Гърция - на прага на парламентарен вот

Според социологическите проучвания СИРИЗА води пред "Нова демокрация"

по статията работи: Кремена Бедерева | 23.01.2015 | 10:55  3 Виж всички снимки
Гърция - на прага на парламентарен вот
БТА/AP

"Тиха, но язвителна кампания води от затвора гръцката "Златна зора" и "С кампания зад решетките "Златна зора" обещава да се завърне" - под тези заглавия Reuters и DPA поместват анализи, посветени на предизборната кампания на ултранационалистическата гръцка партия.

Reuters отбелязва, че близо три години откакто влезе в парламента, след като наелектризираше митинги и организираше акции за раздаване на храна, сега "Златна зора" води далеч по-тиха кампания за предстоящите парламентарни избори в неделя от строго охраняван затвор. Агенцията напомня, че голяма част от ръководството на формацията е в затвора в очакване на съдебен процес по обвинения за участие в престъпна организация. Седем от 16-имата депутати на "Златна зора" са в предварителен арест, а трима са поставени под домашен арест.

Според анализа "устойчивостта на партията на бурната политическа сцена на Гърция" - "Златна зора" се нарежда като трета сила в някои проучвания - увеличава възможността на крайнодесния й лидер, който е в затвора, да бъде възложено, да състави правителство, ако СИРИЗА и управляващите консерватори се провалят. "В неделя ще получим повече гласове, отколкото през 2012 г. и ще бъдем третата най-голяма партия!", обяви Илиас Касидиарис, виден депутат на "Златна зора", пред ликуващи симпатизанти в зала, където бе поставена наподобяващата свастика емблема на партията, пише още Reuters.

DPA отбелязва, че след възход в популярността на крайнонационалистическата партия, сега подкрепата за "Златна зора" е намаляла и тя се бори да стане трета на изборите в неделя. Докато през декември 2013 г. хиляди поддръжници на "Златна зора" демонстрираха пред парламента с искане за освобождаването от затвора на нейния лидер Никос Михалолякос, в сряда вечерта митингът беше далеч по-малък, пише агенцията, посочвайки, че само неколкостотин симпатизанти са дошли да чуят предизборното послание на Михалолякос, записано зад решетките, в което крайнодесният лидер призова гръцките избиратели да гласуват за "единствената истинска националистическа партия".

Агенцията напомня, че през 2012 г. "Златна зора", определяна за неонацистка от гръцките медии и държавните прокурори, получи 9,4 на сто от гласовете и влезе за първи път в парламента. Популярността й обаче се сви, след като полицията затегна действията спрямо формацията, чиито членове не крият възхищението си от Адолф Хитлер, пише още в текста. Макар че митингите на "Златна зора" не са така многобройни както преди и влиянието й върху изборите в неделя е по-малко, експертите са на мнение, че партията остава значителна сила, посочва още германската агенция.

Същевременно говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Уилям Мъри заяви, че фондът е готов да сътрудничи с всяко правителство, което дойде на власт след изборите в Гърция в неделя. МВФ уважава демократичните изборни процедури в Гърция и не се намесва във вътрешните работи на страната, казва Мъри и добавя, че фондът е готов да сътрудничи с всяко правителство, което бъде съставено след изборите в неделя. Уилям Мъри изтъква, че МВФ очаква да продължат преговорите с новото гръцко правителство по финансирането на страната. Фондът има програма за Гърция и ще поиска от новото правителство в Атина, било то на Ципрас (лидера на опозиционната партия СИРИЗА Алексис Ципрас) или на Самарас (премиера и председател на управляващата Нова демокрация Андонис Самарас), да продължат преговорите за финализиране на шестия преглед. Дали преговорите ще продължат, зависи от отговора на новия гръцки премиер.

Ако този отговор е отрицателен, тогава фондът ще постъпи така, както постъпи с Унгария, ще направи крачка назад и ще изчака промяна в позицията на правителството или ще го уведоми с писмо, че приключва програмата и изплащането на останалите траншове по нея, казва още Мъри. Според източник извън фонда, цитиран от в. "Етнос", МВФ няма намерение да променя програмата си за Гърция, която е валидна до 2016 г. Уилям Мъри подчертава, че фондът не смята за "възможен вариант" излизането на Гърция от еврозоната.

