Гърция иска спешна среща на ЕС заради бежанците, Европа заговори за затваряне на Шенген

Имигрантската криза заплашват всички страни на Балканите, страните тук не могат да се справят сами с бежанския поток

по статията работи: Галина Александрова | 23.08.2015 | 13:03

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос поиска извънредна среща на лидерите на Европейския съюз /ЕС/, на която да бъде обсъдена бежанската криза. Срещата трябва да бъде свикана без отлагане. В същото време в сърцето на Европа, в Германия, се засилват ксенофобските настроения, има протести срещу бежанците и дори беше нападнат бежански лагер.

"Става въпрос не само за проблем със сигурността, но и преди всичко за хуманитарна криза. С този проблем трябва да се заемем всички заедно в сътрудничество с ООН", подчерта държавният глава на южната ни съседка, цитиран от БГНЕС. Според него "необходима е единна европейска политика" по този въпрос.

Според здравния министър Панайотис Курублис бежанската вълна "заплашва да ги заличи като държава и трябва да употребят всички налични средства и усилия на европейско ниво, за да осъзнаят партньорите им, че това не е само проблем на Гърция".

В Европа обаче се засилват антиимигрантските настроения. В Германия десни експтремисти нападнаха бежански легар, от вчера в центъра на Европа има протести срещу нахливащите имигранти.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитието Герд Мюлер заяви пред вестник "Билд”, че Европейската комисия трябва да инвестира над 10 млрд. евро за изграждането на бежански центрове в страните от периферията на ЕС.

Изправен пред терористична заплаха, Европейският съюз може да възобнови контрола на границите и да преразгледа шенгенските норми за контрола на транспортираните багажи. Това заяви белгийският премиер Шарл Мишел след нападението във високоскоростния влак "Талис" по линията Амстердам - Париж, извършено от тежковъоръжен мъж, качил се в Брюксел.

В интервю за германския канал "Ер Те Ел" Мишел подчерта още, че въпреки че Шенгенското споразумение е важно за европейските икономики, терористичната заплаха налага преразглеждането на въпросите за идентифициране на пътниците и контрола на техния багаж. Трябва да сме готови да пожертваме част от нашите свободи в борбата с тероризма, заяви още Мишел.

Белгийският премиер ще потърси подкрепата на френския президент Франсоа Оланд за въвеждането на подобни мерки.

Вчера правителството в Брюксел реши да засили мерките за сигурност във влаковете и по гарите в страната. Засилени са съвместните френско-белгийски патрули във влаковете "Талис", както и патрулите и мерките за контрол на международните гари.

Бежанците трябва да получат защита и подслон недалеч от тяхната родина, коментира пък австрийският министър на външните работи Себастиан Курц пред вестник "Естерайх" по повод бежанската криза, която обхвана балканските държави. "Трябва да направим много повече по места и да създадем приемни центрове за бежанците, които бягат от терора", каза още австрийският дипломат №1.

"Бежанците трябва да подават молби за убежище в тези центрове в страните, откъдето идват или от съседните държави. На този етап няма работеща система по този проблем", каза още Курц. Той се обяви и за определяне на квоти за бежанци в страните от Европейския съюз /ЕС/. Неотдавна германският канцлер Ангела Меркел предприе мерки за по-добро разпределение на бежанците, които аз лично подкрепям, поясни външният министър на Виена.

Себастиан Курц поиска по-добра защита на външните граници на ЕС и по-строг контрол на западно - балканския път, през който минават бежанците. Той предлага пакет от 5 мерки за справяне с бежанската криза, включително и за борбата срещу търговията с хора. Външният министър се обяви и за международна операция срещу Ислямска държава и предлага Австрия да подсигури екипировка в тази акция.

Себастиан Курц е изпратил своите предложения до Върховния комисар по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини преди конференцията за Западните Балкани, която ще се проведе във Виена на 27-ми този месец.

Държавите да гарантират достъпа до територията си, включително справедливи и ефективни процедури за предоставяне на закрила за мигрантите. За това многократно настоява Агенцията на ООН за бежанците, която смята, че трябва да се търси активен отговор на проблема.

Агенцията на ООН за бежанците призовава ЕС да намери легален начин уязвимите хора да търсят защита в Европа. Това става след като хиляди мигранти щурмуваха границата с Македония в опит да влезнат нелегално в страната и напрежението ескалира.

