Общината скришом почисти съветските воини

От Столична община бяха обявили предварително, че почистването ще започне днес към 8:30 ч.

по статията работи: Андриян Георгиев | 21.06.2011 | 08:31

Тази нощ по инициатива на Софийска община скришом бяха почистени графитите, с които незнайни художници бяха изрисували една от скулптурните групи на Паметника на Съветската армия.

От Столична община бяха обявили предварително, че почистването ще започне днес към 8:30 ч., но екипът на iNews видя, че почистването се е състояло още през нощта.

Към 7:30 ч. тази сутрин пред паметника се събираха ранобудни граждани, чиито коментари бяха на двата полюса – "за” и "против” изрисуването на монумента.  

Нарочни групи в социалната мрежа Facebook, някои от които състоящи се от хиляди потребители на мрежата, пък приканваха към охраняване на графитите от почистване. 

iNews припомня, че неизвестни художници изрисуваха една от скултурните групи на Паметника на Съветската армия преди няколко дни.

От общината и от МВР се заканиха, че ако бъдат разкрити извършителите, ги грози съд и глоба до 5 000 лв.     


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


36 Мариана . 21.06.2011 | 17:28
Стотици църкви и манастири – истинските културни и духовни светини, у нас тънат в забрава и разруха и никой не им обръща внимание, обаче всички сме се загрижили за някакъв иначе незабележим паметник в центъра на София, чието „пребоядисване“ освен една тъжна усмивка за новите идоли на времето друго едва ли може да предизвика.
35 Петър Стоянов 21.06.2011 | 17:20
Тези гаменски изпълнения са характерни за съвременните тинейджъри. Едно време нямаше такива изпълнения, щото ги пращаха по затвори и детски педагогически стаи, караха ги са полагат общественополезен труд, и откровено си ги пердашеха. Сега - човешки права, глупости и т.н.
34 Draga Mateeva 21.06.2011 | 16:50
Да оставим руснаците, американците и българската история, делото да се изографиса по този начин който и да е паметник, е проява на хулиганство, макар и да предизвиква усмивка на пръв поглед. Когато във всеки заговори разумът, предполагам ще се съгласите, че не е приятно да се гледат изографисани паметници и културно-исторически сгради. Отстрани е грозно, виждат го и хората, които гостуват на страната ни. Това говори за пропаднали морални принципи и ценности. Като са решили, нека го махнат паметника, но не е редно да се шари така. Все претендираме , че сме европейци, а не се държим като такива. Само се плюем по форуми и където сварим. Никой не уважава другото мнение.
33 Borislav Bonev 21.06.2011 | 16:48
Какъв паметник на Американците, то както е тръгнало, ние ще им дадем цялата си държава, за какво ни е паметници да им правим! Ще ги търсите Вие руснаците под дърво и камък, ама няма да ги намерите, като сте се ориентирали с най-крадливото племе - американското. И сега като ни нападнат и турците, ще гледате как Америка и пръста си няма да мръдне, като станем поредната турска провинция, ще си спомняте за червената Армия!
32 Златка Стоева 21.06.2011 | 16:38
Ами, започвай с инициативата, Живке. Събирай привърженици на идеята и прав ти път.
31 Петър Стоянов 21.06.2011 | 16:33
Да живее великия руски народ, великия социализъм, великите Леонид Брежнев, Никита Хрушчов! Всички хубаво построено в България, е благодарение на руската политическа и културна школа. Да живее Великата съветска армия.
30 Живка Илиева 21.06.2011 | 16:30
Златка Стоева, да направим паметник на американците тогава /те хората всъщност го направиха, като „преоблякоха“ наличния/, обаче ние негодуваме...
29 Ива Хинова 21.06.2011 | 16:27
Аз в тоя вариант на паметника виждам цялото правителство "увековечено" - премиерът ни е като Супермен, Дянков с тези пици същински Роналд Макдоналд, Цветанов е същински Робин /верният помощник на батмана Бойко/, социалният министър ще раздава като Дядо Мраз по-високи заплати, ама за Коледа...
28 Златка Стоева 21.06.2011 | 16:08
zeyfod, Ти искаш да ми кажеш, че Русия ни е поробила с наше позволение, така ли? Не съм съгласна. Русия ни е помогнала. Една страна, която е излязла от турско влияние, има нужда от тласък, за да може да започне лека-полека да се развива. Русия наистина ни е оказала влияние, но България е малка и слабо развита държава, така че тя винаги ще изпитва нуждата някой да я тика напред (като не може сама). Ето, сега Америка е тази, която най-силно ни влияе - мнозина са тези, които се опитват да се докоснат до тамошния начин на живот, празнуваме техните празници Свети Валентин , Хелоуин. Това какво говори?
27 Ани Г. 21.06.2011 | 16:05
Ами направо да го махат бре? Не ми трябва и на мен, достатъчно грозен и лъхаш на социализъм е. Ама стана още по-грозен като го надраскаха отгоре до долу..и това в една "европейска" столица! Хайде, моля ти се!
