Обратното броене за края на света започва днес?

Хиляди търсачи на конспирации отбелязват началото на последната година от съществуването на Земята

по статията работи: Стоян Николов | 21.12.2011 | 15:31

Ако трябва да вярваме на пророчествата, точно след една година, на 21 декември 2012 г., следва да дойде краят на света. Достатъчно е да се поровим съвсем повърхностно в историята, за да открием поне 50 дати, на които светът вече е трябвало да свърши, според налудничавите прогнози на още по-налудничави хора, но това съвсем не се е случвало.

От сайта Север.бг припомнят някои от датите, на които се очакваше да настъпи апокалипсисът, но се оказа, че сметките са излезли грешни. Уточняват, че не претендират за изчерпателност, защото самият Алберт Айнщайн е казал, че две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост.

Преди всичко трябва да отбележим, че теорията за световното унищожение е разпространена във всички древни религии и съвсем не е от вчера. Не можем да отречем обаче, че с "популяризирането" на второто пришествие, когато Бог ще слезе на земята и ще вземе праведните със себе си, а грешниците ще изпрати в ада да се пържат в собствен сос, тя достига съвсем нови измерения.

Никой не е в състояние да преброи точно колко страстни тълкуватели на Библията са се заравяли в Евангелието на Йоан, за да се опитат да изчислят кога ще се случи това събитие. Най-популярни, разбира се, са кръглите дати и тези, от чиито цифри лъха лесносмилаем драматизъм.

Безспорно първата година, за която е настъпила вече добре познатата масова истерия за края на света, е хилядната. Помислете само, изминало е цяло хилядолетие от слизането на Божия син на земята... Не е ли перфектният момент той да се завърне и да раздаде правосъдие, слагайки край на човечеството? Така се е сторило и на тълкувателите на Библията в навечерието на 1000-та година. Те обикаляли из градове и села и неуморно проповядвали смирение и страх от Бога, за да имат шанс душите на грешниците да се спасят. Е, разбира се, някои от тях убеждавали горките наивници, че ако се разделят с имота си в полза на църквата имат значително по-голям шанс, но това е друга тема.

Сметките на тълкувателите обаче излезли грешни. Тъй като подобен тип хора не само са убедени в нелепиците, които тръбят, но и притежават безмерна упоритост, това съвсем не ги накарало да се отчаят и те бързо коригирали изчисленията си. "Грешката ни е, - мислели си - че вземаме за изходна дата раждането на Исус. Трябва да се обърнем към момента на смъртта и Възкресението му". Ето как краят на света бил отложен с 33 години и проповедниците заобикаляли паството с удвоена енергия.

След като отново нищо не се случило обаче и най-заклетите търсачи на апокалипсиса решили, че е по-благоразумно да замълчат. За кратко. Е, появявали се и нови пророчества, но те така или иначе не успявали да придобият голяма популярност и били забравяни скоро, след като не се сбъдвали.

Следващата голяма истерия дошла в навечерието на 1666 година. Теоретиците на глобалния свършек отново се аргументирали отлично. Както всички знаем 666 е числото на Сатаната, а той е носител на всичко лошо за човечеството. Тогава какво по-логично от това през 1666 година да се случи голямото събитие, след което няма да се случва нищо!? Да, но и най-желязната логика (каквато, очевидно, споменатата не е) се пропуква понякога. Макар и да се изредили някои събития, които давали известни надежди, че светът най-после ще кандиса да свърши за удовлетворение на пророците (чумна епидемия в Европа през 1665-а и опустошителен пожар, изпепелил Лондон през 1666 година), не се стигнало до нищо по-мащабно.

Опитите за предугаждане на заветната дата обаче така и не спрели. Появилата се през 1870 година секта "Свидетели на Йехова" неуморно тръбяла, че второто пришествие ще настъпи през 1914 година. Да не си помислите обаче, че след като и тази прогноза не се сбъднала (едва ли е утешение за Свидетелите, че през тази година избухва Първата световна война) налудничавите пророчества стихнали. Не. Напротив.

