11 септември става съдбоносен ден за Сирия?

Решението за военна операция, изглежда, вече е взето

по статията работи: Антония Михайлова | 09.09.2013 | 17:21
11 септември става съдбоносен ден за Сирия?
AP/БТА

Тази сряда, 11 септември, вероятно ще бъде съдбоносна за Сирия. В този символичен за американската история ден Конгресът започва обсъждането на възможността за начало на военна операция срещу сирийската власт.

Решението очевидно вече е взето – и Барак Обама, и държавният секретар Джон Кери, и други видни американски политически функционери нееднократно даваха да се разбере, че са се нацелили именно към такова решение на сирийския конфликт.

Освен това по законите на САЩ президентът няма нужда от съгласието на Конгреса за провеждането на краткосрочни войни. Така че сега въпросната война, способна, независимо от уверенията на Вашингтон, да се превърне в пълномащабна и продължителна операция, се отлага само защото държавният глава на САЩ трябва да убеди в правотата си собствения си народ, за да не загуби политическата си привлекателност.

За седмица, която вероятно ще стане определяща за втория мандат на Барак Обама, президентът ще проведе интензивна кампания по пропаганда за нанасянето на военен удар по Сирия, пише Wall Street Journal.

"В близките дни Обама отново ще формулира своята позиция пред американците, обезпокоени от перспективите на откриването на нов военен фронт на Близкия изток. Той също ще изпрати помощниците си за провеждане на брифинги при закрити врата с членовете на Конгреса... Също така, според чиновници, Обама във вторник ще замине за Капитолия, за да се срещне с демократите от Сената", пише Inopressa.

Wall Street Journal отбелязва, че Обама има доста противници сред конгресмените по дадения въпрос, включително сред "своите" – демократите. Отново той може да вземе решение за военна операция без тях, но подкрепата на Конгреса ще му позволи да се превърне в очите на собствения си народ от агресор с Нобелова награда за мир в борец за демокрация и пазител на международните права (забраняващи използването на химическо оръжие).

Гласуването в Сената по военната резолюция за Сирия трябва да се състои в края на тази седмица, предава АР. Що се касае до гласуването в Долната камара на Конгреса, то депутатите от Камарата на представителите ще гласуват по резолюцията на 16 септември, предава Fox News.

Мирно решение с военни средства

Кампанията по пропаганда на Обама активно се провежда и от държавния секретар Джон Кери, само че на международно ниво. Днес в съвместна пресконференция с британския му колега Уилям Хейг двамата уверявали световната общественост в правилността на своята позиция и благородството на своите намерения.

Както и френският президент Фронса Оланд миналата седмица, те заявили, че ситуацията в Сирия няма военно решение. И разяснили: военна операция просто ще помогне по-бързо да се намери дипломатическо решение. И разбира се, просто не може да се остави без отговор въпиещия случай на използване на оръжие за масово поразяване, чиято отговорност САЩ и Великобритания възлагат на официален Дамаск.

"Длъжни сме да предотвратим следващи химически атаки и да подведем под отговорност техните виновници", цитира The Talegraph заявлението на Хейг и Кери.

Кери, разбира се, поставил точка на въпроса за възможно разцепление между страните поради отказа на британския парламент да санкционира участието на Обединеното кралство във войната. Великобритания остава стратегически партньор, заявил държавният секретар. А колегата му добавил, че страната му ще окаже на САЩ цялата възможна помощ, само че не непосредствено военна, предава ВВС.

В хода на лондонската си среща дипломатите уверили международната общественост в отсъствието на колониални претенции в рамките на сирийския въпрос – подчертали, че дават приоритет на дипломацията и са готови да си сътрудничат с други страни в търсенето на мирно решение на сирийската криза. "Потвърждаваме нашата привърженост към плана на провеждане на "Женева 2", заявили Хейг и Кери.

Военните престъпления – на съвестта на бунтовниците

В Русия – най-значимият на политическата арена съюзник на Сирия, твърдят, че е необходимо спешно да се проведе международна конференция. Но разликата на руската позиция от западната е в това, че Москва смята преговорите за алтернатива на войната, а не като възможност, призвана да легитимира провеждането на удар по Дамаск. В Москва и Дамаск са убедени, че възможностите за политическо регулиране в Сирия се запазват, заявил днес руският външен министър Сергей Лавров след среща със сирийския си колега Уалид Муалем.

Правителството и опозицията в Сирия трябва да обединят усилия за изгонването на радикалните ислямисти от страната, отбелязал руският дипломат. В изказването си той още веднъж посочил руската позиция за събитията от 21 август в Източна Гута, където в резултат на прилагането на химическо оръжие загинаха повече от хиляда мирни жители. Доказателствата за престъпленията на опозицията са предостатъчно, има факти за режисиране на събитията от 21 август, заявил Лавров.

