Уникални туршии от грозде, мушмули и земна ябълка бяха представени на празника на туршията в Златарица.
С туршии собствено производство в празника се включиха 19 жители на предпланинското градче, където градинарството се предава от поколение на поколение в продължение на столетия.
В дегустациите на консервираните зеленчуци, на местни вина и ракии се включиха представители на градинарското съсловие от Лясковско, Свищовско и Сливенския край.
Безспорно одобрение на всички участници предизвика златаришката туршия от гулия (земна ябълка), посочва БТА. Интересното е, че гулията е била използвана за храна от европейците преди картофите, открити в Америка от Христофор Колумб.
"Хубавото на гулията е, че не иска никакви грижи на двора - като свършиш бурканите със зимнина, просто вадиш, белиш и слагаш гулиите в буркана със същата марината", каза организаторът на празника, Стефан Добрев.
Местните производители разкриват, че маринатата за туршията от гулия се приготвя по общоприета рецепта - на трилитров буркан се поставят четири аспирина, щипка синап, пет лъжици морска сол, четири лъжици захар и 17 лъжици ябълков оцет. Прибавя се клонка чубрица, зърна от чер пипер и бахар, лук и чесън на вкус.
На празничната трапеза за традиционния ден на туршията в Златарица местен жител подари печена пуйка. "По този начин изпращам поздрав на моите приятели в САЩ, които днес отбелязват Деня на благодарността", каза Стефан Пъпешков, който в продължение на 20 години живял и работил зад океана.