Пикът на слънчева активност съвпада със слънчевото затъмнение утре

Възможни са сибни магнитни бури и земетрсения

по статията работи: iNews | 07.04.2024 | 12:40
Повече за:

Пълното слънчево затъмнение на 8 април, при което Луната ще закрие нашата звезда, ще съвпадне с пика на слънчева активност, характеризиращ се с мощни експлозии с изхвърляне на маса от горния му слой - короната. Уникалното е, че ще се виждат с просто око като усукана спирала и ще блестят с преливащи се цветове. Ще са по-ярки в сравнение с други изригвания. Според соларния физик Скот Макинтош Слънцето ще прилича на ядосан таралеж.

Явлението ще се наблюдава първо в Мексико, а после през южните американски щати ще стигне до Ню Йорк и Мейн, а накрая до Северния Атлантически океан. В зависимост от местоположението пръстенът ще е видим между 2 и 4 минути и половина.

В България няма да е възможно, но американците ще виждат изхвърлянето на плазма от короната на Слънцето. При този процес се случват повече изригвания, геомагнитни бури, полярни сияния и земетресения. На 23 и 24 март март Земята бе ударена от най-силната геомагнитна буря от 6 години насам заради пика в активността на нашето светило. Тя изкриви магнитното поле на планетата, като стигна само за 8 минути до нас.

До следващата година ще наблюдаваме множество силни изригвания, които може да нарушат и комуникациите.

В момента се намираме в максимума или в средата на 11-годишния цикъл. Освен с бури, етапът се характеризира и с доста земни трусове.

Те обаче не са толкова разрушителни, колкото ще бъдат до 2 - 3 години. Тогава на нашата звезда ще протекат друг тип процеси, водещи до опустошителни разтърсвания на земната кора.

Това обясни проф. Боян Киров от Института по космически изследвания и технологии пред "24 часа - 168 истории", след като в последната седмица земните пластове се разместиха на много места.

Най-близо до нас беше земетресението в Никшич, Черна гора, на 14 март с магнитуд от 5,7. Преди това на 8 март имаше трус от 4,8 на Додеканезките острови (на границата между Гърция и Турция). Най-силното пък беше на един от островите Фиджи на 27 март – 6,7 по Рихтер.

Двата процеса на Слънцето, водещи до повече трусове в момента и след 2-3 години, са от различно естество. При първия, който се случва сега, движението на земните пластове се определя от т.нар. слънчеви петна, които в периода на нарастващ цикъл са много повече, отколкото при намаляващ. Те представляват магнитни полета, в които плазмата е по-хладна и затова от Земята се виждат в тъмен цвят. От тях се изхвърля слънчева маса. Тя се движи заедно с магнитното поле и ако потокът е насочен към нашата планета, води до магнитни бури. Колкото повече петна има, толкова по-голяма е вероятността за изстрелване на магнитната маса, изригване на магнитни бури и оттам - земетресения.

По време на 11-годишния цикъл те постепенно се увеличават. Към петата-шестата година стават между 80 и 180.

После започват да намаляват, за да стигнат до около 20, а в изключително редки случаи до 0, обяснява професорът.

При втория процес на Слънцето, който се очаква към 2026 - 2027 г., броят и силата на земетресенията са обусловени от високоскоростния слънчев вятър. Негов източник са дупките в слънчевата корона.

При ултравиолетово излъчване изглеждат тъмни. Също като петната те са източници на магнитни полета, но предизвикват по-бърз слънчев вятър, геомагнитни бури и земетресения с голяма сила - с магнитуд над 5.

Учените дълго време твърдяха, че няма начин да се предскаже кога ще се разместят земните пластове и с каква сила. Но съвременните средства вече дават голяма доза оптимизъм в това отношение.

Два екипа откриха начини да се разбере предварително дали идва трус. Единият е чрез изкуствен интелект (ИИ), а другият - чрез оптичната мрежа за доставка на интернет.

В първия случай американски сеизмолози от Остин, Тексас, успяват да прогнозират със 70% точност събития в рисков район в Китай. При това достатъчно рано – една седмица преди събитието. Работили са над проекта 7 месеца. ИИ е засякъл активността, която предстои, след като е бил обучен какво е било характерно в последните 5 години за тази област.

От 14 реални земетресения е пропуснал едно и е предвидил 8, които така и не са се случили, пише сп. "Смитсониън". Някои изследователи смятат, че използвайки базата с данни за дейността на конкретно сеизмично активно място, ИИ може да пресметне дори магнитуда. Но засега това не е масово приложимо.

Активността на звездата води до множество земетресения в момента, полярни сияния и нарушения на комуникациите Ще се наблюдава в по-ярки цветове, от Мексико до Северния Атлантически океан

Също с изкуствен интелект европейски учени са изработили нова карта на земната кора, анализирали са процесите, които протичат, и са проследили динамиката на разломите, за да прогнозират бъдещи трусове.

