Соя в колбасите „Стара планина“ - доказано е

Фирмите-нарушители са със сериозно присъствие на пазара. Лицензът им за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет

по статията работи: Любомир Тасев | 14.10.2010 | 15:04
Соя в колбасите „Стара планина“ - доказано е

Повторна проверка доказа съдържанието на соя в продукти, произведени по стандарта „Стара планина“. Това съобщи на извънредна пресконференция в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Продуктите са карначе на фирмата "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирмата "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД-Монтана и кренвирши на "КЕН".

Найденов посочи, че процентът на съдържание на соя в тези продукти не е от значение, защото стандартът "Стара планина" не допуска изобщо съдържание на соя, което означава, че наличието му е нарушение.

Министърът обяви, че лицензът на тези фирми за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет незабавно и веднага ще бъде назначена комплексна проверка на цялото производство за месец и половина назад.

На пресконференцията присъства и Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, който съобщи, че всички фирми са членове на асоциацията.

Оказва се, че фирмите-нарушители, в чийто продукти от стандарта „Стара планина“ бе установено съдържание на соя, са с много сериозно и дългогодишно пазарно присъствие.

„Всички ние имахме притеснение, че някой ще злоупотреби и ще накърни доверието, което се породи вследствие на инициативата на министър Найденов. И сега всички сме шокирани от това, че се открива соя,” коментира Вътев в ефира на радио „Фокус“. Той изказа мнение, че доверието на потребителите ще бъде върнато само с доказателства.

Създава се обаче интересен казус – по думите на министър Найденов и Кирил Вътев анализът, на който са подложени месните продукти е качествен, а не количествен и съществува вероятност откритата соя да се окаже част от подправките, а не от основните съставки на продуктите. Преобладаващата част от подправките, които се използват от българските месопреработвателни предприятия, се произвеждат от големите концерни в Европа и в състава им се използва до 0,8% соев протеин.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България обясни, че ако количественият анализ покаже, че соята е част от подправките, фирмите не би следвало да се санкционират. Ако обаче се докаже, че е подменена суровина със соя, то става въпрос за злоупотреба.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /13...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Спирала" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:00 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • Сега "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.