"Доказателствата (за престъпленията на сирийските бунтовници) според мен са предостатъчно. Има свидетелства на очевидци за безчинствата, които творят въоръжените бунтовници; видеокадри, които впрочем самите те качват в интернет и видимо се хвалят с поведението си", цитира думите на Ларов пресслужбата на руското външно министерство.

Например освободеният снощи от плен от сирийските бунтовници преподавател Пер Пичинин да Прата казва пред белгийското радио RTL TVI, че правителствената войска не е използвала в предградието на Дамаск никакво химическо оръжие. "Смятам, че съм длъжен за кажа за това. В Дамаск зарин или друг газ е използван не от правителството на Асад", заявил освободеният заложник, споменавайки подслушан разговор на своите похитители.

Обвинения за провалянето на "Женева 2"

Провеждането на "Женева 2" засега се проваля и не по вина на Русия или Сирия, отбелязал Лавров. Вината за това той възложил на така наречената национална коалиция, която се разглежда от САЩ и от редица други страни като главна опозиционна структура – коалицията не е съгласна на преговори.

Накрая Лавров отхвърлил твърденията на САЩ и Великобритания за това, че международната конференция може да стане площадка за търсене на дипломатическо решение на сирийския въпрос едновременно или след нанасянето на военен удар.

Асад: "САЩ може да очакват всичко"

Властите в Сирия също се опитват да повлияят на ситуацията, като накарат Запада да размисли и да се откаже от агресия. За разлика от Москва Дамаск се опира не на доказателства за виновността на бунтовниците в разнообразни военни престъпления, а на възможните последствия, които военна операция може да има за западните страни.

Сирия е буре с барут, способно да взриви целия регион, казваше по-рано Башар Асад. И да доведе до възцаряването на "Ал Кайда", добавяха сирийските власти. И изобщо война в Сирия ще стане за Вашингтон по-страшна от Виетнам. В случай на атака срещу Дамаск ответният удар заплашва близките съседи, в частност Израел, заявиха в Иран.

В ново интервю за американски медии – първото за две и повече години сирийски конфликт – Башар Асад отново посочил възможните негативни последствия за САЩ. Правителството на Сирия "не е единственият играч в региона", заявил Асад в интервю пред PBS.

"Евентуален удар  срещу Сирия няма да бъде в интерес на сигурността на САЩ", казал сирийският президент пред CBS. На въпроса ще бъде ли приложено химическо оръжие в отговор на американския удар, Асад отвърнал, че подобно нещо ще зависи от това имат ли такова оръжие действащите в региона бунтовници.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 wild child 09.09.2013 | 18:53
"САЩ може да очакват всичко", но и от САЩ може да се очаква всичко
11 Mary Alice 09.09.2013 | 18:49
Да не говорим колко много случаи има в които САЩ е използвала химически оръжия срещу собствените си граждани. Така че чичо Сам не е много по-различен от самия Башар ал-Асад
10 wild child 09.09.2013 | 18:47
През 2008 г. съюзник на САЩ за световно господство, Израел, използва бял фосфор срещу цивилното население на Палестина, Западния бряг и Ивицата Газа. Действията бяха с пълното оодбрение на САЩ
9 Лили Йовова 09.09.2013 | 18:46
САЩ не използваха ли близо 8 тона пестициди, хербициди и неидентифицирани вещества във войната в Виетнам, използваха , разбира се
8 wild child 09.09.2013 | 18:44
Химическите оръжия са само претекст за атака. Колко много случаи има в които САЩ са използвали химически оръжия във виденито от тях войни.
7 Mary Alice 09.09.2013 | 18:43
Великобритания и Германия отстъпват, не искат да се стига до война, ние къде сме тръгнали. Или по-скоро България няма избор. Каквото кажат от Вашингтон, това правим.
6 Лили Йовова 09.09.2013 | 18:41
Обама яко пропагандира за война. Явно отгоре го натискат. Много са им важни добивите на природен газ в Катар. Само че после войната ще премине и към Иран.
5 Daniela Gulubova 09.09.2013 | 18:40
Тия американци са много гадно племе, ама много!
4 emanoil momchev 09.09.2013 | 18:12
Положението никак, ама никак не е розово.
3 otec natanail 09.09.2013 | 18:01
Саш неможе да допуснат война. Те пурво трябва да се опитат по някакъв мирен начин да решат проблемите си , а не като нападнат Сирия.
2 lilia tashkova 09.09.2013 | 17:33
според мен не трябва да се започва нова война
1 набръчкан мозък 09.09.2013 | 17:31
"Решението очевидно вече е взето" - Много жалко ако е така. Основната грешка при американците е това, че не умеят да преговарят по най - добрият начин със страните от близкият и далечен изток.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.