Американски избори 2012 г. – липса на идеи, слаба избирателна активност

Ромни мени позициите си, на Обама му липсва убедителност

по статията работи: Владислав Рашков | 30.10.2012 | 07:55

След месеци на изключително тежка и скъпа предизборна кампания Америка се готви най-накрая да избере следващия си президент.

Медиите бълват анализи на нови данни и събития ежеминутно, социологическите агенции - нови проучвания по два пъти в седмицата, а от телевизора излизат все по-интересни реклами.

На пръв поглед обаче, по-скептичните наблюдатели на цялата кампания биха отбелязали, че изборът е между двама доста неубедителни кандидати.

Републиканецът Мит Ромни продължава да променя позицията си по ключови за електората въпроси според моментните нагласи, а демократът и сегашен президент Барак Обама така и не успява да убеди, че втори мандат ще донесе очаквания от всички растеж на икономиката.

Но макар и трите президентски дебата да донесоха твърде малко конкретни идеи и планове за бъдещето, залогът в кампанията продължава да бъде твърде голям и да предлага емоции до последния момент.

Защо изборите имат значение?

Циничната гледна точка "тези двамата са твърде еднакви” не е лишена от смисъл и през 2012 г. и е широко разпространена в страната. Липсата на достатъчно конкретни идеи за идните четири години и от двата лагера отчуждава немалко американци и се очаква избирателната активност да е по-слаба от тази през 2008 г.

За това спомага, разбира се, и първият мандат на Барак Обама. Бавно напредващата икономика и все още твърде високите нива на безработица логично разочароваха милиони от избрания с почти нереално огромен ентусиазъм през 2008 г. президент.

В резултат на това нацията е политически разделена повече отвсякога и президентът носи и своята част от вината за това. Но все пак, както и авторитетният, (и традиционно подкрепящ демократите) в. New York Times отбеляза в редакторската си статия от този уикенд, президентството на Обама може да се похвали с немалко постижения.

През 2010 г. президентът Обама използва все още високия си кредит на доверие и успя да прокара реформа на здравната система – основна цел на демократите от десетилетия насам. След което той премахна и спорния закон, принуждаващ гейовете, служещи в армията, да крият сексуалната си ориентация.

Една от главните му цели в кампанията му сега е и спасяването на автомобилните компании със средства от държавата. Усилията му в тази посока запазиха милиони работни места и спестиха пари на данъкоплатците. Освен това Обама прокара и олекотено финансиране за милиони семейства, които иначе щяха да загубят домовете си заради кризата.

Икономиката обаче така и не потръгна според очакванията, безработицата упорито продължи да бъде висока, и така консервативна Америка се сдоби с предостатъчно аргументи срещу сегашния президент.

Срещу Обама е кандидатът на републиканците Мит Ромни, на когото първоначално се наложи да изгради доста крайно консервативен имидж, за да спечели номинацията на партията си. На моменти това поражда доста интересни позиции - той превърна премахването на здравната реформа в едно от основните си обещания.

Проблемът обаче е, че въпросният закон е правен почти изцяло по модела наложен от самия него като губернатор на Масачузетс. Защитният му аргумент е, че каквото работи за един щат не е гаранция за останалите 50, но това продължава да оставя неприятното усещане за опортюнизъм. За да подобри икономиката, Ромни предлага сериозно редуциране на бюджетния дефицит чрез премахване на т.нар. "вратички” в сложната американска данъчна система, но не е особено конкретен при посочването на точните мерки. Според демократите това изобщо не би повлияло на дълга от близо 16 трил. долара, но не е ясно и как самите те биха се справили с проблем, който продължи да се задълбочава и под техния контрол.

Ромни предлага и увеличаване на бюджета на армията, което допълнително би утежнило бюджетния дефицит. Истината обаче е, че позициите на кандидатите по конфликти като тези са достатъчно големи, за да направят изборите на 6- ти ноември едни от най-важните в последните десетилетия. Не трябва да се забравя и че на следващия президент може да се наложи да избира нови членове на 9-членния Върховен съд.

Достатъчно радикални промени в състава му могат да имат огромно влияние върху значителен брой граждански права в САЩ през следващите години.