26 Станимира Георгиева 21.06.2011 | 16:02
Малки страни като България, които винаги са били с икономически и всякакви други проблеми, дори след 10 века, пак ще са зависими от великите сили, като Русия, Франция, Германия, САЩ и т.н. Няма смисъл да се води този спор, колкото и да мразя руснаците, те са оставили траен белег върху нашата история. Не защитавам никого, нито оправдавам някого.
25 Георги Петров 21.06.2011 | 16:01
Zeyfod, сладур такъв. Защо пишеш от някакъв измислен ник, а не пускаш мненията си със собственото си име? Искаш ли да ти кажа защо е хубаво да ги има тези паметници. Ами хубаво е да ги има, защото след 50-100 години няма да се говори толкова за комунизма и някое малко детенце ще попита мама и тати кои са тези хора и какви са били. Те ще му обяснят, че са съсипали България десетилетия напред и това не бива да се случва никога повече. Такива хора просто не трябва да управляват нашата мила родина. Тогава на малкото детенце ще му стане ясно и ще расте с демократични разбирания, а не хранен с комунистически догми.
24 Криси Митева 21.06.2011 | 15:59
Ето пък от мен, на фона на тези "размирици" тук, една интересна статия за това как е проведена Руско-турската Освободителна война и реакцията във светове мащаб. Който иска да чете, който не иска жив и здрав! http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=920
23 zeyfod B 21.06.2011 | 15:59
Гледам тука хората се възмущават сериозно. Нещо ги е засегнало дълбоко. Любимият СССР е засегнат. Стига сте плакали за тоя монумент, както на вас ви харесва така на други не им харесва. Има решение на СГС от 1993 да се премахне... още не е направено. За това да имате коментар. Решителност, вярност, увереност, последователност. Все хубави качества, но без критичност (а това, скъпи хора, не можете да ме убедите, че беше долюбвано качество по времето на СССР) просто си възпитаваш изпълнители. Безропотни при това. Направо се чудя как след като толкова хора все още са облъчени от идеология можа да се случи тава подобие на Софийска пролет през 89...
22 Цвете Жекова 21.06.2011 | 15:55
До zeyfod B тц тц тц ... човек да не изрази мнението. Сякаш тези форуми не са за тази цел направени - всеки да каже какво мисли. Ти още малко ще дойдеш да ме набиеш. Пий една студена и стой спокойно.
21 V D 21.06.2011 | 15:52
Русия винаги ни е помагала и се е застъпвала за нас. Коя държава ни е помогнала да се освободим от турското робство? Вземи прочети някой учебник по история и тогава говори. Показа колко си неграмотен и го доказваш със всеки следващ коментар, който публикуваш.
20 Ани Г. 21.06.2011 | 15:52
Zeyfode, ти пък ако не се изцвъкаш навсякъде не може да стърпиш? Голямо опозиция, голямо нещо. .. Как пък един път не изрази положително мнение, пък си ми тръгнал да защитаваш някакво грозно и крайно лошо направено изкуство ( в случая), което освен, че е смешно, не мисля, че заслужава това крайно защитаване? Каквито и да си били руснаците, дори ако ги приемем като втори поробители след войната, те СА част от нашата тъжна история, макар и че са ни освободили не чак с толкова добри намерения? Ако пък толкова те кефи, да си рисуваме по паметниците, защо не си организираш един мини протест и не тръгнете да рисувате с някоя хайка по Ботев и Левски например, само защото трябва да си в опозиция? Ако си мислиш, че в държава като Франция или Германия това щеше да се толерира, много си се объркал. Там даже нямаше да ти дадат поле за изява и реакция след случката..
19 Стамена Георгиева Георгиева 21.06.2011 | 15:46
zeyfod B, ако беше малко по-умен щеше да разбереш къде е логиката, но тъй като явно ти е трудно ще ти обясня. Един път говорим колко широко сме скроени и не трябва да разваляме етническия мир в страната ни, а след месец правим точно това. Нужно ли е да ти го обясня пак? Никак май не разбираш за каква огромна глупост става въпрос тук? Имаш още време да пораснеш и да го осъзнаеш!
18 zeyfod B 21.06.2011 | 15:45
Такаааа, малко история на бързо. Кой ни управлява 1878? Турция. Кой ни управлява 1944? България. Да виждаш малка разлика? Или според тебе няма значение? Каквото каже големият брат все е вярно?
17 zeyfod B 21.06.2011 | 15:42
Ами, скъпо Цвете, с приятелки ще организирате нео комсомолски доброволчески патрули и ще пазите там. Като се разраснете ще може да прочистите баба Яга от наркоманите, след това и борисовата от разните отрепки дето се мотаят там, след това ще потрошите еврейските магазини и след това знаете как да продължите... кафяви ризи и червени връзки ще е най-добре за униформа...
16 zeyfod B 21.06.2011 | 15:34
Е, как точно ги сравни двете неща? По тази логика и всекидневното нападение над здравия разум от коментиращите трябва да се третира като тежка телесна повреда :)
15 zeyfod B 21.06.2011 | 15:33
