Австрийски журналист: Орбан и Тръмп са си лика-прилика

От 2012 година в Унгария има таван върху цените за газ и ток. Налага се обаче правителството да размисли и да ги отмени - поне частично, каза Грегор Майер

по статията работи: iNews | 30.07.2022 | 15:19
Австрийски журналист: Орбан и Тръмп са си лика-прилика
ЕПА/БГНЕС

"Струва си да поговорим за мултиетническия модел, защото в него има един идеологически финт. Световната левица прилага една идеологическа хитрост: твърдението, че Европа сама по себе си е населена от хора от смесена раса. Има свят, в който европейците са смесени с тези, които пристигат от други части на света. Този свят е свят на смесени раси. Има го обаче и нашият свят, в който европейци се смесват с европейци. Пример за това е Карпатският басейн. Ние тук сме смесени помежду си, смесица от народи, които живеят в своята европейска родина. Ние сме един вид унгарско-панонски съюз, създали сме своя собствена европейска култура. Ето затова винаги сме се борили: да се смесваме помежду си, но не и да се превърнем в народ от смесена раса."

"Достойна за Гьобелс" - така определи речта на унгарския премиер Виктор Орбан от миналата събота неговата дългогодишна съветничка Жужа Хегедюш, преди да хвърли оставката си след дълги години в премиерския екип. Пред лятната академия на управляващата Унгария от 2010 година партия ФИДЕС в продължение на повече от час Виктор Орбан заклейми Запада, в това число и заговора за подмяна на европейското християнско население с мюсюлмани. Антимиграционната реторика на Орбан се превръща във все по-важна част от политиката му, докато опозицията го обвинява, че използва културните войни, за да отклони вниманието от проблемите на Унгария с върховенството на закона, а напоследък и с икономическите трудности.

Виктор Орбан все по-рядко получава покани за посещения от колегите си в ЕС, но тази седмица дойде една - от съседна Австрия. И във Виена обаче австрийският канцлер Карл Нехамер пропусна да зададе на Орбан въпроса, който много европейски граждани вероятно искат да бъде попитан унгарският премиер: "Какво, скъпи Виктор, те държи още в ЕС?"

"Парите" - отговаря вместо Орбан Грегор Майер, кореспондент на австрийските издания "Щандард" и "Профил" в Будапеща, който проследи както визитата на унгарския премиер във Виена, така и речта му пред симпатизанти на ФИДЕС от унгарското малцинство в Румъния в курорта Бъйле Тушнад. Където през 2019 година Орбан произнесе прословутата си програмна реч срещу либерална Европа. Тази събота той оповести края на западната цивилизация, който ще настъпи до 2030 година, когато - цитирам: "Западът ще е значително отслабен, Съединените щати ще са преживяли сериозна криза, еврозоната ще изпитва тежки проблеми."

"Унгария все още получава значителни суми от ЕС. Известна част от тях в момента е замразена, защото Европейската комисия установи проблеми с върховенството на закона.

Но Унгария ще остане още дълго нетен получател на евросредства, които се равняват на между 3 и 5 процента от БВП на страната. Една не малка част от тези пари потъва в джобовете на олигарсите от обкръжението на Орбан.

Унгария е разследвана по новия механизъм за върховенството на закона, който беше приет през 2020 година въпреки съпротивата на Орбан. Интересно е докога Европейската комисия ще издържи в тази битка."

Според анализа на Виктор Орбан в Бъйле Тушнад Западът следва грешна стратегия и във войната в Украйна. Резултатът бил, че днес седим в кола с четири спукани гуми, че ако Тръмп днес беше американски президент, изобщо нямаше да се стигне до война и че едва след президентските избори в Съединените щати след две години ще има реален шанс за мир.

"Орбан е пламенен привърженик на Доналд Тръмп. Двамата са си лика-прилика - двама популисти, които правят всичко по силите си, за да подкопаят демокрацията. Преди две години Орбан се видя принуден да признае изборната загуба на Тръмп, но го направи през зъби. До ден днешен в контролираните от Орбан медии може да откриете разказа на Тръмп за открадната изборна победа.