Кои избори?

На втори план през 2012 г. остават и изборите за Сенат, но много от по-любопитните моменти от електоралната кампания идват именно оттам.

Най-пресният пример е изказването от миналата седмица на кандидата на републиканците за сенатор от Индиана Ричард Муурдок, в което той заяви, че не би подкрепил абортите дори и в случаи на изнасилване, тъй като според него Бог нарочно е направил така, че жертвата да забременее. Въпреки острата реакция от страна на медии и разграничаването дори на самия Мит Ромни, Муурдок продължава да е фаворит за поста.

Подобно изказване не е единичен случай, след като по-рано през есента републиканският кандидат за сенатор в Мисури Тод Ейкин заяви, че, в случаи на изнасилване, женското тяло си има начини само да предотврати бременност.

Въпреки последвалата вълна от недоволство и извинения от страна на Ейкин, коментари като тези помагат на демократите като активизират част от гласоподавателите на социални теми и изместват фокуса от сравнително неудобната за Обама тема за икономиката.

Не е за пренебрегване и фактът, че така абортите се превръщат във все по-гореща тема в дните непосредствено преди шести ноември.

На финала

И така, всички погледи са насочени към финалната права, а на съсипаните от пътувания и кампании кандидати и техните огромни екипи им остава малко повече от седмица, за да убедят и последните несигурни гласоподаватели в своите платформи.

Всъщност гласуването вече започна, тъй като много щати позволяват изпращане на вота по пощата.

И макар ентусиазмът на американците да е далеч от нивата през 2008 г., много от тях осъзнават, че зад привидно неубедителните кандидати продължават да стоят фундаментални въпроси за развитието на САЩ през следващите 4 години.

*Материалът е специално за iNews от българина Лъчезар Манасиев, който учи "Международни отношения" в Johns Hopkins School of Advanced International Studies. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