Е, кога точно СА се е борила за нашата свобода??? Хайде, малко да помислим, преди да ползваме клишетата на пропагандата. Фактите се, че СССР обявяват война на суверенна страна. Единственото от което ни освобождават е интелигенцията, частната собственост и каквото е останало от многопартийната система.
14 zeyfod B 21.06.2011 | 15:27
Паметник на културата? Не виждам нито Пушкин, нито Лермонтов на него, да не говорим за книга или перо... Я си оправете понятията първо :) Покрият с брашно Пурко е ли или не е паметник на културата? :)
13 Златка Стоева 21.06.2011 | 12:37
Свежке, ти да не падаш от Марс, как ще нямаме паметници на българските дейци - из цяла България има освен на войводи и владетели - царе, ханове. Какво ги защитаваш тези осквернители. Дай по тази логика да обезобразим и храм паметника Шипка.
12 Цвете Жекова 21.06.2011 | 12:19
Изрисуването на паметника е много пошла постъпка. Трябва да се вземат мерки това да не се повтаря.
11 Onqdetogotriqt hamal 21.06.2011 | 10:27
Ще се оправим когато хора като вас си заминат от този свят...i', just sayin
10 Стамена Георгиева Георгиева 21.06.2011 | 09:58
Дааа много сме интелигентни щом сме постъпили по този начин. Браво на нас, да ни завиди човек, за оригиналното и иновативно мислене. По същата логика хайде да отидем и да обрисуваме всички джамии, защото 5 века сме били под турско робство и те са избили маса народ. Говорихте всички колко глупава беше постъпката пред месец на Волен Сидеров, когато нападна хората които се молеха пред джамията в София, а сега защитавате тези вандалски прояви. Нещо май си противоречите?
9 V D 21.06.2011 | 09:37
Хора Вие луди ли сте? Точно на паметниците ли трябва да показваме талантите си? Стига ме рушили това, което имаме и ни е дадено от някой, който се е борил за нашата свобода. Не можете да разберете тези рисунки, как говорят за нас пред света. Егоистично е! Има специално обозначени места, на които трябва да се рисува, хайде стига сте се правили на широкоскроени и отворени към изкуството.
8 Свежка . 21.06.2011 | 09:34
Я стига глупости, какъв вандализъм, какво ниска култура? Защитниците на мрачните антипроизведения на културата, знаете ли изобщо историята и значението на този паметник? Защо нямаме паметници на български воеводи и дейци, а на някаква руска комунистическа Червена армия? Тази армия е водела сражения с Нацистка Германия във Втората световна война. Благодарение на такива болни мозъци, изтребили маса народ, у нас е възцарувал великия комунизъм, нанесъл непоправими щети на цели поколения.
7 Мариана . 21.06.2011 | 09:30
Случилото се с паметника отразява напълно случващото се и в обществото – тоталната американизация. Все се сещам за песента на Rammstein „Amerika “ - за молещия се мюсюлманин на килимчето с найковете, за монасите ръфащи БигМак... Не може да се отрече, че „художниците“ са проявили творчество, успяха да привлекат вниманието и да предизвикат сериозни дискусии.
6 Силвия Димитрова 21.06.2011 | 09:24
Подкрепям младите художници и техният поглед върху историята. Това не е вандалщина, а хумористична концепция за историческите събития, пречупени през призмата на едно необременено от догми и промивки на мозъка поколение. Комунистическите паметници в България са потресаващо отблъскващи и грозни и не вярвам някой да се спира, за да им се любува.
5 Стамена Георгиева Георгиева 21.06.2011 | 09:24
Хората изрисували паметника и тези които си мислят, че това е геройство от тяхна страна, са хора с изключително ниска култура и възпитание. Това показва колко неграмотни сме българите и колко ни е висок коефициента на интелигентност. Един морален и уважаващ се българин, не би постъпил по този начин. Ние не ценим и не уважаваме държавата си, а как после искаме европейците нас да ни уважават?
4 Valentina Lozeva 21.06.2011 | 09:16
Рисуването по паметници е липса на възпитание и уважение към нашата история. Има хиляди варианти и места, на които въпросните художници могат да демонстрират уменията си. Би трябвало да се замислим за ценностите и да научим децата си да ги уважават.
3 Oneplayone Abv 21.06.2011 | 09:09
Чудесна е идеята за през нощта. Избегнало се напрежение излишно... 5000 лв. са малко! 5 дни обществено полезен труд, за всяка осквернена статуя!
2 Георги Петров 21.06.2011 | 08:58
Аз съм сигурен, че този паметник ще бъде изрисуван отново. Някоя сутрин ще осъмнат още произведения на някой художник. Съмнявам се да хванат някой, ако няма камери, които да следят какво се случва с паметника.
1 V D 21.06.2011 | 08:48
Много добре са постъпили от общината. Те хората го обърнаха на панаир. Това е паметник на културата, не е стена на която разни художници да изразяват възгледите си за света. Как въобще може да мине през акъла на някой, да не се чистят тези драсканици? Само на неграмотен човек би му хрумнало подобна глупост.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.