Гърция отново стачкува

Повече от година синдикати и обикновени граждани протестират срещу драстичните мерки на правителството

по статията работи: Елена Коцева | 15.06.2011 | 09:34

За пореден път Гърция ще бъде напълно парализирана от 24-часова стачка, която обявиха синдикатите.

Вече повече от година синдикати и обикновени граждани протестират срещу драстичните мерки, които прилага правителството на Папандреу в замяна на финансовата помощ, която ЕС и МВФ отпуснаха на Гърция.

Болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата, съобщава ИТАР-ТАСС. 

В стачката се включват и медиите, банките, дори и Националната електрическа компания ДЕИ и водоснабдителните компании. Няма информация от стачката да бъде засегнат въздушният транспорт.

В Атина и други градове на страната за днес са насрочени митинги по призив на двете синдикални централи - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

От синдикатите обявиха, че са подготвили стачни действия за целия месец напред.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


37 Петър Стоянов 15.06.2011 | 19:28
Ако ситуацията в Гърция не дай си Боже един ден сполети нашата мила родина, то ние толкова бързо и качествено ще стиснем зъби, изпълнявайки нужните схеми за икономии, че от Световната банка ще ни пишат отличен. Но преди да стигнем сегашното тежко положение на нашата южна съседка, първо трябва доста да забогатеем и да се отпуснем, за да има на къде да падаме, защото в момента сме толкова зле, че няма по-надолу.
36 Илиян Илиев 15.06.2011 | 16:37
Гърците нямат удържане! Полицията се намесва със сълзотворен газ, а демонстрантите ги замерват с каквото им падне и благодарение на това разчитат да се оправят. http://www.skai.gr/ тук може да видите за какво става въпрос! В момента Папандреу води разговори с опозицията, като се очаква да даде брифинг по-късно през деня.
35 Ани Г. 15.06.2011 | 14:22
В редките случаи когато излязат на протест, то той не продължава повече от няколко часа преминаващи в празно блеене, а ако се случи и да го отразят някакви медии, то всички изпадат във възторг и смятат, че са постигнали голям успех. Не само това, но и ако самите те са забелязали че са снимани от медиите, бързат да се изфукат пред приятели и познати, да ги гледат довечера в новините, и сами бързат да се приберат за да се насладят на собственото си медийно величие и потресающи протестни действия. Явно според тях в това се състои същността на протеста.
34 Draga Mateeva 15.06.2011 | 14:14
Наситих се да чета все за тези гърци. Преди 2 години имаха вътрешни размирици и конфликти, сега стачки и протести. Европейските финансови министри на 27-те страни членки предстои да обявят на 20 юни окончателното решение дали да се отпусне нов кредит за Гърция, че да остане платежоспособна и след 2012г. Трябва да ги извадят от еврозоната. Преструктурирането на дълга им не е начин за излизане от кризата.
33 Златка Стоева 15.06.2011 | 14:01
Фалитът на Гърция си е факт, просто още не смеят да го обявят на висок глас.
32 Данчо Георгиев 15.06.2011 | 12:35
Ситуацията в Гърция е тежка не от вчера. Вече се чуват мнения за нов - втори спасителен план за Гърция. Тези хора потъват още повече, и явно не си правят сметката, че реално погледнато техните деца и внуци ще страдат от тежките заеми, които гарантират на Гърция, че я няма да фалира и да бъде извадена от еврозоната.
31 Sandro Nesta 15.06.2011 | 12:21
Съгласен съм, че нямам толкова въображение да си представя колко си чела. То няма и такъв инструмент, който да измери толкова миниатюрно количество. А боба го оставям на теб - на мен ми образува газове :))
30 Криси Митева 15.06.2011 | 12:13
Ани, то ако имахме компетентни управници, може щяхме досега малко по умно и находчиво да се справим с приемането на парите от ЕС. Ама нънци - трябва да има постоянно някой, който да лапа и лапа, докато се пръсне! За това трябва да се насърчават младите специалисти, особено в публичната администрация или подобен вид специалности, да вкарат свеж потенциал и нови сили в държавната администрация и управление!! Седим си на едни и същи лаври цял живот бе, мамка му...
29 Ани Г. 15.06.2011 | 12:10
