Гешев поиска от БОЕЦ информация по "Магнитски" за корупционни престъпления на Пеевски

Това обявиха от гражданското движение

по статията работи: iNews | 12.02.2022 | 15:39
Гешев поиска от БОЕЦ информация по "Магнитски" за корупционни престъпления на Пеевски
Стоп кадър, dnevnik.bg

"Вчера, 11.02.2022г. след огласената от БОЕЦ информация за връзката и ролята на главният прокурор Иван Гешев за фалита на КТБ, Специализираната прокуратура (разбирайте Гешев) изпрати официално искане до Георги Георгиев – Председател на Сдружение БОЕЦ да предостави данните и информацията за фактическите основания за санкциите на Делян Пеевски по закона "Магнитски”  наложени от финансовото министерство на САЩ на 02.06.2021г.", пишат от гражданското движение БОЕЦ на страницата си в интернет.

"Поводът е внесеният от БОЕЦ сигнал до МВР – ГД БОП на 10.01.2022г. срещу депутата Делян Пеевски за пране на пари и корупция. Преписката по нашия сигнал е обработена от ГДБОП и внесена в прокуратурата заради депутатския имунитет на Пеевски, което ограничава последващи действия на МВР. При законен повод и достатъчно данни (каквито се съдържат в нашия сигнал) прокуратурата е длъжна да образува досъдебно производство, като в случая главният прокурор е задължен незабавно да внесе искане до Парламента за сваляне на депутатския имунитет на Пеевски", пишат още от БОЕЦ.

"В сигнала на БОЕЦ са приложени данни за извършени от Пеевски бизнес сделки за десетки милиони с неясен произход на средствата. Приложили сме и официалното съобщение копирано от официалния сайт на американското посолство за наложените санкции по закона "Магнитски”, в което са описани основанията и корупционните схеми организирани от Делян Пеевски и свързаното с него лице Илко Желязков – искане и получаване на подкупи с цел политическо влияние и осигуряване на прокурорски чадър и защита от наказателно преследване. Пеевски и свързаните с него лица са организирали корупционна схема за продаване на български документи за пребиваване", допълват от гражданското сдружение.

Ето какво се допълва в позицията на БОЕЦ по случай призива на прокуратурата:

Сега Специализираната прокуратура иска от БОЕЦ да предоставим детайли – дата, период и място на извършване на корупционните деяния на Пеевски, включително и размера на получените подкупи и имуществените облаги. Това е абсурдно, защото установяването на тези обстоятелства е задължение на прокуратурата. БОЕЦ не сме разследващ орган, а гражданска организация.

Това действие на прокуратурата показва няколко неща.

Първо – Гешев и компания НЕ са получили данни за фактите и събраните от американските служби информация за корупционните схеми и престъпната дейност на Пеевски. Това е така защото американското правителство и служби нямат доверие на българската прокуратура и добре знаят, че Гешев е марионетка на Пеевски и е назначен от него за главен прокурор, за да прикрива, а не да разкрива престъпленията извършени от Пеевски и неговото обкръжение и организирана престъпна група.

Второ – Гешев и прокуратурата искат да проточат във времето "проверката” срещу Пеевски и невнасянето от Гешев искане на неговият имунитет.

Трето – Гешев и прокуратурата търсят начин за пореден път да изперат Пеевски и да прекратят проверката срещу него.

Четвърто – след изпирането на Пеевски, прокуратурата ще се опита, както винаги и в типичния си бухалков стил да накаже БОЕЦ, като повдигне обвинения (поредни) на Георги Георгиев за набеждаване.

БОЕЦ припомняме, че по наш сигнал и реакция в НАП са назначени нови ревизии на Делян  Пеевски за установяване произхода на средствата, укриване на доходи и данъчни и финансови престъпления.

Ще предоставим и на НАП и на прокуратурата допълнителна, конкретна информация (част от нея вече предоставихме лично на министър Асен Василев в качеството му и на председател на УС на НАП) за офшорни схеми и фирми на Делян Пеевски и свързани с него лица и организираните от тях криминални схеми за укриване на незаконно придобити средства и активи на стойност над един милиард лева.

БОЕЦ ще заявим още днес среща с нейно превъзходителство г-жа  Херо Мустафа, за да поискаме като най-старата и активна гражданска антикорупционна организация в България информация за конкретните факти за престъпните корупционни схеми на Пеевски дали основание за налагане на санкциите по закона "Магнитски”. Докато институциите си играят на "пинг – понг” политика, пиарски акции и безрезултатен документооборот, БОЕЦ водим битката срещу корупцията на гражданския фронт ежедневно плащайки ужасна цена за нашата активност и непримиримост. На срещата в посолството на САЩ ще предоставим официално и сигналите и информацията на БОЕЦ срещу главния прокурор Иван Гешев – направените от нас разкрития за ЖосиГешевГейт и публикуваните документи от съвмествното ни разследване с BIRD.BG за придобитите от бащата на Гешев акции във фирма Жоси ООД, ще представим данните разкрити от БОЕЦ, че Иван Гешев е унищожавал документи по делото КТБ и последното ни разкритие за ролята и участието на Гешев във фалита на КТБ и организираното "убийство” на Пеевски, което предизвика началото на процесите довели до фалита на банката. Очакваме да чуем и позицията на американското правителство за корупционите схеми и престъпления по служба извършени от главният прокурор Гешев, бившият главен прокурор Цацаров и бившия премиер Бойко Борисов. След като са разкрили корупционните схеми на Пеевски, не е възможно да не са установили и прякото участие в тези престъпления на тясно свързаните с него Борисов, Цацаров и Гешев. Борисов, като премиер осигуряваше на Пеевски достъп до обществен ресурс за крадене и възможност да кадрува и разполага с ценна информация, а Цацаров и Гешев осигуряваха безнаказаност и защита на Пеевски от наказателно преследване. Ако нейно превъзходителство, г-жа Мустафа откаже среща, или отговори, ще потърсим такива официално от амерканското правителство и Конгрес. БОЕЦ не приемаме ролята на посредник, или преводач между американските власти и българската прокуратура.

Поздравяваме американските власти за санкциите по закона "Магнитски", но не считаме за редно и да се превръщаме за пореден път в мишени на мафията и подвластните и институции при позоваването ни на тези санкции и констациите за корупция и престъпления извършени от Пеевски. 

На Гешев му остават броени дни и опитите на прокуратурата да продължава да действа, като пералня на мафията и бухалка срещу непримиримите са обречени. В понеделник БОЕЦ ще публикуваме и втората част от #ГешевКилърГейт. Очаквайте и продължението на #ЖосиГешевГейт.

Очакваме и незабавните действия на институциите по подадените от нас сигнали.

Битката продължава!



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Нашата чужда война документален...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.1
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.