"Ние трябва да намерим начин да помогнем на Европа да разработи по-добре своята система за даване на убежище. Това трябва да стане по такъв начин, че мигрантите да преминават легално европейските граници, а не да разчитат на услугите на контрабандисти и престъпници.", смята Ханс Фридрих Шодер ВКБООН.

Повечето имигранти искат да достигнат Сърбия, а от там Унгария и Западна Европа. Унгария започна изграждането на стена по границата със Сърбия, за да попречи на миграционния натиск.

"Това е огромен проблем и чрез затварянето на една граница тук, и отварянето на един бежански център там, няма да го разрешим. Нуждаем се от цялостен подход.", коментира Милита Сунджик ООН. Част от бежанците бягат от ужаса на войната в Сирия и смятат, че в Западна Европа ще намерят сигурност.

Междувременно бежанският проблем вече се превръща в криза за Балканите.  Голям брой имигранти, които вчера преминаха гръцко-македонската граница и стигнаха до Гевгелия, през изминалата нощ организирано - с автобуси, микробуси и с таксита, заминаха за Сърбия, съобщи Танюг.

Македония отново се обърнала за помощ към ЕС. Скопие смята, че Европа трябва да даде единен отговор на проблема с имигрантите. Това мнение е изразил министър на външните работи Никола Попоски. По негово мнението една държава не е в състояние сама да реши със собствени средства този проблем.

"Отново се обърнахме за помощ от ЕС и според мен ЕК трябва да се включи в разрешаването на този въпрос. На този етап тази помощ е символична и основното бреме пада върху македонските институции. Тук не става въпрос обаче само за финансовия аспект на проблема, но и за неговата хуманна част - за хора, които бягат от военни конфликти, където техният живот е застрашен. Тези хора обаче могат да получат помощ само ако, Европа даде единен отговор. На този етап това не се случва", коментира Попоски.

Министърът припомни, че когато в страната са влизали влизали по 500-600 бежанци властите са се справяли с положението, но след като на ден са започнали да влизат по 3000 души е било необходимо да се вземат мерки. Освен това Македония се намира в специфична ситуация. тя е държава, извън ЕС, в която влизат бежанци от държава-членка на ЕС, каквато е Гърция.

Само за последните два месеца в Република Македония са влезли над 44 000 бежанци. Всички те идват от съседна Гърция организирано с автобуси и влакове. Към момента хиляди се намират на гръцко-македонската граница, след като Скопие въведе извънредно положение и изпрати в граничната зона специални сили на полицията и армията в опит да спре потока от хора.Тези, които обаче успея да влезнат в Македония се насочват към границата със Сърбия.

Ясмин Реджепи от неправителствената организация "Легис" заяви, че спецчастите на македонската полиция с помощта на местната полиция са организирали превоза на всички имигранти, които в събота се оказаха в Гевгелия. Той уточни, че става дума за около 5 000 души. Реджепи смята, че това, което се случи в събота, когато около хиляда имигранти на две места пробиха кордона на полицията, е последица от това, че полицията е изгубила контрол и е пуснала хората. Сърбия беше затворила границата си с Македноия, след като Унгария започна да строи ограда на сръбската граница, за да се защити от енконтролирания наплив на имигранти.

Гърция обаче всеки ден изпраща с автобуси и влакове по няколко хиляди души на ден към македонската граница. Македония се справя абсолютно сама с бежанската криза, без никакво съдействие от нито една страна на ЕС и най-малко от страна на Гърция. Това каза македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков, който посети граничния пункт край Гевгелия, където гръцките власти организирано всеки ден изпращат по няколко хиляди нелегални имигранти от Близкия Изток.

Ние призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, което на този етап е неконтролирано и не отговаря на капацитета на Македония. Очаквам гръцката страна да прояви разбиране. Ние от своя страна осъзнаваме техния проблем с бежанците, но в никакъв случай не може да се смята за решение на проблема те да ни изпращат по 5000-6000 души на ден", каза още Чавков.

В продължение на месеци Македония търпя масовия приток на своя територия на имигранти от Гърция. В четвъртък, 20 август, обаче правителството в Скопие въведе извънредно положение и изпрати в граничната зона специални сили на полицията и армията в опит да спре потока от хора.

Само за последните два месеца в Република Македония са влезли над 44 000 бежанци.

Тази нощ от Македония в Сърбия преминаха около 5000 души през граничния пункт Табановце. В момента те се намират в приемния център в Прешево.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.18...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.70
  • 16:00 "Да намериш Рин Тин Тин" - комедия,...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.