Аз колко съм чела, ти толкова въображение нямаш за години напред. Както и да е, въпроса е че всичко при теб е на думи и теория, личи ти отдалече че си сукалче и още има бобец да хапваш на практика. Чул си няколко приказки, тук-там, че така сме си постлали и на него ще си лежим или някаква друга подобна селска мисъл, и си мислиш че имаш изградено компетентно мнение. Айде първо завърши основно, после се изказвай пак неподготвен. А аз в Матрицата ще си седя, защото мога, пич ;)
28 Borislav Bonev 15.06.2011 | 12:08
След тази плеада от мнения и коментари, аз какво мода да кажа и коя страна да взема? Реално има бити български граждани - документирано е, няма как да се манипулира тази информация. Гърците стачкуват вече 2 години. Хората знаят как да си искат. Проблемът при тях е, че нямат ясна представя колко за затънали финансово, и до къде трябва да им се простират реално протестните форми.
27 Sandro Nesta 15.06.2011 | 12:01
Ами чета и се образовам, добре е и ти да го направиш - не знам обаче дали в Матрицата можеш. Отпускането на средства по оперативни програми е гарантирано с влизането в ЕС, стига да се спазват определени правила. Ние не ги спазваме, защото така сме си послали и съответно логично ни спират кранчето :)
26 Sandro Nesta 15.06.2011 | 11:58
Лични определения не съм ти давал, но няма проблем - незадоволена ми се виждаш, за сучене говориш и си търсиш, потърси начин да промениш положението, лято е. По темата - не са позволили някой да нарушава нормите точно обикновените хора, които знаят, че няма кой да им защити правата, освен тях самите. Най-малкото и защото те са избрали "тези, които са им виновни на всички там"
25 V D 15.06.2011 | 11:55
Момче това го казаха хората, не някой журналист. Не ми се прави на големия разбирач, защото вече си смешен. Хайде кажи ми ти какво смислено си направил в този живот и помогнал ли си на някой с нещо. Такива като теб ги гледаме всеки ден, писна ми да Ви гледам жалките физиономии. Мама те гледа, татко ти дава парите. Какво си постигнал сам, освен да се научиш да влизаш в нета и да решаваш кой е прост и кой не? Хайде отиди и го спри оня дето в разгара на сезона строи хотел. Ще го спреш ама друг път. Има хора, които стоят зад гърба му, ама в Гърция не е така, защото не са го позволили тези, които са им виновни на всички там. Хайде отиди са сукаш, че си малък и не разбираш още някои неща.
24 Ани Г. 15.06.2011 | 11:54
Ама ти си бил много продуктивен на думи - как пък някакви такива умници като теб, все не могат да идат и да си изкажат компетентните мнения там където трябва, по това как се кандидатства по програми, как се правят проекти, как се взимат тези "готови пари". Те не се дават даром, особено на една от най-младите страни членки на ЕС, каквато е България. Нека ти припомня че гърците точат от кранчето от далечната 1981 година.
23 Свилен Терзиев 15.06.2011 | 11:39
Гръцките плебеи още не могат да разберат, че безплатният обяд свърши. Искат да си клатят краката по цял ден, да лапат на готово и да чукат българските робини, които им работят почти без пари, но свърши хубавото време, ще трябва да започнат да работят мързеливите му византийци. Друг изход няма.
22 Sandro Nesta 15.06.2011 | 11:32
Добре и точно си се охарактеризила, похвално е - проста си. Първата крачка към решаването на проблема е да го разбереш - поздравления, че я направи :)))
21 Станимира Георгиева 15.06.2011 | 11:22
"Прост народ, слаба държава" ! Ти си един виден представител на българския народ, с тази разлика, че той никога не може, а и не е стигал, толкова ниско на каквото ниво се намираш ти.
20 Sandro Nesta 15.06.2011 | 11:22
Не вярвай на всичко по новините - стачкуват в Атина. Иди по големите им курорти и виж, че си се грижат за туризма - така, както у нас има да сънуваме да се грижат. Никой там няма да тръгне да строи хотел в активен сезон например, защото ще му отрежат главата до кръста - ама тук седим и се възмущаваме, вместо да хванем сопите и такива тарикати да ги изнесем с краката напред. А заплатите са си ги извоювали - казвам, че и ние така да бяхме направили, нямаше да мрънкаме постоянно. Затова и смятам, че гърците действат правилно. Те ако са ограничени, ние сме идиоти - с най-ниските заплати и най-ниския жизнен стандарт - кой ни е виновен за това положение, ето колежката отдолу си е написала "ние си избираме управниците - такива като Боко Пъна"
19 Sandro Nesta 15.06.2011 | 11:16
