Чаят – напитка за светско общуване и филисофски размисъл

Освен че е полезна за здравето, пиенето й е цяло изкуство, твърдят експерти

по статията работи: Ани Романова | 17.05.2016 | 20:00
Повече за:

Чаят е добре  позната напита, която си приготвяме не само само сутрин, след събуждане. Тя зарежда с енергия и ни разсънва. Какво обаче знаем за чая? На тези въпроси отговаря в една от книгите си по дипломатически протокол и етикет дългогодишният дипломат от кариерата д-р Димитър Романов, който разказа подробности за ободряващата напитка, която има и специално значение при общуването, както и в светското общество.

Чаят е наименование на около четиридесет вида дървета, от които се използват четири. Източната част на Xималаите, която разделя Индия и Китай, е родината на чая. Индийците отглеждат чаени дървета с височина до петнадесет метра, докато китайците – с височина до три метра. Китайците различават три вида чай: черен – хунча, зелен – люча, и жасминов – молихуача, разяснява д-р Романов. Думата чай произлиза от севернокитайската дума чеа, а английската дума тий (tea) – от южнокитайски. В Китай по чая, който купува човек, се определя социалното му положение и благосъстояние. Цената му зависи от сорта, качеството на приготвяне, времето и мястото на брането му, степента на свежест и много други показатели. Според китайците чаят е подходящ през всички сезони – намалява умората, подобрява настроението – през зимата затопля, през лятото спомага да се понася топлата влажност на неподвижния въздух.

Жасминовият чай спомага за по-доброто храносмилане. Той обаче не се пие със захар. Запарването на чая не бива да продължава повече от две и половина – три минути. Към черния чай се поднася и резенче лимон, съветва той. В много държави към чая предлагат мляко заедно със захарта допълнително в отделни съдчета, казва той. На изискани гости чай в пакетчета не се предлага – в тях слагат изрезките от крайчетата и жилките на чаените листа. Чаят се сипва в чаши, предварително изплакнати с топла вода, за да се загреят.

Пиенето на чай в Япония е цял ритуал – чайна церемония, наречена "ча-но-ю", и продължава до четири часа. Тя е рефлексия на японската философия и естетика. Основният й смисъл е вътрешното съсредоточаване и търсенето на покой. Съдържа четири принципа: хармония между хората и природата, уважение между хората, чистота на сърцето и душата, тишина. Ритуалът по приготвянето и поднасянето на чая трябва да се извърши по възможно най-изискания, най-учтивия, най-грациозния и най-чаровния начин. В Япония пият предимно зелен чай, както и жасминов, твърди в учебника си "Протокол и етикет" дипломатът.

Тъй като чаят е тема за светски разговор, за него може да се добави още много. Познати са над 2000 (някои ги изчисляват на 3000) различни сорта чай, които виреят в различни части на земното кълбо – в тропиците и субтропиците при топъл и влажен климат с обилни валежи. Най-висококачествените сортове виреят на височина от 2000 до 2500 м над морското равнище върху наклонени терени, за да може подпочвените води да не им оказват влияние.

В света най-големите производители на чай са Индия, Китай и Шри Ланка, пояснява Димитър Романов. Малките сребристобели власинки в чая се намират само във висококачествените сортове чай – това са частички от листната обвивка на пъпките. Колкото повече такива власинки има в чая, толкова по-ароматен и по-качествен е той. Сребристобелите власинки могат да запазят цвета, но могат и да го изменят в златист, категоричен е той.

По думите му фабричните сортове най-висококачествен чай се категоризират по следния начин: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP); Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP); Flowery Orange Pekoe (FOP); Orange Pekoe (OP); Broken Orange Pekoe (BOP). "Orange Pekoe" на холандски означава "кралски чай". Световната чаена борса не е нито в Китай, нито в Индия, а в Шри Ланка, където се намира и една немного голяма плантация за отглеждане на дървета, цяло¬то производство на чай от които отива за нуждите на английския кралски двор. Оттук произлиза и легендата, че цейлонският чай е най-хубав.

Т. нар. чай от липа, лайка, мента и пр. билки у нас всъщност не е чай, а билкова отвара, пише Романов. Той също има своето достойно място не само благодарение на лечебните свойства на билките (листенца, стъбла, корени) или цветчетата на дърветата, но и благодарение на приятния, често дъхав аромат, който се постига при правилно запарване.

Ако човек иска да приготви ароматен чай с мляко, то трябва в половин чаша топло мляко да се долее настойка от чая, обратното разваля вкуса и аромата на напитката. Още по-недопустимо е млякото и чаят да се варят заедно.

 

Спецът по дипломатически протокол съветва, ако чаят се поднасят на масата, приборите за него да се носят заедно с чашките и чинийките. След като разбъркате захарта в чашката с кафето или чая, поставете лъжичката (без да я облизвате!) върху чинийката. За допълнително чай чашката се подава, сложена върху чинийката. Не трябва да се иска допълнително чай, докато всички още не са получили първата си чашка. Когато към чая е поискан и лимон, в чашката се поставя първо резенчето лимон и чак след това останалото: захар, чай, сметана, мляко.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега На ръба игрален филм /копродукция,...
  • 22:40 По света и у нас
  • 22:55 Студио Х: Не ме е страх игрален...
  • 00:40 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 01:35 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 01:50 На ръба игрален филм /п/(12)
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Панорама с Бойко Василев /п/
  • Сега "Тенет" - екшън, фантастика, трилър...
  • 01:00 "Под водата" - екшън, трилър (САЩ,...
  • 03:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 05:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 05:30 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "От Италия с любов" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Мисията невъзможна 2" - с уч. на...
  • 01:00 "Момиче с потенциал" - с уч. на...
  • 03:20 "Бягай!" - с уч. на Даниел Калуя,...
  • 05:20 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.