Даването на повече права на кметовете на райони да управляват и възлагат проекти беше моя последователна политика в последните години.

Затова и днес по мое предложение Народното събрание върна възможността на районните кметове да бъдат възложители по някои видове процедури, които бяха ограничени. Това съобщи бившият кмет на София и настоящ депутат от ГЕРБ - Йорданка Фандъкова.

"Така възстановяваме принципът за децентрализация и възлагане на отговорности на районните кметове, които също са пряко избирани от гражданите. Това е част от ангажимента ми за защита на интересите на общините, в конкретния случай, на тези с административно деление, какви са София, Пловдив и Варна", отбеляза Фандъкова.

Тя обърна внимание, че по инициатива на групата на ГЕРБ-СДС е била създадена мащабна инвестиционна програма за общините. "Подкрепихме над 100 млн. лв. за Столичната община. С днешното решение дадохме възможност на кмета на Столична община да се възползва максимално от средствата за нуждите на града, като реши кои процедури да делегира на районните кметове и кои да възлага директно. Това ще даде по-голяма бързина и ефективност на работата по проектите. Надявам се, че въведената от мен практика – проекти, които имат отношение към конкретен район, да се предоставят на районните кметове – ще продължи. Тази възможност вече е законово уредена с подкрепата, която моето предложение, внесено заедно с колегите Николай Нанков и Александър Ненков, получи от мнозинството депутати днес".