Трюфелите стават немски деликатес

Заради изменението на климата ценните гъби започват да растат в Германия

по статията работи: Олга Андреева | 26.07.2011 | 12:29

Трюфелите - луксозен деликатес във френската и италианската кухня, може скоро да добавя екзотичния си вкус към традиционните германски блюда, тъй като мигрира все по на север в резултат на климатичните промени.

Според швейцарския учен Улф Бюнтгин, цитиран от АФП, покачването на средната температура, което се наблюдава през целия 20-ти век, може да доведе до преместване на естественото "местообитание" на деликатеса с около 110 километра на север - от Франция и Италия в Германия.

Миналата година по време на експедиция в южната част на Германия, заедно със специално обучено куче, което подушва италиански трюфели, климатологът от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих открил около два килограма бургундски трюфели.

Бюнтгин, който е опитал трюфелите, обясни, че находките могат да се обяснят с промените в климата. Откритието може да се окаже много изгодно за северните европейски държави, тъй като трюфелът стига и до 1000 евро парчето.

През ноември 2010 г. милиардерът Станли Хо плати 330 000 долара за два бели трюфела с общо тегло от около 1,3 килограма на търг в Макао.

Въпреки изключително високата ѝ цена, изненадващо малко се знае за гъбата. "Учените дори не знаят как и къде точно растат трюфелите", каза Бюнтгин.

"Те растат под земята и когато открием трюфел, на практика ние го убиваме. Така че не можем дори да разберем дали е бил там две седмици или два месеца. Това, което знаем обаче е, че в традиционните средиземноморски райони, където се отглеждат трюфели, за последните 30 години се регистрира спад в реколтата.

Това може да бъде доказателство, че германската находка е свързана именно с изменението на климата", добавя ученият.

Необходими са допълнителни проучвания, като резултатите от тях могат да бъдат от огромно научно, икономическо и гастрономическо значение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Tartufo Tartufo 28.07.2011 | 10:46
http://www.truffles.bg http://www.truffles-bg.com
5 Tartufo Tartufo 28.07.2011 | 10:44
трюфели-бг
4 Георги Петров 26.07.2011 | 13:11
Истински деликатес, който не може да си го позволи всеки. Това е храната на супер богатите, които могат да отделят по хиляди евро, за да си го позволят. Не знам дали има изобщо някой българин, който е опитвал подобен вид трюфели, но ако има той ще е единствен или ще се броят на пръсти нашенците имали удоволствието да опитат от този трюфел.
3 d.krumova _ 26.07.2011 | 13:09
Това си е голям бизнес и който се захване няма да сгреши. Говори се, че е на път за измести тютюнопроизводството, но от друга страна е голям яд, защото откриването на растението е като игра на криеница. Чувала съм, че кучетата се научават да ги надушват, след като към храната на майката по време на бременността е добавяно трюфелово брашно! Гъбата е много „хитра“ и капризна. Води се за паразитираща и преживява „на гърба“ на дърветата, до чиито коренови системи вирее. Едно е ясно – трябва да се въоръжим с много нерви, за да ги уловим.
2 Силвия Димитрова 26.07.2011 | 13:01
Трюфели виреят и в България, при това имаме високо ценени видове, но тяхното откриване е адски трудно. И въпреки това, от няколко годинки и у нас се провежда национален семинар на трюфеловъдите, а от декар трюфел се изкарва колкото за един апартамент. Гъбата освен с кучета, може да се открива и с помощта на женски прасета (жените, както се знае, имаме по-добър нюх и интуиция). Интересно е, че когато годината е по-суха, гъбата „потъва“ още по-дълбоко в земята, за да намери влага, а това я прави още по-трудно откриваема.
1 Свежка . 26.07.2011 | 12:49
1000 евро за подправка?! Трябва да развием повече трюфел-земеделието в България. Климатичните промени могат да имат безценен ефект във видовото разпространение, а ценните гъби изглежда са адаптивни. Най-големият производител на Tartufi си остава Италия, но и там деликатесът е доста скъп и си го позволяват предимно в северните райони на страната. Що пък да не се възползваме и ние от климатичните промени?

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.47 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.