Ако се чудите какво е брънч, ние ще ви кажем.
Думата е чуждица и идва от английски език. На кратко това е комбинация между думите за закуска – breakfast и обяд – lunch. Двете заедно правят брънч – brunch, и маркират онова време от неделята, когато се спи до по-късно и като се събудите вече е минало времето за закуска и наближава обяд.
По време на брънч самите храни, които се поднасят, са нещо между закуски и обеди.
Със сигурност и вие си устройвате брънч, но едва ли го наричате с това име.
Ако посетите виенско кафене ще ви предложат различни тестени изделия наречени kipferl. Ето и една рецепта, която може да направите сами вкъщи:
Съставки
коричка 1 портокал, плюс сок ½
4 супени лъжици Кунтро
85g сушени боровинки
85g смесени сушени плодове
550g брашно за хляб, плюс допълнително за месене
суха мая
85 г пудра захар
индийско орехче
85 г масло
1 голямо яйце
250 мл топло мляко
слънчогледово олио
25g шам фъстък, нарязан
300гр златен марципан
За украсата: разтопено масло и пудра захар, смесена с малко вода, плюс нарязани шам фъстък
Приготвяне:
СТЪПКА 1
Разбъркайте заедно кората и сок, Cointreau, боровинки и смесени плодове в малка купа и оставете да киснат.
СТЪПКА 2
Междувременно смесете брашното, маята, пудра захар и индийско орехче в голяма купа. Добавете ½ ч. и маслото. Разбийте яйцето с топлото мляко, след което изсипете върху сместа от брашно докато стане меко тесто.
СТЪПКА 3
Месете за няколко минути, добавяйки малко брашно само ако трябва да спрете да лепне. Намажете купата с масло, върнете тестото и го покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса за 45 минути-1 час на топло място, докато удвои размера си.
СТЪПКА 4
Наредете и намажете с масло голяма форма за печене с пергамент за печене. Втасалото тесто разточете на дълга лента около 70 х 18 см. Добавете шам-фъстъците към накиснатите плодове, след което разпръснете сместа по тестото. Навийте марципана на наденица със същата дължина като най-дългата страна на тестото, след това го поставете надолу по центъра на тестото и навийте здраво заедно, малко като приготвяне на руло за наденица. Подрежете краищата, а след това нарежете останалите на равномерни дължини и подредете, отрязани нагоре, във формата. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса в продължение на 45 минути-1 час, докато наистина се вдигне добре.
СТЪПКА 5
Загрейте фурната до 190C / 170C вентилатор /. Печете 15-20 минути до златисто. Намажете с разтопено масло и пудра захар или смесете малко вода в пудрата захар, полейте върху кифличките и разпръснете ядките. Яжте в рамките на 2 дни.
Ето още няколко рецепти за празниците:
Рецепта: Ултимативният яйчен пунш
Кестени, печена гъска - какви са традиционните коледни ястия из света
Рецепта: Най-вкусните коледни сладки
Рецепта за бърза и вкусна джинджифилова къщичка - любима на малки и големи
В студените дни - рецепта за греяно вино
Направете си този уникален лешников топъл шоколад