиативни грижи. Тя сподели най-често срещаните явления на смъртното легло, които вижда сред пациентите си. Не всеки ще преживее всички от тях – но има голяма вероятност да станете свидетели на едно или две от тях.

"Наистина е трудно да се повярва, че тези неща наистина се случват", казва Джули във видеото си в YouTube, "но това са неща, които често виждаме."

Терминална яснота

Терминалната яснота е известна още като "приливът". "Това се случва, когато някой, който изглежда много болен, изведнъж получава прилив на енергия и изглежда, че се подобрява", обяснява Джули във видеото си.

Специалистите по здравни грижи не знаят защо се случва това, но има теории. Медицинската сестра Джули казва, че някои смятат, че има прилив на кортизол, който ги кара да се ободрят, или може би става въпрос за хормони.

Около една трета от всички пациенти на хосписа на Джули изпитват това и тя иска хората да са наясно с него, за да могат да се наслаждават на времето с любимия човек, докато той има този прилив на енергия, но и да се подготвят за края.

"Терминалната яснота изглежда така, сякаш някой много скоро ще умре, а след това изведнъж получава прилив на енергия, чувства се добре, има наистина страхотен ден. Изведнъж е гладен и вече може да ходи – много бодър и ориентиран, но след това обикновено след ден-два умира", казва тя.

"Това може да бъде най-трудната част, може да си мислите, че близкият ви се подобряват, да не сте наясно какво предстои, а след това той умира, което може да бъде опустошително."

Ако вашият близък има прилив, който продължава повече от ден-два, то това вероятно не е терминална яснота.

Привидения

"Това е невероятно", казва Джули. Тя смята, че то е най-обсъжданото от всички феномени, които преживяваме на смъртно легло.

Привиденията обикновено са халюцинации и психози, при които хората виждат неща, дължащи се на психично заболяване, но това, за което говорим тук, е различно.

"Случва се на много хора, винаги е успокояващо и човекът почти винаги е буден и ориентиран", обяснява тя. "Хората винаги казват "о, това е от лекарствата или от липсата на кислород” или "те просто са объркани”, но повечето хора, които имат привидения, не са нито едно от тези неща.

Обикновено това се случва няколко седмици преди смъртта, те могат да бъдат на крака и да водят нормален разговор със семейството си и да кажат, че виждат мъртвия си баща в ъгъла, който се усмихва и им казва, че скоро ще дойде да ги вземе и да не се притесняват."

Джули казва: Привидението е медицински феномен, който се случва на някои хора в края на живота. Нямаше да повярвам, ако не го бях видяла сама.

Най-доброто нещо, което трябва да направите като член на семейството, който е свидетел на това как вашият близък преживява такива видения, е "просто да се съгласите с това", смята медицинската сестра. Тя добавя, че хората обикновено започват да халюцинират около месец преди смъртта.

Хората избират кога да умрат

"Виждала съм някои екстремни случаи на това", казва Джули. "Имала съм хора, които казват "тази вечер ще умра, знам го, усещам го” и след това се случва".

Тя споделя, че има и моменти, когато хората изчакват всички да дойдат, за да се сбогуват, и тогава умират, а някои предпочитат да изчакат посетителите им да си тръгнат, за да издъхнат.

"Някои хора чакат да мине важен момент като рожден ден или след сватба… те остават живи, защото искат да стигнат до тази дата и тогава тялото им най-накрая се отпуска", казва Джули. Не всеки прави това, но Джули го вижда достатъчно често, за да иска хората да знаят за него.

Изборът на това кога ще умрете също е нещо, което според медицинската сестра се влияе от вашата личност.

"Някой, който наистина държи на приятелите и семейството си и е главата на семейството, обикновено ще изчака… той вероятно ще изчака всички да са там, преди да умре", обяснява тя. "Някой, който е много затворен и независим, ще изчака, докато всички си тръгнат, или ако е много потаен, ще умре, когато всички си тръгнат."

"Досег на смъртта"

Понякога привиденията вървят ръка за ръка с това, което се нарича "досег на смъртта".

‘"ова е, когато човек лежи в леглото и протяга ръка във въздуха, сякаш вижда някого или протяга ръка към някого, за да го прегърне или да му стисне ръката", обяснява Джули.

Това може да бъде и за продължителен период от време. Отново здравните специалисти не знаят непременно защо се случва това, но е нормално.

Погледът на смъртта

Погледът и досегът на смъртта често вървят заедно, казва медицинската сестра Джули.

"Това, на което обикновено прилича, е някой, който се взира в ъгъла или отстрани на стаята, гледайки втренчено в една точка", обяснява тя.

"Ако се опитате да привлечете вниманието му или се опитвате да изречете името му, за да го извадите от този "транс", той няма да го направи, докато не е готов. Човекът може внезапно да се върне на себе си и това може да се случи, независимо дали е бдителен и ориентиран или не."

Споделеното преживяване

Това е феноменът, който е засегнал Джули най-много. При него "някой, който не умира, чувства, вижда или разбира какво се случва с умиращия човек."

Тя обяснява: "Това е като че ли умиращият човек ви дава усещането за това, през което преминава".

Това звучи доста плашещо, но според опита на Джули това почти винаги е нещо добро, пише лупа.бг.

"Хората ми казват, че това им дава чувство на свобода и радост и им казва, че са добре, и не могат да повярват колко невероятно е това", казва тя.

"Може би ако сте били в стаята си и изведнъж сте усетили, че баба ви е умряла, и се обадите на майка си, която казва "да, тя току-що умря", това може да бъде споделено преживяване на смъртта - някак си просто знаете какво се случва.", пояснява медицинската сестра.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Страсти в Тоскана тв филм /13...
  • 22:00 Вина 2 "12-сериен тв филм...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Сорьонен тв филм /17 епизод/ (16)
  • 00:30 Страсти в Тоскана тв филм /13...
  • 01:20 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.2, еп.14
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.5, еп.6
  • 23:30 "Изкуството на престъплението" -...
  • 00:30 "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Черешката на тортата" - риалити
  • 21:00 "От местопрестъплението: Лас Вегас"...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Лоши момичета" (премиера) -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 2
  • 00:30 "Станция Берлин" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 4
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.