Защо "Вагнер" вербува афганистански командоси

Те са висококвалифицирани афганистански бойци, обучени от САЩ. Днес обаче някои от тях се бият на страната на Русия в Украйна. Вербува ги частната военна компания "Вагнер" с обещание за сигурна заплата и визи за Русия.

по статията работи: iNews | 05.11.2022 | 14:00
Защо "Вагнер" вербува афганистански командоси
ЧВК Вагнер/vk.com
Те са висококвалифицирани афганистански бойци, обучени от САЩ. Днес обаче някои от тях се бият на страната на Русия в Украйна. Вербува ги частната военна компания "Вагнер" с обещание за сигурна заплата и визи за Русия.

Той е бивш афганистански военен, обучен от американската армия. Сраважал се е заедно с американските сили срещу талибаните, но когато преди година ислямисткото движение превзе Кабул, не получава съдействие за виза от американските власти.

След като талибаните заплашиха всички афганистански военни, работили със САЩ и западните им съюзници, бившият войник е принуден да избяга в Иран.

Днес мъжът, пожелал анонимност, разказва пред Асошиейтед прес, че е получил предложение да се бие на страната на Русия в Украйна. Офертата идва от руската частна военна група "Вагнер" и освен високо възнаграждение, включва и руски визи за него и цялото му семейство.

По думите му, също като много други афганистански командоси, потърсили убежище в Иран, той обмисля дали да приеме предложението, защото се страхува, че може да бъде депортиран обратно в Афганистан и изпитва гняв към САЩ.

"Мислехме, че ще създадат специална програма за нас, но никой не се сети за нас", казва мъжът, пожелал да не разкрива името си заради сигурността на семейството си. "Просто си тръгнаха [от Афганистан] и ни оставиха в ръцете на талибаните", добавя той пред Асошиейтед прес.

Преди дни генерал Абдул Рауф Аргандивал, бивш служител на афганистанското министерство на отбраната и командир на един от елитните афганистански армейски корпуси, потвърди пред афганистанската служба на Радио Свободна Европа, че около 15 бивши командоси от страната вече са се присъединили към "Вагнер", за да се бият в Украйна.

Според него хиляди други може да бъдат вербувани в близкото бъдеще с помощта на Иран: "Планът [на "Вагнер"] е да наеме 1000 души в първата фаза и още 1000 души във втората фаза като батальон и постепенно да продължава с този процес."

Защо Русия набира афганистански войници, обучени от САЩ? И ще успеят ли те да подсилят руската армия в Украйна?

"На опашката за вербуване"

Новината за афганистанските командоси, вербувани от частната военна компания "Вагнер", идва на фона на трудностите, които Русия изпитва на фронта срещу Украйна.

През последните месеци руската армия претърпя значителни военни и териториални загуби, дължащи се главно на украинското контранастъпление в няколко посоки. Опасността да загуби първоначално окупираните територии в Южна и Източна Украйна принуди Кремъл да обяви мобилизация и все повече да разчита на наемници от "Вагнер" и на чеченските части.

Компанията участва в инвазията на Русия в Украйна от самото ѝ начало. През септември стана ясно, че нейният основател - руският олигарх Евгений Пригожин, е вербувал близо 1000 затворници от изправителни колонии за войната. По-късно същия месец Пригожин, който дотогава отричаше каквато и да било връзка с компанията, за първи път призна, че стои зад нея.

Пред афганистанската служба на Радио Свободна Европа генерал Аргандивал съобщава, че е бил лично информиран за кампанията за набиране на военни от "стотици" негови бивши войници.

"Руснаците се опитват да набират командоси чрез охранителната компания "Вагнер" и в сътрудничество с приемащата страна [Иран], където сега се намират по-голямата част от силите за сигурност и отбрана на Афганистан, както и с помощта на афганистанци, които преди това са се преместили в Иран и Русия", казва Аргандивал.

