Университет учи как се прави италиански сладолед

Тази година 12 000 души ще се обучават в това как да правят истински италиански сладолед

по статията работи: Елена Кирилова | 27.07.2011 | 21:53

Стотици хора от цял свят, любители на сладките храни, пътуват до Италия, за да се включат в университетски курс по приготвянето на сладолед, съобщава Sky News.

Тази година около 12 000 души са приети да учат в Университета Джелато, с надеждата да се научат как да правят истински италиански сладолед.

Университетът се намира в близост до Болоня, в централата на Carpigiani, водещ световен производител на машини за сладолед.

За да получат нужните знания, студентите посещават както практически курсове, така и технически лекции. Маркетингът също е предвиден в учебната програма.

Курсовете струват около 792 евро на седмица, а студентите, които идват от далечни страни като Австралия и Сиера Леоне, нощуват в местен хотел.

"Хората, които идват тук искат да променят кариерата си", коментира ректорът на университета Каори Иро. "Средната възраст е 35-40 години. Те са готови да се откажат от това, с което се занимават, и да отворят нова страница в живота си."

За голяма част от студентите отварянето на собствен магазин за сладолед е мечта, докато за други курсът е само начин за впечатляване на гостите, които ще посрещат на вечеря.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Живка Илиева 28.07.2011 | 12:28
Как после човек да не вярва в приказките на Джани Родари, където се разказва за това как в Болоня строят сгради от сладолед, точно на централния площад, и всички деца от близо и далеч идват да си близнат от него. Звучи като доста добра метафора на случващото се в момента. :)
5 Мариана . 28.07.2011 | 12:24
Истински гурме магьосници са италианците, освен с емблеми като пицата, пастата и кафето, могат да се похвалят и с великолепен сладолед и ледени сладкиши. Доста скъпо ще излезе това „следване“, но пък със сигурност си струва човек да научи тайната на добрия сладолед, която според повечето кулинари е не просто в качествените съставки, а в идеалния баланс на вкусовете.
4 Силвия Димитрова 28.07.2011 | 11:28
Интересен факт е, че сладоледът води началото си още от Ренесанса, когато са го приготвяли за принцове и аристократи, а по-късно италианският пионер Прокопио Куто го изнася в чужбина и отваря кафене в Париж. Италия знае да пази и развива традициите си, а както виждаме от това печели доста. Въпросната местна компания „Карпиджани“, на която е кръстен университета, произвежда в световен мащаб към 70% от машините за сладолед.
3 Свежка . 28.07.2011 | 11:20
Ммм, обезателно! Една от славите на Италия са именно произвежданите там ледени удоволствия. В Болоня не съм ходила, но джелатериите навсякъде са страхотни. Прави впечатление, че там сладолед се продава вътре в някое магазинче, а не на улични сергии както е у нас, където продавачът не разполага с елементарни хигиенни условия, като наличие на вода.
2 d.krumova _ 28.07.2011 | 11:14
„Carpigiani Gelato University“ се намира в гр. Болоня. Градът е известен с кулинарната си традиция, с богатото си разнообразие от салами и кашкавали. Именно от там тръгва името на известният сос Болонезе. Ако посетите града, не пропускайте да опитате местните уникални сладоледи с безкрай вкусови вариации.
1 Стамена Георгиева Георгиева 28.07.2011 | 09:46
Дано сред тези 12 000 души има поне един българин, който да донесе тайната в България, за да хапваме и ние от този вкусен сладолед. Този сладолед би добил голяма популярност у нас, ако се прави по оригинална рецепта, а не тези, които само се опитват да го имитират.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бразди /п/
  • 03:15 Чешити /п/
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Панорама с Бойко Василев /п/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • 06:00 Слънце на детството двусериен...
  • 07:05 Имало едно време...предметите...
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • Сега "Момичето от влака" - мистъри,...
  • 03:00 "Древно инженерство" - документална...
  • 04:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 04:30 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 05:35 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Отвъд маската" - с уч. на Андрю...
  • 03:30 "Съдебен спор" - предаване на NOVA...
  • 04:30 "Имение в Англия" - с уч. на Чарли...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "52 истории" - документална...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.