В началото на следващата година в Съединените щати, във Флорида, ще има нещо като конгрес на консервативното крило на републиканците с участието на Доналд Тръмп, и Орбан ще присъства", коментира Грегор Майер в предаването "Събота 150".

Най-голямо възмущение - очаквано - предизвика обаче расистката част от речта на унгарския премиер.

"И преди Орбан си е позволявал такива расистки отклонения, винаги свързани с основната му теза за подмяна на населението на Стария континент - нещо, което твърди и крайната десница в Западна Европа. Орбан е убеден, че Сорос и компания следват пъклен план за подмяна на белите европейски християни с мюсюлмани от Африка и Азия.

Разликата миналата събота в Бъйле Тушнад, където Орбан всяка година държи по една програмна реч, е, че този път отдели много време на тази конспиративна теория и си позволи директна препратка към националсоциалистите."

Преди посещението във Виена, австрийският канцлер Карл Нехамер обясни, че Унгария е важен съюзник в борбата срещу нелегалната имиграция. След речта на Орбан обаче редица австрийски медии написаха, че визитата се превръща във външнополитически тест за канцлера. Издържа ли го?

"Провинциални политици от ранга на Нехамер не могат да видят взаимовръзките във външната политика. Така че за Нехамер това посещение беше вътрешнополитическо."

Но Нехамер току що се завърна от обиколка в Израел, Йордания и Кипър, където обсъди с домакините двете ключови теми на днешния ден - енергетика и сигурност.

"Народната партия има огромни проблеми с имиджа - серията корупционни скандали и паническото бягство от политиката на вундеркинда Себастиян Курц свали доверието на австрийците, а съвсем скоро предстоят местни избори. Затова Нехамер използва посещението на Орбан, за да се покаже като борец срещу нелегалната имиграция и да се хареса на консервативните избиратели в Австрия.

Народната партия винаги е гледала Орбан влюбено, включително и по времето на Себастиян Курц. Консерваторите не искат да бъдат разглеждани като съюзници на Орбан, но не се свенят да възприемат и разпространяват теориите на унгарския премиер. Това се отнася не само за миграцията, а и за други обществени теми.

Но Себастиян Курц беше по-опитен във външната политика и симпатиите към Орбан не му личаха толкова много. Докато Карл Нехамер е бивш полицай от Долна Австрия и просто няма формата, за да направи правилна преценка за значението на тази визита."

"Идват тежки времена. Това е най-голямото притеснение на Орбан. Той е на власт от 2010 година и пое тогава управлението в една разтърсена от финансовата криза държава. Но късметът на Орбан беше, че точно тогава европейските фондове започнаха да дават резултат.

Орбан имаше привилегията да управлява над 10 години почти без кризи, с изключение на пандемията. Сега обаче се задава като черен облак икономическа криза и Орбан е видимо притеснен. Притеснени са и в обкръжението му, защото ако той падне от власт, те също си отиват. В момента правителството се опитва да гаси пожари", отбеляза Грегор Майер.

От 2012 година в Унгария има таван върху цените за газ и ток. Налага се обаче правителството да размисли и да ги отмени - поне частично. С какъв резултат?

"Правителството определи средно количество газ и ток, което домакинствата ще потребяват на по-ниска фиксирана цена. А потреблението над този таван ще се калкулира на пазарни цени. За газа те са седем пъти по-високи от сега действащите цени, а при тока - двойно по-високи. Вероятно ще се наложи да бъдат въведени още ограничения и тогава ще е интересна реакцията на унгарците."

В момента има протести в Унгария срещу вдигането на някои данъци. Но следващите избори са след 4 години. Има ли опозицията силата да застраши хегемонията на Орбан?

"Да, изборите са след 4 години, но протестите може би ще се разширят. Много зависи от това, дали Орбан ще получи изгодна цена за газа от неговия приятел Путин.

Опозицията все още е слаба и не може да свали Орбан. Опозиционните политици са "стари муцуни", ако мога така да се изразя. С малки изключения те не успяха да повлияят обществените нагласи. Според мен опозицията не предлага истинска алтернатива. Така че ако изобщо има протести, те ще бъдат  по-скоро спонтанни."

Източник: БНР


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.