49 Tereza Savova 30.10.2012 | 17:29
Който и от двамата да стане президент ще продължи традицията да бъде пионка в ръцете на по-висшата власт.
48 blue jasmine 30.10.2012 | 17:26
Твърде мръсно играха и двамата на тези избори. Това говори само за слабости и при двете страни. Никой от тях не е подходящ за президент на САЩ.
47 Tereza Savova 30.10.2012 | 17:22
Много ме дразни факта че Обама е ангажирал много холивудски звезди да обявяват публично че ще гласуват за него и непрестанно го натякват това на хората чрез профилите си в социалните мрежи. Чак до там ли са опрели.
46 pippi longstocking 30.10.2012 | 17:20
Вярно е че досега не сме ставали свидетели на толкова слаби избори в САЩ. И двамата кандидати са от зле по-зле.
45 дойна крава 30.10.2012 | 16:48
от пр-а е! всичко е пр напоследък, даже и да си купя хляб, трябва да мина един хубав пр и тогава чак си го купувам.
44 дойна крава 30.10.2012 | 16:46
ромни е като иво прокопиев :) иска да се закачи за властта, за да краде!
43 дойна крава 30.10.2012 | 16:45
така ли? значи предишните кампании са били по-блажни.
42 forum arbiter 30.10.2012 | 15:54
Мисля, че американците все пак ще си заложат на Обама. В случая, той е по-добрия Президент.
41 Soul Food 30.10.2012 | 15:54
Така си еи не виждам защо само ние си мислим, че панаира е само у нас. Абсолютно навсякъде се случва това, при нас е просто по-селско:))
40 forum arbiter 30.10.2012 | 15:53
Няма как, няма по-велики от Природата. Никой не е по-велик от нея.
39 Soul Food 30.10.2012 | 15:52
За мен Ромни е абсолютен олигарх, който иска да се докопа и до властта. Обама определено е по-добрия Президент и по-демократичния със сигурност.
38 malko kretenche 30.10.2012 | 15:52
Аз си мисля, че все пак Ромни има реални шансове. Но да видим.
37 Gusanita Violeta 30.10.2012 | 15:36
Президентското риалити е свърши, сега е ред на драгия зрител, сиреч избирател да определи кой ще обитава Белия дом в следващите четири години. :)
36 rene artois 30.10.2012 | 15:28
Да, оказа се, че дори ожесточените кандидат-президенски бури стихват, когато на хоризонта се появи толкава силен ураган като Санди.
35 Lili Mileva 30.10.2012 | 15:21
Ромни няма опит, доста е колеблив в изказванията си, а факта, че е подкрепям предимно от заможните американци сякаш ще му изиграе лоша шега.
34 Фани Василева 30.10.2012 | 15:10
Какви идеи като президентските кампании в САЩ винаги са били страшен цирк, досущ като нашенския, то не са концерти, пропаганда, обещания, облъчване по телевизията и пр...
33 петият елемент 30.10.2012 | 13:53
не бих казал, че двамата са неубедителни. по-скоро хората вече разбират, че който и да е от двамата, разлика няма да има.
32 петият елемент 30.10.2012 | 13:51
криза е, а и в момента с тоя ураган не може да се мисли за каквато и да било кампания.
31 Wild Rose 30.10.2012 | 12:40
Струва ми се, че шансовете са на страна на Обама, който в последния дебат излезе като своеобразен победител, а и зад кандидатурата му застават доста известни личности в това число и смятаният за най-успешен американски президент в по-ново време - Бил Клинтън.
30 kalina manolova 30.10.2012 | 11:37
според мен и двамата имат горе-долу равни шансове и трябва да са по-сериозни с кампаниите си
29 blue jasmine 30.10.2012 | 11:30
Не се доверявайте толкова на социологическите проучвания. И там се манипулира с данните, но го правят много прикрито. И Обама, и Ромни имат трески за дялане.
28 черен ястреб 30.10.2012 | 11:07
Така е, направи грешки, но пак има известно предимство пред Ромни. Аз не съм нито за едния, нито за другия.
27 черен ястреб 30.10.2012 | 11:05
Политиката е мръсна игра. В България се играе на дребно, докато в САЩ заложите са супер големи.
26 Anna Vasileva 30.10.2012 | 10:48
Така е! Разликата е малка според социологическите проучвания!
25 Ralica Hristova 30.10.2012 | 10:36
И двамата имат еднакви шансове да спечелят изборите! Ще видим!
24 Svetlozara Halacheva 30.10.2012 | 10:15
Надпреварата е доста оспорвана! Ще видим кой кого!
23 Марго Хворева 30.10.2012 | 10:15
Е, да но не трябва да забравяме, че той получи и не леко наследство от своя предшественик, плюс това управлението му съвпадна с една доста сериозна световна икономическа криза.
22 Rosi Nikolova 30.10.2012 | 10:13
Разликата мнежду дваматае много малка и за мен е интересно да видя кой ще надделее1
21 Beliq Zub 30.10.2012 | 09:53
Наистина тази година кампаниите ми се струват малко постни!
20 melrose place 30.10.2012 | 09:52
Да ти кажа и Обама не се оказа честен играч. И той дръзна да си послужи с мръсни методи. Стигна до там че да обвини Ромни в убийство.
19 melrose place 30.10.2012 | 09:50
И двамата кандидати не заслужават да заемат поста президент на САЩ. Обама има предимство защото сега САЩ е малко по-добре икономическо отколкото когато той встъпи в поста, но и той се оказа марионетка в ръцете на по-висши сили, които не знам дали може да определят точно като илюминати или масони.