Е ако смяташ, че демокрацията като форма на управление с гласуване дава реален избор на обикновените хора как да управляват държавата си възможно най-добре, значи наистина е "все тая" :) п.п. И ние можехме да си вдигнем стандарта на живот, защото и ние като страна-член в ЕС имаме право на същите заеми по сума оперативни програми както и Гърция (и всяка страна-член), обаче сме толкова тъпи, че дори готови пари не можахме да вземем и да ги разработим. И най-лошото е, че сме дотам малоумни, че дори не го осъзнаваме :)
18 V D 15.06.2011 | 11:14
Миличък разбира се, че не можем да изкореним всичко за отрицателно време, но ние нищо не правим, а то продължава да се трупа. Но не можем само да плюем по форумите, както каза ти, а да чистим наред. Само не ми давай за пример ограничените гърци, защото слушах по новините, че те взимат два и три пъти по-високи заплати от нас. За какво стачкуват тогава? Вместо да се погрижат за бизнеса си и туристите, които вече намаляват заради действията им, те се занимават с безсмислени стачки.
17 Ани Г. 15.06.2011 | 11:11
"Стандарта им на живот" им е бил вдигнат, именно от хилядите заеми, които са вземали от ЕС и т.н като накрая увиснаха на червено. А нека не забравяме, че те самите са си избирали управниците...както ние си избрахме Боко. Така, че все тая.
16 Sandro Nesta 15.06.2011 | 11:10
Свърши ти сенцето ли, та така отчаяно блееш, вакличката ми? Спокойно, излез попаси малко бетонец, трябва все пак да сме иновативни :))
15 Криси Митева 15.06.2011 | 11:05
Така е, нека протестират, защото те знаят какво искат, за разлика от нас. Хората си отстояват правата за разлика от нас! Ние само знаем да се крием по миши дупки и да си гризкаме отдавна мухлясалото сирене, оплаквайки се един на друг. Взимайте пример, бе хора!
14 Станимира Георгиева 15.06.2011 | 11:01
Най-големият "бот-ор" тук си ти, нали знаеш? :) Никой не ти се жалва, това че ти липсват първите 7, мен много слабо ме интересува. Като си се научил да пишеш наскоро, и си решил да се пробваш във форумите, очаквай и ответен отговор. Влизай в обора и продължавай да гледаш с влажен поглед напред, пълен с празнота и неразбиране, защото само това ти отива най-много...
13 Sandro Nesta 15.06.2011 | 11:01
Ами VD, миличък/миличка, аз пък не виждам как за една година можеш да изчистиш боклук, който се е трупал 10-20 години. Ти например би ли могъл/могла? И значи ли наличието на боклук, че не трябва да се чисти? :))
12 Sandro Nesta 15.06.2011 | 10:58
Е радвам се, че си толкова благородна и правиш разграничение. Дано не вземат да пребият всички постоянно живеещи българи в Гърция :))
11 Sandro Nesta 15.06.2011 | 10:56
Да, те не стачкуват заради преструктурирането, а заради последствията от него - ако не си го схванал, Иванчо, едва ли и нарисувано ще мога да го предам по-добре :)) А Милен Велчев че го е направил се разбира като дойде време да се мрънка защо няма пари за увеличение на това или онова социално благо - тогава обаче става като в материали тип "Скайп и Фейсбук разсейват работещите" и отдолу 1000 коментара "ми така си е, ето например аз как не ползвам и не се разсейвам, ама пиша по форумите за щяло и нещяло" - ако разбираш какво имам предвид де. Жив и здрав :)))
10 Sandro Nesta 15.06.2011 | 10:53
Фактът че мучиш така сладко показва кой всъщност от коя порода е - и да ми се умилкваш, ботове не харесвам, ходи се жалвай на друг. А гърците точно много добре знаят какво искат - не искат да им се сваля жизнения стандарт заради прегрешенията на един сектор.
9 Станимира Георгиева 15.06.2011 | 10:42
Sandro..аман от такива като тебе, дето много знаят да пишат по форумите, кое КАК и къде трябва да направим, а в същото време си седи удобно еди къде си и е не смее да си покаже носа навън, ако стане нещо достойно за някакъв протест! Тъпите византийци хич не ми ги оправдавай, защото са абсолютно малоумници и не знаят никога какво искат - нито ме кефят, че се дигат за 100тен пореден път на стачка, нито искам да им подражавам. Те освен да протестират и да се тъпчат, друго не знаят - а да забравих - трябва и да точат яко пари от институциите! Защо не вземат да поработят малко за разнообразие? Тебе като те кефят толкова, какво правиш тука, в нашата ОВЧАРСКА държава, тогава? Май най-големите "говеда" тук са именно такива като тебе.
8 Ани Г. 15.06.2011 | 10:42
Sandro, ето чети приятелю - http://www.vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=2697:2011-06-08-08-20-41&catid=1:latestnews Има го и във 24 часа, ако те притеснява, че от сайта на ВМРО - просто ми беше по-лесно намерено от търсачката. Ти си бил за няколко дни там, а аз ти говоря за постоянно пребиваващите там българи. Говоря също така и за, това, че това е някаква псевдо групировка, подобна на тази от Атака, но по-жестока. Така, че не ги слагам всички под един общ знаменател, споко!