По думите му следващите "на опашката за вербуване" са бившите членове на Афганистанската национална армия, Афганистанската национална полиция и други сили за сигурност.

"На тези момчета не им остава друг избор"

Десетки хиляди афганистански войници и служители на силите за сигурност бяха обучени от САЩ по време на почти 20-годишната война в Афганистан. Тя завърши през лятото на 2021 г. с хаотичното изтегляне на чуждестранните сили, а талибаните отново поеха контрола над страната.

Докато талибаните все още напредваха към столицата Кабул, САЩ организираха евакуирането на над 80 000 изложени на риск афганистанци, работили или воювали редом с американските сили.

Други между 20 000 и 30 000 обаче бяха оставени в Афганистан, въпреки че по данни на Върховния комисар на ООН за правата на човека в страната са извършени повече от 100 извънсъдебни убийства на бивши военни и държавни служители.

Впоследствие заради страх от отмъщение от страна на талибаните много членове на афганистанската армия, полиция, както и офицери от разузнаването, лоялни на сваленото правителство, избягаха в Иран, Пакистан и други страни.

Ситуацията доведе до загриженост сред американски военни и политически лидери, че Вашингтон не оставя друга алтернатива на десетки хиляди обучени от САЩ войници, освен да се присъединят към талибаните или друг регионален противник.

"На тези момчета не им остава друг избор, освен или да бъдат убити, или, ако имат късмет, да бъдат вербувани за другата страна", коментира пред Радио Свободна Европа през март Майк Едуардс, бивш инструктор на афганистанските специални сили.

По думите му, ако тези афганистанци изберат втората опция, това би означавало "някои от най-добрите, които някога сме тренирали, да работят срещу нас".

Рискът, който представляват оставените без някаква форма на защита афганистански военни, беше изтъкнат и в доклад на Конгреса на САЩ през август.

"Този афганистански персонал познава тактиката на американската армия и разузнавателната общност, техники и процедури", отбелязаха тогава авторите на доклада.

Заплата от 1500 долара на месец

Информацията, че афганистански командоси са били вербувани да се бият в Украйна, беше съобщена за първи път от изданието Foreign Policy преди седмица.

Тогава оттам цитираха бивши военни, които твърдят, че от "Вагнер" са се свързали с тях чрез съобщения по WhatsApp и Signal. Според военен източник на списанието до 10 000 бивши афганистански командоси биха могли да приемат предложението на руската частна военна компания.

Асошиейтед прес пък съобщи тази седмица, че членовете на афганистанските специални сили са били примамвани с обещание за 1500 долара на месец и убежище за членовете на техните семейства.

По думите на афганистанския генерал Аргандивал пред Радио Свободна Европа иранските власти са дали ултиматум на командосите, които са потърсили убежище в Иран - или да се върнат в Афганистан, или да се бият за Русия в Украйна. Радио Свободна Европа не успя да провери независимо тези твърдения.

Какво могат да променят афганистанците

Дали съотношението на силите на фронта в Украйна ще се промени значително, ако афганистанските командоси се присъединят към частите на "Вагнер", е спорно.

Според бивш високопоставен афганистански служител по сигурността, цитиран от Foreign Policy, участието им във войната на Русия срещу Украйна "би променило играта" за военните усилия на Кремъл.

Сергей Данилов, заместник-директор на Центъра за близкоизточни изследвания на Руската академия на науките, обаче не е на същото мнение. В интервю за телевизия Current Time той каза, че не се съмнява, че Русия се опитва да вербува афганистанци. Според него обаче те са твърде разпръснати, за да бъде сформирана обединена бойна сила.

'"Те са обучени, но абсолютно не са мотивирани", отбелязва Данилов и обръща внимание на неуспехите им в защитата на Афганистан срещу талибаните. "Те не представляват заплаха. Някои успяха да отидат в Пакистан или дори в Иран. И сега се намират в региона и извън него. Но това не са десетки хиляди хора, дори не са хиляди."

Източник: "Свободна Европа"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.