Президентът след КСНС: Има криза в държавността

по статията работи: iNews | 08.04.2019 | 19:43
Президентът след КСНС: Има криза в държавността
Президентство на Република България

Има криза в държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем засяга националната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на НСКС по темата за корупцията, което не постигна съгласие и излезе без обща деклапация.

Президентът Радев припомни, че е възразил срещу намеренията на управляващото мнозинство по антикорупционния закон, че  е наложил вето върху този закон. Припомни думите си - призив към КПКОНПИ и прокуратурата да "навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта".

Виждаме резултатите. Липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ. Това е очевидно и от начина, по който бе избрано ръководството на тази комисия.


"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Помните, че наложих цялостно вето върху този закон", обърна се към медиите Радев, припомняйки позицията си по готвения преди две години антикорупционен закон.

"Продължих да повдигам темата за корупцията по висшите публични длъжности, но до момента срещам съпротива.

Спомняте си, че в публичния отчет, който направих на втората година от своя мандат в края на януари тази година призовах КПКОНПИ, Прокуратурата, МВР и Службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. Предупредих, че ако това не се случи, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона.

Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, ако искат да се видят на бъдещия политически хоризонт. Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията", продължи държавният глава, без да крие огорчението си.

"Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността.Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. Този проблем касае националната сигурност", подчерта Румен Радев. 

Призовавам за енергични и безкомпромисни действия на институциите.

На безочието на определени политици и ширещата се безнаказаност трябва да се сложи край, бе категоричен държавният глава.

Защото то се превръща в стил и може да се дублира и в провинцията, предупреди Радев.

"Призовавам за ясни и незабавни действия от страна на институциите по тази тема. Трябва да се сложи край на наглото държане на определени политици. Те се чувстват безнаказани.

"Апартамент гейт" не може да се лекува с оставки. Оставките вършат работа само за партиите. Нужни са ясни, точни и незабавни мерки за борба с корупцията. Нужни са ефективни присъди.

"Апартамент гейт" е само върха на айсберг на ширещата се корупция - това е мнението на обществото. Сред хората се говори, че политици, висши чиновници и магистрати демонстрират необясним лукс, имат имоти и в чужбина.

В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки", посочи президентът.

"Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това знаете на фона на обидно, унизително ниски пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система.

Налице е растяща криза в доверието.

Тази криза или ще бъде преодоляна с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започне да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи, ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици", продължи държавният глава.

Висши магистрати не се срамуват да покажат лукс на фона на държавни заплати, продължи да изрежда президентът. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с прогнила съдебна система, отсече президентът.

Той посочи, че е призовал всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че тази държавност е на място и всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - от премиер, министри, магистрати, всички, които заемат държавни позиции, да носят еднаква отговорност.

Румен Радев посочи още, че до общо решение на участниците в КСНС не се е стигнало заради разминаване в оценката на ефективността на нормативната база за борба с корупцията и за това доколко НС налага контрол над КПКОНПИ. Радев изтъкна още, че борбата с корупцията няма ефект поради ограничен обхват на проверки и кръга на проверяваните.

И президентът даде да се разбере, че е на едно мнение с Корнелия Нинова за нов антикорупционен закон закон, който да отстрани недъзите на сегашния, а анкетна комисия да провери КПКОНПИ и да предложи кадрови решения. Това обаче не се възприело от останалите партии и институции, потвърди президентът.

Радев повтори, че има криза на доверието. И предупреди, че ако тя се задълбочи, ще доведе до загуба на легитимност.

"Нямаме време, трябва да се вземат последователни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност", подчерта Румен Радев.

Президентът благодари на медиите, които започнали да публикуват изобличаващите материали.

И призова българите към нетърпимост към корупцията.

В началото на изявлението си пред медиите Румен Радев не скри, че с политиците, заседаващи в Съвета са "имали разминавания във въпросите за измеренията на корупцията във висшите публични длъжности."

"В хода на дискусиите на съвета предложих проект на становище. Той не се прие от участниците на съвета. Там, където имахме разминавания, са основно във въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя на този етап и разбира се предложенията за решение", каза държавният глава. По думите му е имало разминавания в ефективността от Антикорупционната комисия.

"Разминавания доколко НС осъществява реален контрол върху тази комисия. Разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база", посочи още Румен Радев.

 

Искам да призова всички българи да проявят нетърпимост към всички форми на корупция", завърши президентът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.