7 V D 15.06.2011 | 10:37
Сандро миличък, аз не виждам гърците да са постигнали нещо с тези стачки, освен, че дълга им се увеличава. Щом толкова много искаш да си като тях излизай и стачкувай, какво ти пречи? Видяхме всички колко сме единни и обединени, когато трябваше да се стачкува за цената на горивата. Така, че не ги хвали толкова виждаме, за какво става въпрос. Най-лесно е да се плюем едни други, но никой нищо не смее да направи, за да се оправи страната.
6 Иван Цветков 15.06.2011 | 10:29
Саше, гърците едва ли стачкуват заради преструктурирането на дълга им! Сигурен съм, че 2/3 даже не знаят да е ставало нещо подобно. Той и Милен Велчев беше направил нещо подобно, ама го разбрахме когато някой си се разсмърдя затова и той даде едно интервю и дотам! С тия стачки обикновените хора само вредят на себе си. Вместо да са по работните си места, те са по площадите и дюдюкат, така не се излиза от криза, със сигурност!
5 Sandro Nesta 15.06.2011 | 10:23
Евала на гърците, точно така трябва да се прави. А не като нас, българските овци, които си трайкаме и позволяваме на разни мухльовци да влизат в парламента и да си осигуряват живота на наш гръб. Вземете примерно се осведомете как в началото на тоя век точно управляващите в Гърция са си поиграли с Голдман Сакс и са "преструктурирали" огромно количество дълг - и това ли е вина на обикновените хора, че някой управник преобръща един финансов инструмент на друг с цел да натрупа краткосрочна печалба, а после точно обикновените данъкоплатци да плащат сметката? п.п. Колкото до "побои" над българи в Гърция - бях там преди три дни, никой и за нищо не ме е закачал. У нас "Атака" като напада джамиите значи ли, че цяла България подтиска мюсюлманите и иска да ги натика в миша дупка?
4 Алекс Г. 15.06.2011 | 10:04
"Болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата" Добре, тези как искат да излязат от кризата, като сами продължават да си съсипват държавата и ги мързи да работи? Ако си мислят, че по този начин помагат с нещо и някой ще ги замести, жестоко се лъжат.
3 Станимира Георгиева 15.06.2011 | 09:50
"Гърция се превърна в страната в най-нисък кредитен рейтинг в света, след като “Стандарт енд Пуърс” я хвърли на дъното след страни като Еквадор, Ямайка, Пакистан и Гранада , съобщиха в. “Файненшъл таймс” и Асошиейтед прес. Според кредитната агенция страната е много близо до невъзможността да обслужи огромния си дълг поне веднъж до 2013 г. Така Гърция се озова на три нива по-ниско от досегашния си рейтинг В и получи рейтинг ССС." http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=928748
2 Ани Г. 15.06.2011 | 09:50
"От синдикатите обявиха, че са подготвили стачни действия за целия месец напред." Аз не знам, ако си мислят, че им прави толкова голяма чест да стачкуват постоянно, значи са мега зле. Тук искам да вмъкна нещо много важно, което четох наскоро - гърците, започнали редовно да тупат наши сънародници живеещи там!! Или по-скоро някаква гръцка група/банда, която се обявява срещу всички имигранти в страната! Това са група болни мозъци, които редовни причаквали българите пред домовете им и ги строшвали (буквално) от бой! Това доказва, колко зле са във всяко едно отношение, говорим като хора, и колко малко им трябва да ги изритат не само от ЕС, но и от всички възможни подобни образования, с техния злобарски вечно неблагодарен манталитет.
1 Иван Цветков 15.06.2011 | 09:41
Вече ми е през оная работа за гърците (то кога ли е било по-различно)! Не се настачкуваха, не се нареваха тия, и не знам кога ще им дойде мозъка в кратуната! Да стачкуват, да страдат, заслужили са го!

ТВ програма

Кино

  • Сега Уча, зная и играя детско шоу
  • 15:30 И Бог създаде жената игрален филм...
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Гласът на България" - музикално...
  • 22:30 "Хелбой" - фентъзи, екшън,...
  • 01:00 "Американски тюлени III: Живи или...
  • Сега "Обрати на любовта" - с уч. на Елис...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Пееш или лъжеш" (премиера) -...
  • 22:00 "Джурасик свят" - с уч. на Крис...
  • 00:30 "Майор Пейн" - с уч. на Албърт Хол,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.