Той пояснява, че въпросът за преструктуриране на гръцкия дълг е сложен, като цитира казаното от управляващия директор Кристин Лагард, че "едно преструктуриране на дълга ще бъде с последици". Според него докладът на фонда за гръцкия дълг ще бъде огласен след финализиране на прегледа на финансовото състояние на страната, извършен от мисията на фонда, и той ще покаже дали дългът е устойчив или не.

Гръцките вестници пък поместват последни социологически проучвания преди предсрочните парламентарни избори в страната в неделя 25 януари). Според допитване за телевизия Мега партията СИРИЗА изпреварва с шест пункта следващата я Нова демокрация, но тази преднина не й осигурява възможност за съставяне на самостоятелно правителство.

1464654

Социолозите от агенция GPO очакват в новия гръцки парламент да влязат осем партии, в това число и създаденото от бившия премиер Георгиос Папандреу ново Движение на демократи социалисти. Резултатите от тази анкета показват, че за СИРИЗА са гласували 32,5 на сто от запитаните, а Нова демокрация е получила 26,5 на сто. Останалите партии, които прескачат трипроцентната бариера са "Потами" /Реката/, "Златна зора", комунистическата партия, ПАСОК, "Независими гърци" и Движение на демократи социалисти. Нерешилите все още за кого да гласуват са 10 процента. В сравнение с предишно проучване СИРИЗА е увеличила преднината си с 2,1 пункта.

Андонис Самарас продължава да е сочен от избирателите за най-подходящ за премиерския пост, като е предпочитан пред лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас.

1464655

В друга анкета за в. "Авги" преднината на СИРИЗА е пет пункта. За нея са гласували 35 на сто, а за Нова демокрация - 30 на сто. "Реката" отново е трета партия. Следват "Златна зора", комунистическата партия, ПАСОК, "Независими гърци". Движението на Папандреу е получило 2,5 процента, което означава, че остава извън парламента. Според проучване на "Метрон аналисис" за в."Параполитика" разликата между СИРИЗА и Нова демокрация е 4,4 пункта. В него картината отново се повтаря, като в предишната анкета. Партията на Папандреу не влиза в парламента.

В проучване на агенция "Рас" за в. "Епендиси" преднината на СИРИЗА е 4,8 пункта. Резултатите от това изследване показват, че освен СИРИЗА и Нова демокрация, в парламента ще бъдат представени още пет партии, но отново без тази на Папандреу. Най-голяма преднина от 9,9 пункта за СИРИЗА дават социолозите от "Палмос аналисис". Проучването е изготвено по поръчка на сайта tvxs.gr.

1464659

Вчера пък (22 януари) с червените и бели знамена на лявата партия СИРИЗА десетки хиляди гърци излязоха по улиците на Атина, заявявайки решимостта си да свалят консервативната партия "Нова демокрация" на изборите. Студенти, работещи и възрастни хора се струпаха на централния площад "Омония", за да чуят 40-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, който обеща да свали традиционните партии, управлявали Гърция в продължение на четири десетилетия и заяви, че не е склонен да работи с традиционните партии.

"Изправени сме пред вас и искаме ясен мандат, за да можем да освободим страната от спасителния план", заяви Ципрас пред поддръжниците си. Той добави, че днешният митинг бележи повратна точка за Гърция. СИРИЗА обеща да сложи край на шестгодишните мерки за икономии, наложени от кредиторите в замяна на милиардите помощи за спасяване на икономиката.

1464653


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 01:35 Моят плейлист /п/
  • 02:30 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 03:15 Тийнживот тв филм /5 епизод/п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 01:50 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:50 "Богатствата на България" -...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Шоколад" - с уч. на Джуди Денч,...
  • 02:45 "Вълшебната градина" - с уч. на...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.