Прокуратурата чака Рашков, Чобанов и Христо Петров-Ицо Хазарта да кажат кой ги е заплашвал

Държавното обвинение се е самосезирало

по статията работи: iNews | 12.01.2022 | 19:30
Прокуратурата чака Рашков, Чобанов и Христо Петров-Ицо Хазарта да кажат кой ги е заплашвал
Фейсбук/Ицо Хазарта

Прокуратурата се е самосезирала по няколко случая, за които в медиите бе съобщено, че е имало заплахи срещу публични фигури. Става дума за сигналите за закани и заплахи срещу депутата Христо Петров-Ицо Хазарта, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, общинския съветник Борис Бонев и журналиста Атанас Чобанов.

По преписките са отправени покани към четиримата, с които прокуратурата ги призовава да предоставят информация за заплахите срещу тях, съобщиха от държавното обвинение на пресконференция.

Председателят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова обясни, че за запазване сигурността на Ицо Хазарта, Рашков, Бонев и Чобанов наблюдаващите прокурори незабавно са изискали информация от компетентните институции и органи - Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Главна дирекция "Национална полиция", Държавна агенция "Разузнаване" и Държавна агенция "Национална сигурност (ДАНС). Информация е изискана и от служба "Военно разузнаване" за това дали разполагат с данни за отправени заплахи или закани по отношение на тези хора, както и какви действия са предприели в случай, че такива са налице.

До момента обаче отговор в прокуратурата не е получен. Единствено е постъпил отговор от ДАНС, че не разполага с информация, касаеща заплахите срещу Атанас Чобанов.

"Недопустимо е прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвиняеми лица", подчертават от прокуратурата.

По първите два случая - заплахите срещу Ицо Хазарта и Бойко Рашков, към момента в прокуратурата не е постъпила никаква информация за действията, които службите на МВР и другите компетентни институции са предприели за установяване на евентуалните извършители на престъпленията, посочват от държавното обвинение.

От там припомнят и че единствено прокуратурата може да преценява дали е извършено престъпление, както и да повдига обвинения. За да се случи това обаче и за да бъде образувано досъдебно производство, е необходимо да има достатъчно данни и законен повод. Такъв повод има, тъй като случаите бяха отразени в медиите, но от прокуратурата посочват, че липсват достатъчно данни.

Те припомнят и че ако компетентните органи разполагат с такива данни, те са задължени да ги предоставят на прокуратурата, за да упражни законовите си правомощия.

От прокуратурата допълват и че тези структури са длъжни да взаимодействат, тъй като това е "най-важното и основно условие за защита на правата на българските граждани и осигуряване на върховенството на закона".

Заради това в Софийска районна прокуратура днес са поканени представители на ръководствата на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и Служба "Военно разузнаване". На срещата ще присъстват и наблюдаващите прокурори.

От районната прокуратура оценяват като "абсолютно недопустими и накърняващи достойнството на конкретния магистрат и престижа на съдебната власт като цяло коментари, направени от едно от заплашените лица по отношение на наблюдаващия прокурор".

Миналата седмица Атанас Чобанов съобщи с публикация във "Фейсбук", че е бил предупреден от чуждо правителство, че има заплаха за живота му. В понеделник Чобанов съобщи във "Фейсбук", че Софийската районна прокуратура се е самосезирала и ще извърши проверка на заплахите срещу него. Той обаче добавя, че наблюдаващ прокурор по случая е Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите срещу Борисов.

"За "награда" той е станал част от т.нар. спецекип в Софийската районна прокуратура. Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби", написа Чобанов.

От прокуратурата днес заявиха, че Боев е избран по надлежния ред чрез случайно разпределение на делата като наблюдаващ по конкретната проверка. Нередно и недопустимо е да се правят заключения и оценки за неговата работа, коментират от прокуратурата.

На 8 януари общинският съветник и лидер на организацията "Спаси София" Борис Бонев съобщи в профила си във "Фейсбук", че е бил информиран от спецслужбите, че има заплаха за живота му.

В първото си изказване от парламентарната трибуна в края на миналата година Христо Петров-Ицо Хазарта обяви, че е получил заплахи заради подкрепата си за проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната". Той съобщи и че тази заплаха само е успяла да го мотивира наистина да се кандидатира за народен представител.

"Аз съм човек, който също изпитва страх, но веднъж Асен Василев ми каза: "Нормално е да те е страх, но има неща, които са по-важни от страха", завърши Христо Петров.

По-късно същия ден в кулоарите на парламента вътрешният министър Бойко Рашков също каза, че са му отправяни заплахи. На журналистически въпрос дали знае за заплахите срещу Ицо Хазарта Рашков каза, че няма представа и че срещу него също имало заплахи, а след това насочи журналистическите въпроси по темата към ГЕРБ.

На 14 декември прокуратурата съобщи, че се е самосезирала и започва проверка по двата случая и че е изпратила писма до Народното събрание и до Министерство на вътрешните работи, с които искат да бъде уточнено евентуално от кого са направени заканите, кога и къде се е случило това и по какъв начин са отправени конкретните заплахи, напомня "Дневник".

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.