Как и колко харчи султанът на Бруней, който ходи на бръснар с хеликопер, а брат му пръска по 700 000 долара дневно

Заедно със семейството си владетелят живее в дворец, който по площ съперничи на Ватикана, поръчва си световни звезди за празниците и прекарва много време с наложниците от своя харем

по статията работи: iNews.bg | 20.10.2020 | 08:30
Как и колко харчи султанът на Бруней, който ходи на бръснар с хеликопер, а брат му пръска по 700 000 долара дневно

Имането на султана Бруней - Хасанал Болкиа - се оценява на 27,7 милиарда долара. Абсолютният монарх заема трона вече 53 години. За това време той трайно се настанява в списъка на най-богатите хора на планетата, а също така се оказва в центъра на грандиозен скандал със своя млад брат, който преди години харчеше над половин милион долар на ден.

Заедно със семейството си владетелят живее в дворец, който по площ съперничи на Ватикана, поръчва си световни звезди за празниците и прекарва много време с наложниците от своя харем.

Спазвайки законите, брунейците не смеят да критикуват монарха и семейството му, за когото се говорят легенди.

През 2017 г. британският престолонаследник принц Чарлз гостувал на султана, с когото отишли да играят поло. Изведнъж азиатският лидер се почувства неудобно - обувките, които избрал за играта, му стягали.

Тогава владетелят изпратил хеликоптер да му донесе нови обувки, макар че игрището било съвсем  близо до двореца.

Близки до монарха разказват, че той ходи при любимия си бръснар със самолет. Къде се намира коафьорът не е известно, но само за прическата получава от монарха 21 хиляди долара. Треньорът му по бадминтон печели 1,42 милиона долара годишно. Приблизително толкова  султанът харчи за акупунктура и релаксиращи масажи.

Лидерът на Бруней обича сватбите. Самият той се е женил три пъти и е харчил милиони долари за всяка от церемониите. Не по-малко пищно монархът празнува сватбите на децата си, като понякога празникът не спира цяла седмица. Общо монархът има 12 деца, пет от които вече са женени.

Владетелят обича да празнува с огромна пищност и юбилеите си. Поданиците му дълго ще помнят тържествата по случай 50-годишнината на монарха. За празника той построи цял увеселителен парк и стадион в столицата, където срещу скромен хонорар от 17 милиона долара пя самият Майкъл Джексън. На празничния банкет за три хиляди гости бяха поднесени само изискани ястия. Един от деликатесите беше хайвер от белуга. В края на празника на всички бяха връчени медали от чисто  злато.

На сватбата на една от султанските дъщери пее Уитни Хюстън, а на друга той подарява Airbus A340 за 100 милиона долара.

Впоследствие на султана му стана навик да кани световни звезди за семейните си партита. Семейството и приятелите му бяха забавлявани от Елтън Джон, Даяна Рос, Стиви Уондър, Бон Джоуви и Тина Търнър.

Болкия става престолонаследник на 15-годишна възраст и след пет години оглавява държавата. Баща му решава доброволно да абдикира от трона, затова младият султан трябва да прекъсне обучението си в британската военна академия "Сандхърст" и да се върне у дома. Преди това бъдещият владетел успява да получи добро образование - освен в Европа, той учи и в Куала Лумпур.

Отначало поданиците вярват, че при новия владетел ще имат повече свободи, но преди 13 години държавният глава пренаписа конституцията, обявявайки се за безпогрешен. Сега никакви решения на султана и членовете на семейството му, независимо дали са държавни или лични, не могат да бъдат критикувани. В противен случай можете да отидете в затвора.

Болкия концентрира в ръцете си цялата власт, заемайки много постове едновременно. Той оглавява държавата, работи като министър-председател, министър на отбраната, министър на финансите, върховен религиозен лидер, главнокомандващ на въоръжените сили на страната и дори ректор на главния университет.

В свободното си време 29-ият султан на Бруней обича да играе бадминтон или скуош, както и да лети с хеликоптер. Самият монарх има два хеликоптера, два Boeing 747-400 и шест малки самолета. Неговият Boeing разполага с дневни, спални и бани със златни мивки.

Автопаркът му включва около девет хиляди суперавтомобили Mercedes, Ferrari, Bentley, Koenigsegg, Lamborghini, Aston Martin, Jaguar и BMW на обща стойност 6,5 милиарда долара. Най-луксозната му кола е лимузината Silver Spur Limo, украсена със злато, която се използва за церемонии. Султанът има специална любов към Ролс-Ройс.
В средата на 90-те половината доходи на Rolls-Royce идваха от производство на автомобили за султана и неговия брат.

Впрочем султанът почти няма къде да кара тези коли за милиони долари, тъй като повечето пътища на Бруней не са асфалтирани, а дължината на асфалтовите не надвишава повече от няколко километра.

Семейството на султана притежава веригата луксозни хотели Dorchester и още 150 къщи в 12 държави. В Лондон султанът е собственик на комплекс St John’s Lodge, състоящ се от три огромни имения. Освен това семейството има имоти в Австралия и САЩ (Лос Анджелис и Лас Вегас).

Най-луксозната от четирите резиденции в Бруней е дворецът Нурул-Иман (Дворецът на вярата и светлината). Той попадна в Книгата на рекордите на Гинес като най-големият на планетата. Там монархът живее с голямото си семейство.

Светът научи за тази резиденция преди 16 години, когато се състоя сватбата на престолонаследника. Повече от две хиляди души се събраха в Голямата банкетна зала, но въпреки това тя изглеждаше полупразна. Като цяло там могат да се поберат спокойно пет хиляди души.

