Хляб от древното еднозърнесто жито лимец месиха в центъра на Враца. Участниците в ритуала смляха с камък зърното по стара традиция, а с полученото брашно замесиха хляб, информира Агенция "Булфото".
От лимеца се е правил хлябът на човечеството от 15 хиляди години - от времето, когато датират находките от овъглена пшеница. Със 100 грама от дивото жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго, твърдят диетолози.
Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дни. Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.
Традицията на неговото отглеждане в Германия, Швейцария и Англия продължава до средата на XIX век, след което е заменена с обикновеното хлебно жито.
Причината е, че добивите от пшеницата могат да се увеличават с торене и генни модификации.