Началото на ХХ век може и да не е времето, по което свършва светът, но пък за сметка на това е ознаменувано от навлизането и масовото разпространение на радиото, телефона и киното. Освен всичко друго, тези средства за масова комуникация дават на практика на всеки човек възможността да изрази мнението си. Дори и то да е за това кога ще свърши светът.

Оттук нататък вече е невъзможно да се обхванат дори и една хилядна от съобщените на човечеството дати за неговия свършек. Изкушавам се само да припомня истерията, която се създаде през 2000 година. И 39-мата последователи на сектата "Райска порта", които се самоубиха през 1997 година, очаквайки кометата Хейл-Боп да помете горката ни планета. И като стана въпрос за комета, как да не спомена Халеевата, която на всеки 76 години дава благодатна почва на всички "пророци", които жадуват да вкарат допълнителен драматизъм в живота ни... А, и да не забравяме лошия голям андронен колайдер, който щеше да създава черна дупка, която да погълне не само Земята, а и цялата Вселена.

21 декември 2012 година обаче е безспорно най-благодатната дата, която се е появявала в историята на измишльотините за края на света. Защото е отбелязана категорично и еднозначно в календара на маите - загадъчния народ, обитавал Централна Америка и изоставил цивилизацията си без всякакво предупреждение, за да насити съвремието ни със стотици загадки.

Та, според учените, които изучават календара на маите, датата 21 декември 2012 година наистина има много важна роля в него. Тя отбелязва края на поредния пълен цикъл от 5125 години, на каквито е разделено времето от този наистина удивителен народ.

Безспорно, да се събудиш в ден, в който свършва нещо, което е продължило повече от 50 века, е вълнуващо. Още по-вълнуващо е, когато това нещо свършва според тайнствена, отдавна изчезнала цивилизация. Но толкова! Само толкова...

Защото никъде не се казва, че ще свършва светът. Календарът отчита само, че приключва един и започва нов период. Както впрочем е станало и през 3113 година пр. н. е. - време, по което вече са съществували най-старите цивилизации на Древния Изток, развивали са се култури и по нашите земи, а шумерите даже са били изобретили писмеността. И никакъв край на света не е настъпил...

Така че моят скромен съвет е да не се подготвяте за последната година на човечеството, изпълнена с велики катаклизми, земетресения, изригвания на вулкани и астероидни бомбардировки. Че светът няма да свърши на 21 декември 2012 година е точно толкова сигурно, колкото и че съществуването на Земята няма да продължи вечно. Като всяко нещо в материалния свят планетата ни се е родила, преживяла е, преживява и ще преживее и трудни, и добри моменти, и някой ден ще загине. Нека обаче да вярваме на учените, които казват, че това няма да е скоро, а не на лунатиците, които изопачават факти, за да ги нагодят според извратените си представи за истина.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 V D 27.12.2011 | 09:51
Илиян нищо няма да се случи на 21.12.2012 г., защото тези, които тръбят врели некипели са объркали календара на маите, вчера го казаха по новините. Не че съм вярвала някога в истинността на тази информация, но просто това уточнение е важно, за тези които вярват в подобни дивотии.
4 Свежка . 21.12.2011 | 18:13
Американците си имат маите и техните календари, а ние си имаме траките. Какво ли казват те за края на света? Определено не биха гледали на тази тема с толкова негативизъм. Доколкото знам те са празнували, когато техен близък си отива. Всеки край е едно по-добро начало.
3 Цвете Жекова 21.12.2011 | 17:10
След като остава една година до края на света, съветвам хората да започват да вземат пари на заем, но не и да дават и да живеят както винаги са искали, пък после ще му се мисли :)
2 Илиян Илиев 21.12.2011 | 16:03
Значи остава да чакаме, за да разберем какво толкова фундаментално ще се случи на 21.12. 2012?
1 Георги Петров 21.12.2011 | 15:33
Прекалено много се говори затова и доста хора са се наплашили и истерията през 2012 ще бъде по-голяма от всякога. Аз бих да съвет на всеки един човек и той е да се опита да бъде по-добър, креативен и всеотдаен в това, което прави през новата година, а какво ще се случи, то си е съдба и не зависи от нас.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.