Коронавирусната епидемия в САЩ се разраства

В 17 щата има заразени, а в Ню Йорк случаите се удвоиха

по статията работи: iNews.bg | 06.03.2020 | 12:00
Повече за:

Коронавирусната епидемия в САЩ се разраства, има случаи в най-малко четири нови щата и Сан Франциско, като Конгресът бързо одобри повече от 8 милиарда долара за борба с епидемията, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи, цитирани от Монитор.

Смъртните случаи достигнаха до 12 в Съединените щати, като последният починал е в окръг Кинг, Вашингтон, където шест души са загинали от болестта в болница в предградието на Сиатъл Къркланд.

Най-малко 57 нови случая на коронавирус бяха потвърдени в цялата страна, вирусът за първи път удари в Колорадо, Мериленд, Тенеси и Тексас, както и в град Сан Франциско. Поне няколко души с вируса са в тежко състояние.

Хеликоптер достави комплекти с тестове до круизен лайнер край бреговете на Калифорния, корабът има забрана да влиза в пристанище Сан Франциско, след като най-малко 35 души развиха грипоподобни симптоми на борда на кораба, което е свързано с два други потвърдени случая на COVID-19.

20 нови случая са потвърдени в окръг Кинг, където и Сиатъл и до момента е с най-голямата концентрация на случаи на коронавирус в страната, с което общият брой в окръга е 51 с 11 смъртни случая. Един смъртен случай е регистриран в Калифорния.

"Това е критичен момент в нарастващото огнище на COVID-19 в окръг Кинг", се казва в съобщението на окръга. "Всички жители на окръг Кинг трябва да спазват препоръките за обществено здраве. Заедно можем да повлияем на разпространението на болестта в нашата общност."

Както и в други страни, американците се сблъскват с нова реалност, в която често са молени да останат и да работят от вкъщи, училищата са затворени, големи събирания и спортни събития са отменени, а магазините са изпразни от стоки като тоалетни принадлежности и вода.

Препоръката на фирмите за работа от вкъщи ще засегне повече от 100 000 души в района. 

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че броят на случаите в този щат се е удвоил до 22 за една нощ, след като федералното правителство одобри използването на допълнителни лаборатории, засилвайки капацитета за тестване.

От новите случаи в Ню Йорк 8 са свързани с адвокат от Манхатън, който живее в окръг Уестчестър, северно от града и преди това е диагностициран с вируса.

Тексас и Мериленд потвърдиха по три случая на коронавирус, а Тенеси и Колорадо съобщават за по един, с което броят на засегнатите щати достигна до 17. Пенс заяви, че в страната има най-малко 150 случая на коронавирус.

Повече от 3200 души по света са починали от респираторно заболяване, което може да доведе до пневмония. Сенатът на САЩ в четвъртък прие законопроект от 8,3 милиарда долара за борба с епидемията, ден след като Камарата на представителите го одобри. Пенс заяви, че Тръмп ще подпише законопроекта в петък.

Повече от 3 милиарда долара от тези пари са предназначени за изследвания и разработки на ваксини, тестови комплекти и лечение. Засега няма одобрени ваксини или лечения срещу болестта, която започна в Китай и зарази повече от 95 000 души в около 80 страни.

Калифорния, която обяви извънредна ситуация в отговор на епидемията, съобщи за шест нови случая, включително два в Сан Франциско, които също се считат за вероятни в резултат на "предаване в общността", заявиха местните здравни служители.

Американските здравни служители твърдят, че очакват да получат достатъчно тестове за коронавирус, около един милион в публичните лаборатории, с капацитет за тестване на около 400 000 души.

Представителят на центъра за контрол и превенция на заразни болести Ан Шухат заяви, че до края на седмицата агенцията ще достави комплекти, с които могат да се тестват около 75 000 души.

"В момента е предизвикателство, ако сте лекар, който иска да направи тест", каза американският министър на здравеопазването Алекс Азар пред журналисти след брифинг с депутати.

Пенс, който ръководи американския отговор на коронавируса, призова американците да не купуват маски, ако са здрави, за да освободят доставките за здравни работници и хора, които са болни. "Освен ако не сте болни, няма нужда да купувате маска".

Задълбочаващата се криза засегна силно акциите. Основните американски фондови индекси паднаха с повече от 3% в четвъртък, като Dow падна с 969 пункта.

На въпрос дали епидемията от коронавирус е навредила на икономиката, Тръмп коментира в Скрантън, Пенсилвания: "Това със сигурност може да окаже влияние. В същото време трябва да кажа, че хората остават в Съединените щати, като харчат парите си в САЩ и това ми харесва."

Белият дом призна, че нацията не разполага с достатъчно комплекти за тестове за коронавирус. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че администрацията на Тръмп няма да може да изпълни целта си да достави един милион комплекта за тестване тази седмица.

Някои големи бизнеси в Сиатъл, включително Microsoft и Amazon, спряха някои операции или призоваха служителите да работят от вкъщи.

Около 200 души са поставени под карантина в Род Айлънд заради връзки с училищно пътуване до Италия, довело до три случая на коронавирус.

На пресконференция в понеделник комисарят по храните и лекарствата Стефан Хан заяви, че близо до милион тестове ще бъдат готови до края на тази седмица. Но вицепрезидентът Пенс - който координира отговора на САЩ срещу огнището - призна в четвъртък, че тази цел няма да бъде изпълнена.

До края на следващата седмица доставчикът на тестове за правителството на САЩ ще разпредели комплекти в цялата страна, което ще даде възможност на 1,2 милиона американци да бъдат тествани за коронавирус.

Туристическите компании отново поеха едни от най-тежките удари, като акциите в Royal Caribbean Cruises потънаха над 16%, а Carnival Corp падна с 14%.

Авиокомпаниите също претърпяха двуцифрен спад, след като Международната асоциация за въздушен транспорт предупреди индустрията за загуби до 113 млрд. долара през тази година.

Относно ситуацията по света:

В Иран най-малко 107 души са загинали от вируса и властите са ограничили пътуването между големите градове, за да ограничат епидемията. Училищата също са затворени в страната до април.

Ирак обяви първите си две потвърдени смъртни случаи, един от тях в столицата Багдад.

Израел и Палестинската администрация поставиха град Витлеем под карантина, след като седем души бяха диагностицирани с коронавируса там.

Канада обяви девет нови случая, осем от тях в най-западната провинция Британска Колумбия - общо 45 души.

Обединеното кралство обяви първия смъртен случай в четвъртък - по-възрастен пациент с други здравословни рпоблеми. Броят на хората с вируса, достигна 116, което е повече от 30 от сряда.

Италия отчете 41 нови смъртни случаи в четвъртък, най-високият брой за един ден досега, като общият им брой е 148. Страната е затворила всички училища и университети за най-малко 10 дни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.