Майстор готвач и неговият екип сготвиха популярно хавайско ястие с ориз, което тежи над 500 кг. Доброволците и готвачът твърдят, че са поставили световен рекорд по най-голямо хавайско блюдо, включващо ориз, кюфтета, яйца и сос, предаде AP.
Майстор готвачът Хидеаки Миоши от ресторанта "Токури Тей" и доброволци, които са сред участниците в ежегодния 5-и фестивал на ориза в Хавай, сготвили ястие локо моко, което тежи 510 килограма.
Ястието локо моко се появява за пръв път през 40-те години на миналия век в Хила, Хавай. То включва топъл бял ориз, кюфтета, бъркани яйца и сос от месото. От Книгата на рекордите на Гинес поясниха, че то трябва да
тежи най-малко 500 кг, за да кандидатства за рекорд.
За приготвянето на ястието рекордьор Миоши и неговият екип използвали 270 кг ориз, 90 кг телешко, бъркани яйца и сос. То е приготвено за 30 часа и след това бе дарено за благотворителност - за изхранване на бездомни, отбелязаха организаторите на феста.