Уникална зелена сол създадоха в Бургас

Тя се добива от растение, виреещо в Атанасовското езеро

по статията работи: iNews | 21.01.2024 | 09:45
Уникална зелена сол създадоха в Бургас
стоп кадър/НОВА

В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя се получава от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация "Биоразнообразие”, която от години използва ресурсите на лагуната, за да запази живота в нея.

Растението е известно като солянка или саликорния. Любопитното е, че това е едногодишно растение и за да се добие от зелената сол, трябва да се събере само в периода от 1 до 31 август.

Бреговете на Атанасовското езеро крият неподозирано богатство - солянка. Растението, което е ядливо и вирее покрай солените морски басейни и от там идва нейният солен вкус. Идеята на експертите от Българска фондация "Биоразнообразие” да произвеждат от растението, след изсушаването и смилането му, зелена сол дошла от колегите им други страни. 

"Първо в Турция една от колежките ни опита прясна солянка, сервирана като салата. От там започнахме да се интересуваме, защото при нас, в Атанасовското езеро има големи плантации със солянка. Това е основният растителен вид, който се среща там. И така всъщност стигнахме до португалския опит. Колегите в Португалия, които работят на река Тижу в едни солници, част от тях изоставени, част от тях все още се обработват, те всъщност полагат много сериозни усилия да развиват тези халофитни растения, които живеят в силно засолени почви, нямат нужда от сладка вода, напротив от солена вода само”, обясни Радост Ценова от БФБ.

И заради факта, че земеделието все повече ще усеща липсата на сладка вода, природозащитниците поканили колегите си от Португалия, за да обменят опит. Оказало се, че саликорнията не само подпомага екосистемата в резервата Атанасовско езеро, но и от нея могат да се произвеждат здравословни продукти, след издаването на разрешителни от всички институции. Добиването обаче е в определен период на годината.

"Само от 1 до края на август, защото след това тези зелени полета стават розови, после лилави и тя вече не е с такива хранителни качества”, обяснява Радост Ценова. 

За производството на зелената сол се използвали само част от стръкчетата. Следвало сушене при специална температура.

"После я смиламе и 1 кг суха маса се получава от 10 килограма набрана солянка. Хубавото е, че на сол е абсолютно като другата сол, като соленост, без да има никакви добавки. Нали хората обикновено я свързват с тази подправка самардалата, в която обаче има добавена сол,а в тази няма допълнително сол”, обясни Радост Ценова.

Растението е богато на витамини и минерали. Може да се изброят витамините А, В1, В15, С и Д, както и минерали като калция, магнезия, калия, натрия и желязото. Само 22-24 калории се съдържат в 100 грама, с което саликорнията се нарежда сред ниско калоричните растения, поради което те са чудесна храна при диети. В същото време около 25% от състава им се състои от протеини, а останалото са въглехидрати, като голяма част са под формата на разтворими фибри.

Саликорнията е известна още като Морски аспержи и се използва в кулинарията, особено при диетичното хранене.

"С този деликатен солен вкус може да претърпява различни обработки и да запазва наистина изключителни вкусови качества”, смята Радост Ценова.

Природозащитниците обаче напомнят, че брането на саликорния от резервата Атанасовско езеро е абсолютно забранено, напомнят от НОВА.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Заведи ме вкъщи игрален филм...
  • 22:00 Орлин Горанов - 50 години магия...
  • 23:50 С БНТ завинаги /п/
  • 00:40 Моят плейлист /п/
  • 01:40 Госпожа Чудо игрален филм /п/
  • 03:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 03:40 Отблизо /п/
  • 04:35 Звезден прах тв филм/п/
  • Сега НА ЖИВО: "Българската Коледа" -...
  • 22:15 "Чичо Коледа" - комедия, романтичен...
  • 00:45 "Милост" - биографичен, драма...
  • 03:05 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Мармадюк" - комедия, семеен (САЩ,...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк" -...
  • 22:30 "Coca-Cola The Voice Happy Energy...
  • 00:30 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Престъпен рай" - сериал, сезон 2
  • 02:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 03:50 "Независимият кандидат" - с уч. на...
  • 06:00 "ФБР" - сериал, сезон 2 /п/
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.