Дворецът с обща площ над 200 хиляди квадратни метра (за сравнение, площта на целия Ватикан е 490 хиляди кв. м.) и на стойност над 1,3 милиарда долара се намира на три километра от столицата, на високия бряг на река Бруней. Заобиколен е от буйни тропически градини и паркове. Резиденцията разполага със 1788 стаи, 257 бани, 18 асансьора, 44 стълбища, пет басейна, климатизирани конюшни за 200 коня, джамия за 1500 вярващи и подземен гараж.

Куполите на двореца са покрити с 22-каратово злато. Материали за изграждането на сградата са донесени от 30 страни по света. Гражданите могат да разгледат това великолепие само три дни в годината. В края на Рамадан султанът, заедно със своите роднини, посреща и гощава до 60 хиляди души.

Хасанал Болкиах, който не се отличава с голяма религиозност, неочаквано започна да укрепва ислямските ценности в султаната. Той забрани на християните да празнуват публично религиозните си празници. Това предизвика недоумение в целия свят, тъй като самият султан постоянно нарушава изискванията на исляма. Преди девет години Vanity Fair нарече султана и по-малкия му брат Джефри "вечни ловци на удоволствия".

Светът научи за това как султанът на Бруней и брат му живеят и се забавляват от историите на Мис САЩ 1992 Шанън Маркетик. Според нея агенцията по заетостта й предлага да участва в официални събития в Бруней с плащане от три хиляди долара на ден. Вместо това обаче тя е принудена да танцува в частна дискотека от 22:00 до 03:00 часа, дрогирана и третирана като проститутка.

През 1997 г. тя завежда срещу братята съдебно дело за 90 милиона долара,  като ги обвинявайки, че са я държали в сексуално робство. Тя твърди, че за харема си султанът харчи до 100 милиона долара годишно.

Други подробности за живота на братята разказа моделът Джилиън Лорън. Преди десет години тя публикува книгата "Момичета: Моят живот в харема", която бе преведена на 18 езика и екранизирана. В книгата си тя описва три години от живота си в Бруней. Със самия султан тя прекара само една нощ, а през останалото време е била в харема на принц Джефри. Тя пристигнала там на 18-годишна възраст и веднага след кацането паспортът й бил отнет.

Според нея наложниците на султана са били предимно непълнолетни тайландки и филипинки. В харема момичетата са наблюдавани денем и нощем, от тях се изисква пълно подчинение и са принудени да пазят строга диета.
За една седмица в харема момичетата получават две хиляди долара. Обикновено те се наемат за няколко седмици, но понякога договорът се удължава за няколко години. Наложниците са длъжни да изпълняват всяко желание на братята.

Нощите, според Лорън, минавали "в някаква лудост": скъп алкохол се леел като река, момичетата танцували върху масите за принца и приятелите му в двореца или на 46-метровата яхта, наречена "Цици". Всяка от тях се надявала през нощта принцът да избере нея - сама или в компания с други момичета. Това означавало шанс да се превърне в една от фаворитките, обсипани с пари и бижута. Понякога принц Джефри си поръчвал момиче за офиса си точно в средата на работния ден, за да се облекчи.

Джефри беше наречен "главният плейбой на планетата" заради любовта и екстравагантността си. Когато стана известно, че поради хобитата си по-малкият брат е изпразнил хазната наполовина, султанът го отстранява от управлението на Министерството на финансите и инвестиционния фонд на Бруней. По-малкият брат също трябва да върне имуществото, придобито за 10 години забавен живот. Според различни оценки средно той харчел между 500 и 700 хиляди долара на ден.
За да върне парите в хазната, Джефри излага личните си вещи и имущество на търг. Журналистите нарекоха това събитие без преувеличение продажбата на века. На търга бяха представени около 10 хиляди партиди, за които бяха необходими над 20 склада.

Партидите включваха 200 позлатени шедьовъра от викторианската епоха, стотици италиански полилеи, хиляди позлатени дивани и фотьойли, направени в стил Луи XIV, както и 8,5 хиляди плочи от най-добрия италиански мрамор, предназначени за изграждането на двореца Асур.
Дори аксесоарите за баня, включително кофите за боклук и тоалетните четки, бяха облицовани със злато.

Само нощното килимче, украсено със скъпоценни камъни и избродирано със златни конци, бе продадено на търг за 12 милиона долара. Екранът, също бродиран с бижута, бе изтъргуван за двойно повече. Освен това бяха продадени над три хиляди комплекта, произведени от известната бижутерска компания Asprey, официален доставчик на Бъкингамския дворец.

Въпреки огромните суми от продажбите, търгът помогна на по-малкия брат на султана да върне само нищожна част от дълга и монархът трябваше да се обърне към съда.

Съдебният процес се проведе в Лондон и продължи около 10 години, като  се превърна в един от най-дългите и най-скъпите в историята на юриспруденцията. В резултат на това съдът нареди на Джефри да върне в Хасанал именията и предметите на изкуството, останали при него в различни градове по света. Но дори и след това братята не можеха да се помирят.

Джефри зле съсипва хазната: заради брат си султанът обедня. Преди това всяка секунда състоянието на монарха се увеличаваше със $ 104 поради високите цени на петрола. Султанът беше най-богатият човек в света и неговите поданици имаха втория доход на глава от населението след японците. Сега обаче цената на енергийните ресурси е поевтиняла наполовина, което удари силно портфейлите на гражданите. Това обаче не се отрази особено на самия султан - той има още 27,7 милиарда долара в сметките си.

Източник: Ксения Архипова, Лента.ру


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.