По-скъпо
ще е агнешкото за великденската трапеза тази година.
"Въпреки това търсенето по традиция за празника е голямо, особено на живото тегло". Това каза животновъдът Николай Христов, който отглежда над 400 овце в ловешкото село Деветаки.
По думите му цената на агнешкото за година се е качила от
7 на 9 лева
за живо тегло. Има стопани, които го предлагат и
на 12 лева.
Причината за по-високите цени е двойното, а дори тройното поскъпване на фуражите.
"Царевицата от 0,25 лева за килограм се е увеличила на над 0,60 лева. Смеските бяха 0,80 лева,
а сега са 1,20 лева",
посочи Христов и добави, че въпреки по-високата цена, има голямо търсене и хората предпочитат да си вземат живо агне. "Който си купува всяка година и тази ще си вземе", каза той.
Според него обаче намаляват желаещите да отглеждат животни. Отказват се заради поскъпването на фуражите и липсата на работна ръка.
Репортерска проверка в търговските обекти установи, че цената на агнешкото в Ловеч
достига до 24 лева за килограм
. В по-големите вериги магазини може да се намери на 18 лева за килограм.