Има ли връзка между баба Ванга и рисунки от Франция?

Превод на статия, публикувана в някои френски сайтове

по статията работи: iNews.bg | 17.05.2015 | 09:53
Има ли връзка между баба Ванга и рисунки от Франция?
Guillaume, Mystère et énigme

Между двете истории няма връзка: едната се случва в България, другата – във Франция. Въпреки това явно нещо ги свързва!

Тази история започва през 70-те години в България. Група от петима души стават свидетели на странно светлинно явление върху скала.

Разказът на петимата звучи сюрреалистично. Още повече че свидетелите не са случайни: Баба Ванга, българската пророчица, добре известна по това време в Източна Европа, предрича, че на 5 май ще се случи знамение.

Тя казва на племенницата си Красимира: "Заради небесните тела. Трябва да гледате първите лъчи на Слънцето и Луната", но не дава повече обяснения.

1505963Сляпата от 12-годишна възраст Баба Ванга описва много точно мястото, което изследователите намират без никаква трудност. Трудно може да се повярва в това, което се случва по-късно. Свидетелите разказват, че един слънчев лъч заиграва по соларните кръгове с големина на малка чинийка от сервиз за кафе и започва да се движи по тях, описвайки светлинен триъгълник, обърнат с върха надолу.

Тази игра на светлината по т.нар. соларни кръгове продължава около двадесет минути. Но най-невероятното започва вечерта, когато при първите лунни лъчи на скалата се открояват два силуета. Очевидците разказват, че скалата светнала някак отвътре като екран на стар телевизор, а фигурите се откроявали така релефно на скалата, сякаш щели да се отлепят от нея. 

Ето как те описват силуетите:

(Цитат от изданието на френски език на "Baba Vanga, la plus grande médium duXXème siècle" – "Баба Ванга, най-голямата пророчица на  XX век" на издателство Astrée, стр. 125)

"Отляво на скалата на преден план в цял ръст стоеше старец с дълга до земята роба. В дясната си, протегната напред ръка, държеше някакъв предмет – нещо кръгло като топка, но не беше топка, по-скоро някакъв непознат уред.

На по-заден план, но по-горе и по-вдясно стоеше втората фигура, която приличаше на фараон. Това беше млад мъж, който седеше в нещо като кресло, с прибрани един до друг и спуснати надолу крака и ръце, положени на облегалките на стола. На главата си имаше висока шапка, на която от двете страни над ушите стърчаха издатъци като антени."

(В някои разкази шапката се нарича "пшент", а за първия силует се казва, че имал дълга до раменете коса.)

Разгледайте внимателно рисунката!

 

1505962Историята продължава във Франция вече в началото на XXI век. Две рисунки, особени по своя стил, биват намерени в една книга, сякаш някой ги е скрил там преди години. Ако в началото можело да се помисли, че става дума за обикновени рисунки на някакъв художник, по-късно се изяснява, че такъв художник на име Фридрих Шмидбауер просто не съществува.

През 2014 година историята придобива нов обрат, когато по случайност се прави връзка между мистериозната история в България и намерените във Франция рисунки.

Поразително е, че описанията на светлинните силуети съвпадат в много отношения с главната рисунка, от 15 до 20 са точните съответствия според различните устни описания: позата на силуетите, положението в пространството, отделни детайли, всичко, общо взето, доста съвпада.

Трябва да се отбележи, че нищо не се споменава за обстановката, както и за предмета, който държи първият прав силует в дясната си ръка. Що се отнася до втората рисунка, има сходство, но то е по-неуловимо.

1505964

Да не забравяме, че Баба Ванга подчертава: те ще станат очевидци на явленията "заради небесните тела". На рисунката се виждат Слънцето, Луната и Земята, разположени в триъгълник, обърнат с върха надолу, който напомня на "соларните кръгове", описани от групата очевидци.

Не може да не направи впечатление, че никъде в описанията не се споменава за луноход, който пък е основният обект във втората рисунка.

Какво представляват тези две рисунки? Невероятна случайност или все пак има някаква взаимовръзка? Не може да се отрече, че вероятността да се направи подобна рисунка с такава точност е близка до нулата. Трудно е да се каже обаче кога са направени рисунките. Вероятно между средата на 70-те и средата на 80-те години, т.е. по времето на историята, случила се в България.

Много интригуващ е и фактът, че рисунките са направени на оригинална хартия на болницата в Роаян (Франция).

Кой е Фридрих Шмидбауер? Защо е направил тези рисунки? Как те са се оказали в тази книга? Какво означава текстът, над който се намира "golden spitz", както авторът го е назовал. Какъв е този луноход? И преди всичко – какви са тези тайнствени силуети, най-напред описани от Красимира и нейните приятели като светлинни силуети и нарисувани от Фридрих Шмидбауер във Франция?

Може би става дума за медиумни рисунки. Сигурно Фридрих Шмидбауер ги е нарисувал, без задължително да разбира тяхното значение, воден от силна интуиция или в бидейки в особено състояние, което пък обяснява някои екстраполации и несъответствия (обкръжаващата обстановка, предметът, който първият силует държи в лявата си ръка, луноходът, луната като гледна точка за наблюдение… които са нарисувани, но  за които очевидците не говорят.)

Оригиналните рисунки се намират във Франция. Все още никой не е намерил каквото и да било обяснение на тази загадка.

Тази история е предоставена от читател на Мегавселена.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулеви" - спортна...
  • 00:00 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.