Няколко полезни съвета от шеф-готвачите

Как да станем професионалисти като тях

по статията работи: Надежда Стоянова | 31.01.2014 | 10:30
Повече за:

Любителите кулинари със сигурност не спират да четат готварски книги и сайтове. В такъв случай няма да им е излишно да научат няколко важни неща от професионалистите в тази област – шеф-готвачите. Опитът и знанията им със сигурност ви ще улеснят, така че възползвайте се.

Един от първите им съвети непременно би бил да не се "хвърляте" на скъпи и екзотични гъби. Няма никакъв смисъл. Печурките може и да ви се струват твърде обикновени, но са изключително вкусни и са на достъпна цена. Въпреки това напоследък домакините често ги пренебрегват.

Друга ценна тънкост, на която майсторите могат да ви научат, е да не прекалявате с употребата на ножа. Най-честата грешка от чисто технически характер, която професионалистите наблюдават у своите колеги аматьори, е "злоупотребата" с него.

Затова работете с ножа стратегически, за да правите по-малко излишни движения. Целта не е да "минавате" през продукта на дъската за рязане няколко пъти. Така той ще изгуби важна част от своите свойства. Това с пълна сила важи за пресните подправки.

Останалите съвети на професионалистите четете на страницата на Kulinar.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 dream on 31.01.2014 | 14:58
много добри съвети, вярвам че те ще бъдат безкрайно полезно не само за професионалните готвачи но и за тези които просто обичат да кулинарстват.
20 Фанка Василева 31.01.2014 | 14:51
да права си най-много от всичко обичам да си правя лука и морковите незабележими, много не обичам да слагам на яденето лук, но трябва.
19 Лола Стефанова 31.01.2014 | 14:25
Тайните на кулинарията! Общо взето ситното рязане се тренира, просто за всяко нещо се иска практика, при която човек развива някаква техника.
18 reni angelova 31.01.2014 | 13:13
"Колкото до десетките малки електрически уреди - по-добре си вземете един единствен кухненски робот"! - Аз имам кухненски робот. Използвам го за толкова много неща и ми е изключително удобен.
17 Нина Лалова 31.01.2014 | 12:58
Да, баща ми и приятеля ми нямат никакви проблеми с бързото и ситно рязане. А аз като някакъв олигофрен - режа го сто часа, рева и накрая пак е на едри буци :))
16 Нина Лалова 31.01.2014 | 12:57
Най-големия ми проблем е рязането на ситно с ножа. За това винаги повтарям, макар че няма кой знае какъв резултат. Сега имаме едно специално, като ренденце за лук, което е доста добро и го наситня от първия път;)
15 Софи Марсо 31.01.2014 | 12:49
Да, зехтинът специално за готвене не винаги е добра подправка, трябва си олио от нещо - дали слънчогледово, дали от рапица, но просто си е друго с олио да се готви. Иначе за салатки е страхотен!
14 SaltN Pepa 31.01.2014 | 12:38
Значи не много скъпи гъби и не прекомерно изпозлване на ножа! ;) Записвам си! :) Между другото нашите ордни сортве гъби са доста вкусни, сготвени по всякакъв начин.
13 Vivi Vasileva 31.01.2014 | 12:35
Техниката за рязане правилно с нож си е висш пилотаж, ние обикновените домакини трудно ще постигнем съвършенството на професионалните готвачи.
12 mitko velev 31.01.2014 | 12:28
Полезни съвети наистина, не е нужно да правим напразни движения с ножа, за да разваляме вкусовите качества на храната.
11 positive thinking 31.01.2014 | 12:19
много обичам гъби,как може да ги пренебрегват?!
10 Пламена Христова 31.01.2014 | 11:52
И аз много обичам гъби, особено пълнени , може да се правят много хубави комбинации с кашкавал с месо, може и подправки да се слагат, стават невероятни на фурна, дори и мазнина не е нужна.
9 Пламен Панайотов 31.01.2014 | 11:34
Не мога да готвя много добре, но за сметка на това обичам да гледам кулинарните предавания по телевизията и най - вече , тези с Жак Пепен, по Фиеста Тв ! :)
8 Ape Ptero 31.01.2014 | 11:10
Е диворастящите са доста по-вкусни и ароматни, ама и много по-скъпи, така че от финансова гледна точка е трудно човек да си ги позволи. И аз използвам предимно култивирани печурки като ги обичам най-вече нарязани на тънко и запечени в тиган с масло, сол и черен пипер. Или пък на фурна пълнени с пъдпъдъчи яйца, стават страшно вкусни и в същото време са супер представителни и са идеално предястие дори за гости. Много полезен и съвета за зехтина, както е известно ненаситените мазнини са удачни за използване след термична обработка или при ястия без такава, тъй като иначе стават канцерогенни.
7 Батко Реджеп 31.01.2014 | 11:09
"Печурките може и да ви се струват твърде обикновени, но са изключително вкусни и са на достъпна цена" - Не си падам много по гъбите, но помня, че като малък ядох някакви панирани печурки и доста и харесаха .
6 Ариана Оптимистикова 31.01.2014 | 11:07
огладнях вече, да ви кажа
5 Silvi Milenova 31.01.2014 | 11:06
така е важно е желанието и всеки може да направи нещо, като оставим настрана таланта, ако го имаш го имаш, но все гладен няма да остане и може да зарадва любим човек.
4 Баба Пъша 31.01.2014 | 10:56
не съм се запътил да ставам професионален готвач, но е хубаво все пак да имам някакви познания в кулинарията, за да мога, ако стана сам, да не умра от глад.. ;)
3 Старата Госпожа 31.01.2014 | 10:43
Като се замислим, не е толкова трудно човек да се научи да готви, но трябва много да го иска . Вече има интернет , където всичко е обяснено много добре .
2 Yanitza Dikova 31.01.2014 | 10:42
съветите наистина са много полезни и добри :)
1 Tina Marina 31.01.2014 | 10:38
"да не се "хвърляте" на скъпи и екзотични гъби" - много ясно че не бива. екзотичните гъби са нож с две остриета

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 БГ киновечер: Тревожност тв филм...
  • 21:30 Моят плейлист
  • 22:30 Силвия Кацарова - 70 нюанса любов...
  • 00:05 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 00:35 Ново 10 + 2 /п/
  • Сега bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Черния Адам" - екшън, фантастика,...
  • 22:30 "Голямата работа" - комедия (САЩ,...
  • 00:30 "Надпревара с времето" - трилър...
  • 02:30 "Богатствата на България" -...
  • 03:10 "120 минути" - публицистично...
  • 05:40 "Замъците: тайни, мистерии и...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега Темата на NOVA
  • 20:00 "Бързи и яростни 5: Удар в Рио" - с...
  • 22:40 "Мумията се завръща" - с уч. на...
  • 01:10 "Гадни копилета" - с уч. на Брад...
  • 04:00 "Събирачът" - с уч. на Боби Сото,...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.