Епидемиите от стомашно чревни заболявания в Европа, предизвикани от бактерията e.coli, наложиха силен отпечатък както на отношението към храните, така и върху работата на учените и лекарите.
Епидемията доведе до смъртта на повече от 50 души и не може да се каже, че все още е окончателно преодоляна.
Експертите обаче правят първите изводи и те не са никак положителни, особено на фона на претенциите на Европа като извор и ядро на цивилизованост.
Редица експерти посочват, че не толкова бактерията и нейният щам, непознат до този момент, могат да бъдат обвинявани. Говори се за банално пренебрежение на хигиената.
"Независимая газета" пише, че през 2009 година само в Европа от 1000 проверени заведения, ресторанти, кафенета и закусвални в 25% от тях са откривани сериозно нарушения на санитарните норми.
Глобалният съвет по хигиена към ООН напомня, че според последните изследвания, в повечето европейски страни навиците на обикновените хора не са добри: те сменят много по-рядко кърпите и спалното си бельо отколкото изискват елементарните хигиенни норми.
Много от европейците използват една и съща четка за зъби цяла година. 60% от възрастните мият ръцете си веднъж или най-много два пъти дневно, като често не използват сапун. Почти две трети от мъжете си сменят бельото само веднъж седмично.
За да се предпазите от инфекции, достатъчно е да следвате една проста редица от правила, посочват специалистите. Освен да си миете ръцете, да спазвате лична хигиена и да си сменяте дрехите и кърпите.
Също така преди и след приготвяне на храна плотовете в кухнята трябва да се измиват. Желателно е да се обработват и с дезинфектанти. Освен това не трябва да се забравя и борбата с мухите като източник и преносител на заболявания.
Освен това не трябва да се съхраняват дълго време в хладилника приготвени вече салати от зеленчуци или плодове.
Ежедневното почистване на ваната, тоалетната и мивката, също е гаранция за сигурност, допълват експертите. А дезинфекцията на ръцете преди и след използването на тоалетната е задължителна.