Пием бира колкото белгийците и два пъти по-малко от чехите

Средната консумация на човек у нас е само 72 л при 144 л в родината на Швейк

по статията работи: iNews.bg | 01.12.2015 | 17:40
Пием бира колкото белгийците и два пъти по-малко от чехите

България се нарежда на 14-то място в Европа по потребление на бира с годишна консумация 5,230 млн. хектолитра или по 72 литра на глава от населението. Толкова се падат на човек и в Белгия, където традициите в производството и употребата на пиво датират от векове. В същото време обаче българите посягат два пъти по-малко към бирата от чехите, които отново са първи в европейската класация с рекордните 144 литра годишно на човек.

Това става ясно от последния доклад на браншовата организация "Пивоварите на Европа", цитиран от БГНЕС. Данните в него отразяват потреблението през 2014 г.

Отново безспорен лидер в класацията за най-много изпита бира в страната е Германия – с общо 86,512 млн. хектолитра, следвана от Великобритания - с 43,752 млн. хектолитра и Полша - с 37,644 млн. хектолитра. Това обаче е логично, като се има предвид, че освен традициите в пивото, тези страни са и с най-многочислено население.

Общо в страните от ЕС през миналата година са изпити 384,4 млн. хектолитра пиво.

Първенци в бирената консумация на човек обаче отново е Чехия – със 144 литра, Германия – със 107 л. и Австрия – със 104 литра. По този показател именно България и Белгия си поделят 14-то място с по 72 литра пиво на глава от населението.

Страната ни обаче е на 17-та позиция по обем производство на бира с 4,9 млн. хектолитра. Първото място отново принадлежи на известната с пивоварните си традиции Германия с 95,3 милиона хектолитра бира, следвана от Великобритания и Полша. Утвърдените в занаята Чехия и Белгия са на 6-то и 7-мо място. През 2014 г. европейските страни са произвели общо 384,2 милиона хектолитра пиво.

Докладът на Пивоварите на Европа очертава положителните тенденции в пивоварния сектор и приносът на индустрията за развитието на икономиката на стария континент. Изводите сочат, че браншът се възстановява успешно от икономическата криза от 2008 – 2009 г., доказателство за което е устойчивият ръст на консумацията и производството на бира, както и откриването на впечатляващ брой нови пивоварни в Европа. Данните показват също, че през 2014 г. износът на европейските пивопроизводители към държави от цял свят се разгръща във все по-глобален мащаб и е нараснал до 77,5 милиона хектолитра, с 21% повече спрямо 2009 г.

Завишеният интерес на консуматорите към категорията доведе и до откриването на над 700 нови пивоварни в Европа - с 12% повече от 2013 г. и двойно повече спрямо 2008 - 2009 г. Отварянето на нови предприятия за бира през 2014 г. допринесе и за увеличаване на пряката заетост в сектора с 3.4% в сравнение с предходната 2013 година. Лидер по брой пивоварни в Европа вече е Великобритания – 1700, а след нея се нарежда Германия с 1352. На трето място е Франция с 663 пивоварни, а България заема 25-о място с 16 пивоварни.

Други ключови фактори за укрепване на индустрията са също непрекъснато въвежданите иновации в производството и разнообразието от видове пиво, предлагани на пазарите на стария континент.

"Страната ни не е изключение от тази тенденция. Българските пивовари предлагат висококачествен продукт с напълно съхранени естествени и хранителни качества. Доказателство за това е, че българите продължават да предпочитат произвежданата у нас бира, но не само. Според последното национално представително проучване на агенция IPSOS България от октомври т.г. все повече нараства броят на консуматорите, които оценяват пивото като напълно натурална напитка. Над 33 % от пълнолетните граждани на възраст между 18 и 69 години смятат, че при умерена консумация бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин на живот, а 36% приемат пивото като "подходяща напитка за тях". Факт е също, че дори през хладните есенни месеци близо 50% от пълнолетното население консумира бира поне веднъж седмично", коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

Проучването сочи още, че през октомври пиво най-често е консумирано в Монтана, София, Плевен и Варна, като традиционно най-големите любители на бирата са на възраст между 30 и 49 г.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 01:00 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.