18 pateshki ustni 30.10.2012 | 09:43
не знам , да си се оправят ,не можем да ги мислим тях - те винаги ще са си по-добре от нас .
17 Батко Реджеп 30.10.2012 | 09:43
Тия избори все повече ми миришат на пародия на такива. Първо, че не харесвам и двамата кандидати за този пост, втори - стратегиите им за победа са изключително зле подготвени.
16 Soul Food 30.10.2012 | 09:40
"През 2010 г. президентът Обама използва все още високия си кредит на доверие и успя да прокара реформа на здравната система – основна цел на демократите от десетилетия насам. След което той премахна и спорния закон, принуждаващ гейовете, служещи в армията, да крият сексуалната си ориентация." - Ей това определено е голям плюс на Обама!! :)
15 forum arbiter 30.10.2012 | 09:39
Нагажда се според ситуацията. Демек е, човек без мнение и позиция, нагаждач, колкото да го изберат.
14 Soul Food 30.10.2012 | 09:38
А бе недей, чеи нашите парламентарни избори идват и какво чудо ще е тогава - всеки ден ще се бълват някакви информации.
13 malko kretenche 30.10.2012 | 09:37
А бе не съм много убедена. Обама постигна много грешки за мандата си, които определено са му доста черни точки.
12 forum arbiter 30.10.2012 | 09:36
Според мен разликата в процентите между двата ще е много малка. Ще видим обаче кой ще победи.
11 Soul Food 30.10.2012 | 09:36
И аз си мисля, че Обама има по-реални шансове да спечели и тези президентски избори. Лошото е, че определено трябва да се вземе в ръце и да бъде малко по-настъаптелен и решителен за вбъдеще, а не само да гледаме роклите на жена му.
10 Баба Пъша 30.10.2012 | 09:35
"Ромни мени позициите си, на Обама му липсва убедителност" - демек и двамата не стават, то е ясно! Само не мога да разбера, защо Ромни си мени позициите? Какво е това - може би няакъв лош ПР?
9 malko kretenche 30.10.2012 | 09:34
Така си е. Битката е доста оспорвана. Не знам как си ги усещат нещата американците, защото там най-добре се знае, какво, как и защо, но от странична гледна точка на мен лично, ми се струва че Ромни има вече по-големи шансове, макар че аз не го харесвам никак. Арогантен е, но и по-настъпателен и агресивен.
8 forum arbiter 30.10.2012 | 09:33
Според мен Обама отново ще спечели, макар и много трудно и с малка разлика в процентите в сравнение със съперника си. Но, определено това ще му е последния мандат.
7 Soul Food 30.10.2012 | 09:32
Лашкат се и двамата в неуловимия си устрем да докопат желаната власт, единия за първи път, а другия иска да намаже повторно. Разбираемо е, че някак си нямат общ прихват на кампанията си от желанието си да се докажат на хората на всяка цена.
6 malko kretenche 30.10.2012 | 09:31
А бе вие с нашите избори толкова не сте занимавали колкото с тези на Запада? :) Ясно е, че е много важно за целия свят кой ще е следващия лидер на първата (или вече 2-ра) по сила икономическа сила в света, но все пак...:)
5 Kristina Pavlova 30.10.2012 | 09:18
С уговорката, че не си падам по никой от двамата кандидати смея да не се съглася. Освен това го има и моментът с огромните изцепки на Ромни, които бяха освен всичко друго и много грозни и цинични. А факта, че никой от тях няма конкретни идеи и предложения, а само някакви много наивни обещания ми напомня на всички избори у нас. Въпреки че нямаше никакъв опит и малък житейски такъв, на предишните избори Обама се представи доста по-сериозно от настоящите. Факт е, че в момента разширява аудиторията, но и, че отново нищо не казва.
4 apetitna parjola 30.10.2012 | 09:10
Ще видим кой е спечели изборите , доста ми е интересно , понеже и двамата имат реално еднакви шансове ..
3 ivan georgiev 30.10.2012 | 09:01
аз не мисля така , хората като цяло не са кой знае колко доволни от Обама и ще го сменят този път с друг
2 Лолита Набокова 30.10.2012 | 08:53
Според мен Обама ще спечели втори мандат .
1 bilyanka razpilyanka 30.10.2012 | 08:47
Така или иначе нито един от кандидатите не можа да вземе превес при дебатите, което говори за неубедителността и на двамата. Общо взето при тези избори ще има голям съспенс до последния момент, тъй като силите са изравнени.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо /п/
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Истории от Олимпийските игри
  • 13:00 Четвъртият патриарх пряко предаване
  • 14:00 Малки истории /п/
  • 15:00 Опитай света... с Ханес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Още една истинска любов"...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 13:00 "НОВИЯТ ПАТРИАРХ" - специално студио
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Кошмари в кухнята" - риалити
  • 21:00 "Футболфест" - студио за...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.