US медии признаха: Поне част от компроматите срещу Байдън-син са истиски

Писма и документи доказват, че Хънтър Байдън е правил бизнес в Украйна от името на баща си, който по това време отговаря за въпросите, свързани със страната

по статията работи: iNews | 03.04.2022 | 15:59
US медии признаха: Поне част от компроматите срещу Байдън-син са истиски

Сагата "лаптоп" на Хънтър Байдън продължава: американските вестници The New York Times и The Washington Post независимо заключиха, че поне част от материалите, разобличаващи сина на американския президент, са истински, пише Süddeutsche Zeitung, цитиран от Епицентър.

Писма и документи доказват, че Хънтър Байдън е правил бизнес в Украйна от името на баща си, който по това време отговаря за въпросите, свързани с Украйна. Това е "лоша новина" за Байдън-старши.

Тази история можеше да бъде разказана в един "второразряден шпионски филм"  от Студената война. Всичко започва с майстора по ремонт на компютри Джон Пол Мак Айзък. През април 2019 г. той е посетен от мъж, когото полуслепият Мак Айзък не може ясно да види, но който се представя за Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент, а след това и главен кандидат на демократите Джо Байдън. Мъжът му оставя залят с вода лаптоп за възстановяване на данни, но след това не се свързва с него, пише Süddeutsche Zeitung.

Майсторът на компютри преглежда данните и се натъква на писма, които той, убеден привърженик на Тръмп, смята за "взривоопасни": те могат да докажат, че Хънтър Байдън е правил бизнес в Украйна от името на баща си, който по това време като вицепрезидент  в администрацията на Обама, наред с други неща, е наблюдавал въпроси, свързани с Украйна. Мак Айзък се свързва с ФБР, които вземат лаптопа.

Следва "режим на радио тишина". Компютърният майстор напразно чака ареста на Хънтър Байдън - дори на фона на процедурата по импийчмънт срещу Доналд Тръмп. По-рано той е блокирал военната помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара, обадил се е на украинския президент Владимир Зеленски и му е казал, че парите ще дойдат само ако Украйна започне разследване срещу Джо и Хънтър Байдън.

Доносчик пуска стенограмата на разговора, а демократите започват процедура по импийчмънт срещу Тръмп. Сенаторите републиканци ще оправдаят президента. Компютърният майстор обаче е озадачен: "Защо няма новини от ФБР?"

Мак Айзък се свързва с Руди Джулиани, адвоката на Доналд Тръмп, и му изпраща копия от материали от лаптопа на Хънтър Байдън. Той "захранва с тях консервативните медии". Малко преди президентските избори през 2020 г. десният таблоид New York Post публикува първия материал. Това е "находка" - синът на Байдън  "винаги става за гръмки заглавия": проблеми с парите, кокаинова зависимост, развод, връзка с вдовицата на брат си.

Тогава, в решаващите месеци на президентската кампания през 2020 г., историята имаше "взривяващ потенциал". И въпреки това си оставаше "неразрешена мистерия". На много медии беше отказан достъп до материалите, те не можаха да проверят тяхната автентичност и затова отказаха да отразяват този въпрос.

Веднага се появиха подозрения, че историята е "твърде неправдоподобна, за да е истина". Компютърният майстор не се ли е замислил,  че вероятно са му подхвърлили устройството? Предполага се също, че компютърът е бил хакнат от руски хакери - за да повлияе отново на президентските избори. Още през 2016 г. Хилари Клинтън открито обвини руските разузнавателни служби в хакване, за да помогнат на Доналд Тръмп, което доведе до разследване на ФБР и я вкара в сериозни проблеми.

Twitter и Facebook , забраняват позоваването към статията на New York Post и по този начин "забавиха разпространението на историята на Хънтър Байдън". Така те "поеха ролята на арбитри в демократичния процес". Затова републиканците обвиниха медиите и технологичните компании, че защитават интересите на Джо Байдън.

Сега, неочаквано, "сагата за лаптопа" отново украси първите страници на американските вестници. The New York Times и The Washington Post независимо прегледаха данни от лаптопа на Хънтър Байдън. И двете издания стигнаха до едно и също заключение: поне някои от над 120 000 имейла и документи, 217 гигабайта данни, най-вероятно са истински.

Въпреки това, произходът на повечето данни вече не може да бъде проверен, тъй като са били копирани твърде често. The Washington Post отхвърля обвиненията, че е обърнал твърде малко внимание на тази история преди изборите през 2020 г.: достъпът до данните беше затворен до лятото на 2021 г.

Но какво има срещу Хънтър Байдън – и особено срещу Джо Байдън?

Срещу Хънтър Байдън се водят разследвания, както самият той заяви. Той е заподозрян в данъчни измами. Наскоро той уреди голям данъчен иск. Според The ​​New York Times това може да означава, че Байдън чака обвинение и се надява да спечели снизходително отношение от съдия и жури. Освен това разследването очевидно ще установява дали Байдън, като лобист на чуждестранни компании, е нарушил правилата за разкриване на информация.

Това е "лоша новина" за Джо Байдън. Репутацията на "беден политик, който се бори с финансовите злоупотреби" е застрашена. Сега може да започне да изглежда на мнозина, че синът "продаде връзката си с баща си за милиони". Това е най-малкото "грозно и неетично". Същото се отнася и за последната "шега" на Хънтър: той рисува и продава картини, но цената им, достигаща до 500 000 долара, едва ли се дължи на качеството им. Все още обаче не е ясно дали всъщност е нарушил законите. Във всеки случай обвинението вероятно ще окаже влияние и върху политическата кариера на бащата Байдън.

Засега няма данни самият баща да е участвал в съмнителни сделки или да е знаел за тях. Джо Байдън винаги е твърдял, че не се интересува от делата на членовете на семейството си. Това най-малкото "заслужава внимание", като се има предвид значението, което той отдава на близките семейни връзки, отбелязва Süddeutsche Zeitung.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.