Пасищата у нас - неизползвано национално богатство

Богатство, което може да се трансформира в мляко и месо

по статията работи: Андриян Георгиев | 01.08.2012 | 11:16

Неизползваемите пасища са голямо национално богатство, което може да бъде трансформирано в мляко или месо, коментира директорът на Института по фуражните култури в Плевен проф. д.с.н. Атанас Кирилов.

При растящата необходимост от производство на храни и ограничени обработваеми пощи, пасищата, които са над 20% от общата селскостопанска площ у нас, са един резерв, за който трябва да се създадат условия и предпоставки за използване, беше категоричен проф. Кирилов пред БТА.

Според него с разширяване на месодайното овцевъдство и говедовъдство ще нарасне използването на пасищата у нас. По думите на експерта институтът в Плевен предлага научни решения и консултации, както и сортове, технологии, елитни разплодни животни от породата Плевенска черноглава овца, и така помага на земеделските производители да участват с програми или да отговорят на изискванията за усвояване на европейски и национални субсидии.

Институтът по фуражните култури в Плевен поддържа връзки не само със сродни научни звена в Европа, но и с такива от Китай. Показахме, че можем да бъдем добри партньори и спечелихме тяхното доверие, затова скоро в института ще пристигнат за едномесечно обучение 7 китайски учени, посочва проф. Кирилов.

Българският учен бе включен в работната група,  която подготви резолюция предложение за предстоящите реформи в Общата селскостопанска политика на ЕС, свързана с постоянно затревените площи - пасищата.  Храстовидната растителност има не само фуражна, но и екологична стойност и се надявам предложението да бъде прието и включено в изискванията от Брюксел и по този начин да се увеличи възможността да се субсидират повече пасищни площи, добави експертът.

Според него липсата на средства през последните две десетилетия за обновяване на изследователската техника и апаратура е поставило в незавидно положение научните звена и е пречка за по-задълбочени изследвания.

"Вероятно обстоятелствата, свързани с нарастване на дефицита на хранителни продукти за изхранване на  непрекъснато нарастващото население на Земята, ще ни накара да преосмислим отношението си към ГМО", казва още директорът на Института по фуражни култури проф. Кирилов. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 bilyanka razpilyanka 01.08.2012 | 13:43
Пасищата са и от особено значение за опазването на популациите на много видове птици, чието ловно поле са именно тези огромни открити площи. Но с индустриалното животновъдствж те бяха занемарени, малцина животновъди изкарват животните на паша, вместо това ги тъпчат с ГМО фуражи и смески...
6 синята коалиция 01.08.2012 | 12:33
Искаш да кажеш да не чакаме някой да инвестира в нашите пасища? :)
5 blue aquamarine 01.08.2012 | 12:06
Трябва да се използват максимално родните ни ресурси, а не само да чакаме на благоволението на разни чужди инвеститори и акъли.
4 мрачен интелектуалец 01.08.2012 | 11:42
Е как да се използват рационално пасищата, след като няма животни, които да пасат на тях? И са ми много интересни такива професори като започнат да се изказват?! Кога са ходили да пасат крави, че знаят как се използват тези пасища?
3 Kalin Arnaudovski 01.08.2012 | 11:33
Ще се сетят те, ето- даже вече започват да се сещат. Жалко, че някой друг трябва да им го каже.
2 kostadin papanov 01.08.2012 | 11:30
може , ама освен ,че се оплакваме ,че нямаме пари , ни мързи да предприемаме някаква дейност
1 Atanas Hristov 01.08.2012 | 11:22
Ами крайно време е наистина да започнем по-сериозно да развиваме животновъдтсвото си и то на по-дребните фермери,стига само сме субсидирали огромните зърнопроизводители,те вече са достатъчно големи и нямат нужда от помощ,а има голям потенциал в дребните и средните фермери които да произвеждат качествено малко и месо и продукти от тях.

ТВ програма

Кино

  • Сега УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 00:30 УЕФА ЕВРО 2024: Четвъртфинална...
  • 02:30 Туризъм.бг /п/
  • 03:00 Бразди /п/
  • 03:30 Спортните таланти на България: Аз...
  • 04:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • 01:10 "Древен Апокалипсис" - документална...
  • 02:15 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 03:15 "Хавайски романс" - романтичен...
  • 05:05 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 05:35 "Тролчета: Купонът продължава" -...
  • 06:00 "Пътят на шоколада" - документален...
  • 07:50 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 10:00 "Пътят" - документална поредица за...
  • 02:00 "Вади ножовете" - с уч. на Даниел...
  • 04:15 "Хъни 2" - с уч. на Катерина Греъм,...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Приказна сватба" - с уч. на Брук...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.