На колко градуса се пече идеалната ПИТКА?

Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в солта и печенето

по статията работи: iNews.bg | 24.12.2024 | 12:00
На колко градуса се пече идеалната ПИТКА?
Повече за:

Содената питка е сърцето на семейната вечеря на Бъдни вечер. Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в солта и печенето.

Нужни са ви следните продукти:

брашно - 2 ч. ч.
сол - 1,5 ч.л.
кисело мляко - 1 кофичка от 400 грама
сода - 1 ч.л.
захар - 1ч.л.
олио - 3 с.л.
яйце - 1 бр.
Основни стъпки:
Смесете в купа киселото мляко и содата. Разбъркайте добре. Когато се образува пяна, се прибавят захарта и солта.

В тази каша се слага белтък и олио до получаване на гъсто тесто.

Разбъркайте и изсипете в тавичка. Подмажете повърхността с жълтък, примесен с олио.

Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. За 35 минути.

Когато правите бял соден хляб, използвайте обикновено (универсално) бяло брашно.

Други съвети за приготвяне на бял соден хляб

Първото е, че трябва да използвате повече сол, когато правите бяла содена питка, в сравнение с приготвянето на пълнозърнест соден хляб – това е така, защото бялото брашно има по-малко вкус от пълнозърнестото брашно, така че е необходима повече сол, за да спре белия соден хляб да има мек вкус.

Очевидно можете да експериментирате с това, за да намерите правилното ниво за вашия вкус, но е добре да сложите 1,5 чаена лъжичка сол на питка (350 г брашно) – това се получава при по-малко от ¼ чаена лъжичка на (щедра) порция, така че все пак не прекомерно.

Другото е, че трябва да се намали температурата на фурната. Добре е вместо да печете на 200 градуса и питката да загори отгоре, а вътрешността да остане сурова, най-удачно е да печете във фурна до 180C (160C вентилатор) и става идеално.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Звезден прах тв филм
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Домът на вярата
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Анка Узунова
  • Сега "Пътуване около света" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Бетовен 4" - комедия, семеен (САЩ,...
  • 14:30 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Водопадите на любовта" - с уч. на...
  • 14:15 "Романс извън града" - с уч. на...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.