Туршии от грозде, мушмули и земна ябълка

Празникът на туршията събра и дегустатори на местни вина и ракии

по статията работи: Олга Андреева | 24.11.2011 | 18:09  2 Виж всички снимки

Уникални туршии от грозде, мушмули и земна ябълка бяха представени на празника на туршията в Златарица.

С туршии собствено производство в празника се включиха 19 жители на предпланинското градче, където градинарството се предава от поколение на поколение в продължение на столетия.

В дегустациите на консервираните зеленчуци, на местни вина и ракии се включиха представители на градинарското съсловие от Лясковско, Свищовско и Сливенския край.

Безспорно одобрение на всички участници предизвика златаришката туршия от гулия (земна ябълка), посочва БТА. Интересното е, че гулията е била използвана за храна от европейците преди картофите, открити в Америка от Христофор Колумб.

"Хубавото на гулията е, че не иска никакви грижи на двора - като свършиш бурканите със зимнина, просто вадиш, белиш и слагаш гулиите в буркана със същата марината", каза организаторът на празника, Стефан Добрев.

Местните производители разкриват, че маринатата за туршията от гулия се приготвя по общоприета рецепта - на трилитров буркан се поставят четири аспирина, щипка синап, пет лъжици морска сол, четири лъжици захар и 17 лъжици ябълков оцет. Прибавя се клонка чубрица, зърна от чер пипер и бахар, лук и чесън на вкус.

На празничната трапеза за традиционния ден на туршията в Златарица местен жител подари печена пуйка. "По този начин изпращам поздрав на моите приятели в САЩ, които днес отбелязват Деня на благодарността", каза Стефан Пъпешков, който в продължение на 20 години живял и работил зад океана. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 d.krumova _ 25.11.2011 | 18:24
Обикновено под туршия чужденците разбират киселите краставички или лукчета, а родината на туршиите е Индия, където от 4 000 г. ползват тази техника за консервиране. В Европа днес тя се среща разбира се най-много в източните части, най-вече на Балканите.От всички разновидности харесвам най-много туршията с карфиол, но и киселото зеленце е чудно. И зелевата чорба, поръсена с щипка лют червен пипер:)
3 Ива Хинова 25.11.2011 | 17:28
Кисело зеле! Моят фаворит, такива страхотни неща стават с него и е толкова вкусно и на манджа, и на салатка. Не знам дали туршията е нашенски патент, а май не е, но пък е чудно „изобретение“.
2 Силвия Димитрова 25.11.2011 | 13:21
Ех, че хубава софра са стъкмили златаричани! Благодарение на емигрантството с туршиената треска бяха зарибени и много чужденци. Много ми стана весело, когато чух от една позната живееща в Испания, че е научила шефката си да прави туршии, защото женицата просто била пленена от вкуса на потопените в марината хрупкави зеленчуци:)
1 Станимира Георгиева 24.11.2011 | 19:23
Ммм туршиики!! Обожавам ги! Всякакви от всичко! Уникален начин да си похапваш зеленчуци и през зимата :)) Супер празник, нека има повече такива!

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Молитва за Велко...
  • 22:00 Любов и саможертва тв филм /2...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Ал Хайба тв филм /9 епизод/ (12)
  • 00:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Коя е тази песен?" - музикално...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Добрият доктор" - сериал, с.6, еп.3
  • 00:50 "Спирала" - сериал, с.3, еп.10
  • 01:45 "Приятели" - сериал
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.