Броят на щраусовите ферми в Пазарджишко се е увеличил, каза за агенция "Фокус” Атанас Ланков, главен експерт-координатор в Областна служба за съвети в земеделието.
Освен фермата за щрауси в панагюрското село Елшица, такива ферми вече има и в селата Мало Конаре, Пищигово и в други села. При тях нещата са канализирани.
Тези земеделски производители имат сключени договори и продават месо и яйца по предназначение. Те не търсят някакъв специален пазар, допълни Ланков.
Щраусите не са традиционни видове животни за страната, но интересът към тях е породен от добрата цена, на която се изкупува месото им.
Месото на щрауса е близко до качествата на телешкото, но е с по-ниско съдържание на мазнини и холестерол. Яйцата от щрауси са по-малко търсени, но напоследък и към тях се проявява интерес.
Едно щраусово яйце се равнява на около 25-30 кокоши яйца, а черупката на яйцето е много твърда и може да се използва за рисуване на различни мотиви.