"ИИ може да използва голям набор от данни, за да опише вероятното движение на земни пластове при бъдещо земетресение", казва Мишел Кампило, френски сеизмолог и ръководител на проекта.

Неговата група е разгледала краткосрочната еволюция на разломите (районите с геоложки фрактури) и така става възможно да се разберат по-добре физическите процеси, които водят до силни земетресения.

А това рефлектира върху подобряване на оценката на риска и спасяване на хората, които живеят наоколо.

В интернет вече се появиха и сайтове за прогнози на базата на изкуствен интелект. В един от тях пише, че за Балканите няма данни за предстоящи сериозни трусове, но предупреждават, че ударите може да настъпят внезапно. Същото се отнася и за района на Средиземноморието, който също може да повлияе върху процесите на територията на България.

Според съществуващите сеизмични данни нашият полуостров се издига средно с 4 до 6 мм на година вследствие на напрежение между две мощни тектонични плочи - Мизийската, която обхваща Дунавската равнина, и Егейската дъга (в Гърция).

Те се приближават една към друга и в този процес южната се подпъхва под северната, която леко се повдига. Натрупаното напрежение се освобождава чрез земетресенията.

България обаче се явява най-защитена в това отношение в сравнение със съседните Гърция, Турция и Румъния. Много по-рядко се наблюдават сеизмични събития с магнитуд над 6.

Всичко това е статистика на вече случилите се земетресения, която може да послужи за обучение на изкуствения интелект. Но освен с него наскоро учени откриха още един начин за предсказване. Тук не става дума чак за цяла седмица по-ранно предупреждение, но пък методът е евтин и не изисква допълнително оборудване и инфраструктура.

Екип от учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и Швейцарския федерален институт по метрология откриват, че оптичната мрежа за интернет може да се използва и за прогнозиране на сеизмични удари и дори на цунами, съобщава сайтът "Суисинфо".

Чрез нея са засекли всяко движение на пластовете при реален сеизмичен удар с магнитуд 3,9 и данните са съвпаднали с отчетените от професионалните сеизмографски инструменти.

Как работи методът?

Установяват, че оптичните влакна, които предават светлинния сигнал по мрежата, леко се деформират при движение на земната повърхност. Ефектът е, че скоростта на светлината във влакното слабо се колебае. Сигналът се сравнява с първоначалния и разликата показва на какво смущение е бил изложен.

По този начин изследователите могат да разберат, че пластовете се разместват. Те са тествали метода чрез 123-километров оптичен кабел между градовете Базел и Берн по време на състоял се сеизмичен трус. Проследили подробно всяка вълна. Всичко съвпаднало с измерванията на Швейцарската сеизмологична служба за същото движение на земните пластове в района.

Това според учените показва, че данните могат да се използват с висока степен на достоверност за определяне на местоположението, дълбочината и силата на земетресението.

Смята се, че методът е рентабилен и чрез оптичната мрежа за интернет може да се установят прецизно трусовете на океанското дъно или в по-бедни държави, в които няма достатъчно гъста мрежа за следене на сеизмичната дейност.

Досега учените знаеха други начини за прогнозиране на земетресения, които обаче са по-успешни при по-силни разтърсвания. Става дума за около седмица до няколко часа предварително. А катастрофалните с магнитут от 7 по Рихтер и повече - даже две седмици по-рано. Това е плод на наблюденията на най-горния слой на земната кора. Датчиците на земята указват прецизно в радиус от 50 - 60 км, че предстои земетресение с магнитуд от 4,

смята проф. Димитър Узунов от НАСА. За опустошителните земетресения от рода на М8+ наземните датчици улавят сигналите на големи разстояния - 2000 км и повече. Но това не е случаят с трусовете на и около територията на България.

Най-важният критерий, който показва, че ще се освободи енергия от земята, е промяната в температурата на въздуха до 2 седмици преди труса. В зоната на епицентъра ефирът се нагрява и това е установено чрез спътников мониторинг. Например преди зверския удар в Япония през 2011 г. с максимално познатия магнитуд от 9 е регистрирано инфрачервено лъчение. Тези наблюдения са потвърдени при над 100 силни земетресения и са публикувани през 2017 г.

След като напрежението се натрупа в скалите, в тях се появяват микропукнатини, през които изтича газ, най-често радиоактивният радон.

Той променя състава на въздуха и на водата наоколо. Това е установено при анализ на данните за 100 земетресения с магнитуд над 5,5 и по-плитки от 50 км.

Учени прилагат изкуствен интелект за прогнозата на сеизмичните трусове. За Балканите няма опасност, но предупреждават, че може да настъпят внезапно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.