Българинът значително е увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години

Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, то през 2022-ра потреблението му на този вид месо е вече 25,9 кг.

по статията работи: iNews.bg | 26.02.2024 | 13:30
Българинът значително е увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години
pixabay
Повече за:

Българинът значително е увеличил потреблението си на свинско месо през последните 10 години за сметка на каймата, рибата и колбасите. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода 2013-2022 г.

Вероятно една от причините за това е, че цената на свинското се е променила съвсем малко за 10 г. - от 7,78 на 8,94 лв. за кило. Така на фона на по-високите заплати този вид мръвки са станали доста по-достъпни за домакинствата. 

Ако през 2013 г. едно домакинство е консумирало средно по 17,8 кг свинско на година, то през 2022-ра потреблението му на този вид месо е вече 25,9 кг. 

Вдига се и консумацията на пилешко месо, но не толкова чувствително. През 2013 г. едно домакинство е потребявало средно по 22,2 кг птиче, докато 10 г. по-късно това количество се увеличава на 24,5 кг. Консумацията на прясна и замразена риба обаче е надолу. През 2013 г. сме изяждали средно по 13,80 кг, а през 2022-ра - само 10,1 кг, пише "Телеграф". 

Кайма

Спада и потреблението на кайма - от 18,2 на 16,4 килограма средно на домакинство. Намаление е отчетено и при консумацията на малотрайни колбаси. През 2013 г. едно домакинство е потребявало средно по 18,8 килограма, а през 2022 г. - по 15,8 кг. Консумацията на трайни колбаси обаче не е мръднала и стои на ниво 5,9 килограма.

Продължава тенденцията българинът да яде все по-малко хляб. Ако през 2013 г. едно домакинство е потребявало средно 133,7 кг бял хляб, то през 2022 г. това количество е вече едва 85,8 кг. При тип "Добруджа" консумацията се свива още по-драстично и от 69 кг тя е сведена вече до 28,2 кг.

Българинът е намалил доста потреблението си и на кисело мляко и сирене, чиито цени хвръкнаха до небето, но консумира повече кашкавал. През 2013 г. едно домакинство е потребявало по 57 кг кисело мляко, а 10 г. по-късно - само 52,4 кг. Подобно е положението и при бялото саламурено сирене. Неговата консумация е спаднала от 28 на 23,4 килограма. Потреблението на кашкавал обаче расте - от 8,6 на 9,9 килограма.

Потреблението на масло е нараснало значително - от 1,9 на 3 кг. Намалява обаче консумацията на олио – от 32,5 на 29,4 литра.

Зарзават

Потреблението на някои плодове и зеленчуци се е увеличило за 10-годишния период, за сметка на намаление при други. Така например българинът все по-често си купува банани и по-рядко посяга към ябълките. През 2013 г. едно домакинство е консумирало 11,3 кг от екзотичния плод, докато през 2022 г. това количество се увеличава на 16,6 кг. При ябълките има спад от 23,1 на 21,5 кг. Малко намаление има и при цитрусите - от 17,7 на 16,5 кг.

Потреблението на домати е леко надолу на фона на двойно по-високи цени. През 2013 г. домакинствата са изяждали по 41,9 кг, а 10 г. по-късно - 38,5 кг. При краставиците пък има лек ръст в потреблението - от 21,9 на 23,1 кг. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо /п/
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Истории от Олимпийските игри
  • 13:00 Мост на небесата тържествен...
  • 14:30 Българското село /п/
  • Сега "Пътят на шоколада" - документален...
  • 07:50 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 10:00 "Пътят" - документална поредица за...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Полет към дома" - драма,...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Приказна сватба" - с уч. на Брук...
  • 14:15 "Незабравимо лято" - с уч. на...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.