Какво се случва в Сирия

Вашингтон напира за военна операция, Европа е разединена по въпроса „дипломация или война“

по статията работи: Георги Велев | 29.08.2013 | 21:34
Какво се случва в Сирия
AP/БТА

Събота може да се окаже денят "X” за събитията в Сирия. Тогава екипът от инспектори на ООН, който разследва използването на химическо оръжие, ще напусне арабската страна, съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. НАТО на практика даде зелена светлина на военна операция против Дамаск, без оглед на факта, че тя не е минала през Съвета за сигурност на ООН, обясняват руските специалисти.

Според в. "Комерсант" дори е възможно още в петък вечера САЩ да нанесе удар срещу Сирия. Това би предизвикало "неуправляем хаос в Близкия изток, засилване на позициите на екстремистките и терористичните структури, в това число и на "Ал Кайда”, коментират международни наблюдатели. Лидерите на шиитската групировка "Хизбула" в Ливан вече заявиха, че ще предприемат ответен удар, ако има външна намеса в Сирия.

Напрежението в Сирия рязко нарасна след химическата атака, чиято жертна станаха стотици граждани. Кой и как е използвал смъртоносния газ засега е по-скоро въпрос на спекулации. От САЩ категорично твърдят, че химикалът е употребен от правителствените сили на Башар Асад. Но и до момента Белият дом не е представил убедителни доказателства за това. Междувременно показанията на очевидци и пострадали в Източна Гута край Дамаск "сочат съвсем очевидно, че нервопаралитичен газ зарин е бил използван от бойци на опозицията". Това е заявила пред швейцарската телевизия Карла дел Понте от комисията на ООН, разследваща възможни правонарушения в Сирия.

Очаква експертите на ООН да дадат окончателен отговор на спорния въпрос. Ден преди приключването на инспекцията обаче светът остава разделен в позицият за това как трябва да се действа спрямо Сирия. От една страна, продължават опитите за мирен изход, от друга - Западът се готви за военни действия.

Обама и тънката червена линия

Американският президент Барак Обама заяви, че все още не е взел решение за американска реакция на използването на химически оръжия в Сирия. Eвентуална въоръжена атака, обаче, може да се направи и без резолюция на НАТО.

Всъщност Америка преди дестина години направи точно това, като свали режима на Саддам Хюсеин. Тогава САЩ бяха убедени, че в Ирак се произвеждат химически оръжия и страната развива собствена ядрена програма. След падането на режима в Багдад обаче "засечените" от службите ядрени запаси и оръжие така и не бяха открити и блесна истината, че войната е заради интереса на корпоративна Америка към петролните залежи. Тогава глава на Белия дом бе Джордж Буш-младши, който е републиканец.

Сирия не е от големите производители на петрол, а президентът Обама е от демократическата партия. Но формалната разлика между Обама и Буш спира дотук. Обама зае твърда позиция за нападение срещу Дамаск, преди още да има ясни и недвусмислени доказателства за вината на режима на Асад. Очевидно той е готов да повтори грешките на предшественика си Буш, под натиска на лобистки групи в Конгреса, които искат военен конфликт. Все пак вторият най-изнасян от САЩ продукт след доларовите банкноти са оръжията. Подобна е и мотивацията на Париж и Лондон.

Един от големите пазари за износ на оръжия от Русия, която е на страната на режима са пък са Иран и Сирия. Китай има много сериозни интереси да получава евтин петрол от Иран за сметка на технологично оборудване. От Техеран и в момента са в доста обтегнати отношения със западния свят заради ядрената си програма, която се развива на базата на руските технологии.

Към днешна дата американски самолетоносачи вече са в района на Арабско и Средиземно море. Към бойните кораби се включи и Франция с най-модерната си фрегата. Великобритания се очаква да изпрати свои подводници в района. Турските военни бази по границата със Сирия са в бойна готовност. Странно тихи са действията на Иран в момента, като само правителствена делегация се очаква днес да посети Сирия. В същото време руският флот започна прегурпиране на корабите си в района на Средиземно море.

Назад към времето на Студената война

В Съвета за сигурност на ООН има  разногласия между страните членки, подобно на времената на Студената война. САЩ, Великобритания и Франция са на мнение, че виновни за нападенията са силите на президента на Сирия Башар Асад и говорят за предстоящ военен удар срещу режима. Русия също смята, че е недопустимо да има химически атаки, но против военни действия и настоява да се изчакат резултатите от дейността на експертите на терен. Сходно е и позицията на Китай. Генералният секретар на ООН Бан Ки-муун поиска на експертите по химически въоръжения, които са в Дамаск, да бъде дадено достатъчно време да установят дали са използвани химически оръжия миналата сряда и от кого.

При тази поляризация на мненията беше ясно, че ООН няма как даде мандат за извършване на нападение, дори и въздушно, върху сирийски обекти. Великобритания обаче предложи за обсъждане проекторезолюция, която може да се окаже стъпка към действия срещу Сирия. Съветът за сигурност обсъжда снощи документа, но Русия и Китай са напуснали заседанието.

Европейският съюз също е разделен за това как трябва да се действа спрямо Сирия. Официалната позиция на съюза е, че трябва да се търси дипломатическо решение и засега не се чува думата "война".  В същото време Франция обяви, че е готова да накаже отговорните за химическата атака. Британският парламент пък ще заседава извънредно и ще гласува какво трябва да направи Великобритания. Интересът на двете държави е ясен - още от началото на годината те настояват ЕС да вдигне ембаргото за доставка на оръжия на сирийската опозиция.

Други страни от еврообщността  обаче не изглеждат толкова готови на военни действия. Италия каза, че ще чака решение на Съвета за сигурност на ООН. Полша и Швеция също са за въздържане от намеса на този етап. Берлин очевидно има сериозни колебания за евентуални военни действия, особено преди предстоящите избори там следващия месец. Социологическо проучване, показва, че 69 процента от германците не одобряват военен удар срещу Сирия, а само 23 процента го подкрепят.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Дядо Либен 30.08.2013 | 09:45
САЩ ще действат това е повече от сигурно, просто имат нужда от такива надъхващи операции, които да прикриват вътрешнополитическите им проблеми.
4 Diana Nenova 30.08.2013 | 09:05
Каквото и да се случва в Сирия ще е след събота, когато се очаква да се изтеглят хората от ООН.
3 bilyanka razpilyanka 30.08.2013 | 08:45
Според мен по-разумното е да се следва примера на руснаците, които запазват неутралитет към момента. Военни действия са най-малкото, което ни трябва сега, когато започнахме да излизаме от кризата.
2 Epifani Gancia 30.08.2013 | 07:59
Едва ли са на това мнение и хората, които живеят там под този диктат. Мнозина подкрепят подобни действия, тъй като и така не се живее. Никой не иска война, но понякога тя е неизбежна.
1 Emily Reed 30.08.2013 | 07:29
Американците си държат на инвазията, ама тях не ги бърка пак да разбунят духовете в ислямския свят, а да го отнесат европейските им партньори.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.