Във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден, Българската агенция по безопасност на храните регламентира продажбата на пазара на незасегнати от шап животни от Бургаска област.
Клането на агнетата и яретата ще се извършва в месодобивните предприятия, намиращи се на територията на област Бургас.
При натоварването на животните ще се извършва клиничен преглед, като резултатите от него ще се отразяват в съпроводителните документи.
Клане на животни ще се извършва, само ако животните са пристигнали на територията на кланицата с необходимите съпроводителни документи и не са показали патологични изменения при предкланичния и следкланичния преглед.
Добитото трупно месо трябва да е със здравна маркировка в съответствие с временните защитни мерки във връзка с шапа, съобщават от агенцията по безопасност на храните.
Областните дирекции по безопасност на храните Варна, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали също ще организират и координират клане на агнета и ярета, произхождащи от ферми в месодобивни и месопреработвателни предприятия.