Pi ar Sevi: Вместо в прокуратурата финишира в телефона на Гешев

Може ли главният прокурор да бъде обективен, ако фамилиарно си чати с хора, замесени в крупни скандали

по статията работи: iNews | 16.09.2021 | 20:00
Pi ar Sevi: Вместо в прокуратурата финишира в телефона на Гешев
Стоп кадър/Фейсбук/Бойко Борисов

Нормално ли е главен прокурор да си чати с човек, който би трябвало да е разследван от подчинената му институция? Във всяка цивилизована държава подобни близки отношения между проверяващ и проверяван ще повдигнат въпроси за обективността на този магистрат. Не и тук обаче, където шефът на държавното обвинение Иван Гешев не се притеснява да си разменя съобщения с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която бе замесена в няколко големи скандала.

Чатът между Гешев и Арнаудова беше заснет случайно по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, която обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правосъдието. На снимка в социалните мрежи се вижда, че през приложението "Телеграм" Гешев комуникира с контакт "Pi ar Sevi Boiko". От съобщенията изобщо не се разбира контекстът, като главният прокурор отговаря единствено със смеещи се емотикони. Това обаче е показателно, че двамата се разбират идеално и с малко думи.

Севделина Арнаудова не отрече, че си пише с Гешев. "Не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги - контрабандните цигари, един куп акции...", заяви тя в своя защита. В случая самият чат не е толкова интересен като съдържание, но е показателен за

 

фамилиарните отношения, които двамата имат

 

и от които явно не се притесняват.

Всъщност личният пиар на Бойко Борисов отдавна е излязла от ролята си на обикновен медиен съветник. По всичко личи, че от години тя е един от доверените хора за връзка с бившия премиер. Дори и неговото изявление за скандалния чат го доказва: "Скарах се и казах повече освен мен с никакви други мъже да не си пускат усмивки, сълзички и муцунки".

За особената роля на Арнаудова говори и хазартният бос Васил Божков, който от Дубай попита риторично защо пиарът на премиера го е посещавала всеки месец в офиса му. Преди това той подаде сигнал до прокуратурата, че е бил рекетиран от Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов да плаща огромни суми, за да му бъдат спестени такси за лотариите. В резултат на това в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г., е предал директно над 60 млн. лв. подкуп. Божков намекна, че именно Арнаудова е била контактът му с Борисов. 

Тя не отрече, но и не даде обяснение за регулярните си срещи с Божков. Вместо това разказа "приказка за Шехерезада" и заплаши, че и тя има какво да разкрие, ако атаките срещу нея продължат. "Вие започнахте да й предлагате всичко. Шехерезада така и не Ви пожела! Тогава Вие, Али Баба, много се ядосахте... Шехерезада Ви каза - "не смей" и аз умея да разказвам. Не смейте да ме пипате! Вие се изплашихте, Али Баба", написа Арнаудова.

Интересно е дали по този повод е била разпитана в прокуратурата. Отговорила ли е пред разследващите

 

какво още толкова знае, което не смее да разкаже публично,

 

дали е вземала пари от Божков, както той намеква, и защо се е срещала с него?

Всички тези въпроси останаха неизяснени, защото въпреки ключовата роля на Арнаудова в скандала с Васил Божков не е известно прокуратурата да е проявила интерес към доверения човек на Борисов.

Любопитните детайли около битието на Арнаудова се увеличиха с разкритието на журналиста Атанас Чобанов, че през юли 2019 г. пиарката е купила луксозна къща в софийското село Бистрица за 1 056 148 лв. Става дума за имот с площ 1160.000 кв. м. "Къщата все още не е моя, а на банка ДСК, откъдето имам изтеглен ипотечен кредит. Всичко е надлежно декларирано.", коментира Севделина Арнаудова пред "Сега".

Размерът на кредитите обаче, които Арнаудови са взели, е повече от интересен. По данни на Чобанов, първият апартамент на семейството е взет с ипотечен кредит за 150 000 евро, който е изплатен за едва 57 месеца - средно 5260 лв на месец. Кредитът за къщата е в размер на 500 000 евро. И двата кредита са взети от ДСК. Не е ясно в какъв размер е месечната вноска по кредит за такава голяма сума и как семейството успява с погасяването му.  Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е в Управителния съвет на "Булгартрансгаз". В публичното пространство не може да се намери нито дума какво точно висше образование има, както и какъв професионален опит, освен че е племенник на бившия депутат от СДС Марио Тагарински и е работил като негов съветник по туризма и енергетиката в НС. Самата Арнаудова оправда големите суми с дарения от родителите си.

Всичко изброено до тук предполага, че прокуратурата би следвало да е взела отношение по изнесеното в общественото пространство спрямо Севделина Арнаудова. Ако пък случайно е пропуснала да се самосезира, гражданско сдружение БОЕЦ подадоха сигнал срещу нея още през юни 2020 г. До момента от държавното обвинение не са показали да работят по него. Меко казано, смущаващо е, че главният прокурор Иван Гешев си чати с пиарката на Борисов, ако подчинените му прокурори я проверяват по съмнения за корупция.

Със заснетата лична комуникация на Гешев трябва да се занимае и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, в чиито правомощия е да извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Редно е да попитат

 

дали Гешев не е извлякал лична полза от близкия си контакт с Арнаудова.

 

Например - депутатите на ГЕРБ да саботират законодателните промени, които отнемат личната му охрана на държавна заплата.

Изобщо няма да отваряме дума за нарушението на принципа на разделение на властите. Гешев вече е заявявал, че не споделя това виждане на "десни екстремисти". Въпреки че все още не е коментирал чата си с Арнаудова, едва ли ще успее да разсее съмненията за свързаност с бившия премиер. Всъщност, с действията си главният прокурор до голяма степен спомогна да се натрупа общественото недоволство срещу ГЕРБ, тъй като прокуратурата демонстрира явно нежелание да разследва корупционните скандали с Борисов. Неслучайно протестът от миналото лято пакетира в едно искането за оставка и на двамата.

Всъщност смс-ите между върховете на съдебната и изпълнителната власт не са нещо ново. Предишният скандал засягаше едно съобщение "ne go priehme", което член на ВСС изпрати на Борисов, след като председателят на ВКС Лозан Панов предложи на съдебните кадровици да изслушат лидера на ГЕРБ след изтеклите записи "Яневагейт". Преди две години пък бившият премиер лично се похвали, че си праща смс-и с Иван Гешев, в които се уговарят кога да ударят нелегална фабрика за цигари. Така че чатът между главния прокурор и Севделина Арнаудова за пореден път потвърждава нещо, което всички знаем - съдебната система се е оплела в зависимости.

Мартин Георгиев, "Сега"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.