Май намериха източника на опасния китайски вирус

По всяка вероятност заразата е тръгнала от змия

по статията работи: iNews.bg | 23.01.2020 | 16:30
Май намериха източника на опасния китайски вирус
inews.bg/Марио Евстатиев

Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са оригиналният източник на новооткрития коронавирус, предизвикал огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай тази зима, информира Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

Крайтът (Bungarus multicinctus), известен още като тайвански крайт или китайски крайт, е силно отровен вид змия, срещана в голяма част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия.

За заболяването бе съобщено за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан, основен град в централен Китай, и бързо се разпространи. Оттогава болни пътуващи от Ухан заразиха множество хора в Китай и други страни, включително САЩ.

Използвайки проби от вируса, изолирани от пациенти, учените в Китай определиха генетичния код на вируса и използваха микроскопи, за да го фотографират. Патогенът, отговорен за тази пандемия, е нов коронавирус. Той е в същото семейство от вируси като добре познатия тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARS-CoV) и коронавируса в Близкия Изток (MERS-CoV), които убиха стотици хора през последните 17 години. Световната здравна организация (СЗО) определи новия коронавирус като 2019-nCoV.

Името коронавирус идва от неговата форма, която наподобява корона или слънчев ореол, когато се изобразява с помощта на електронен микроскоп. Електронно-микроскопичното изображение разкрива структурни детайли на корона, заради които е кръстен коронавирус.

Коронавирусът се предава по въздушен път и инфектира предимно горните дихателни и стомашно-чревни пътища на бозайници и птици. Въпреки че повечето от членовете на семейството на коронавирусите причиняват само леки грипоподобни симптоми по време на инфекция, SARS-CoV и MERS-CoV могат да заразят горните и долните дихателни пътища и да причинят тежки респираторни заболявания и други усложнения при хората.

Този нов 2019-nCoV причинява подобни симптоми като SARS-CoV и MERS-CoV. Хората, заразени с тези коронавируси, страдат от тежка възпалителна реакция.

За съжаление няма налична одобрена ваксина или антивирусно лечение за коронавирусна инфекция. Необходимо е по-добро запозанване с жизнения цикъл на 2019-nCoV, включително източника на вируса, как се предава и как се репликира, както за предотвратяване, така и за лечение на болестта.

Както SARS, така и MERS са класифицирани като зоонозни вирусни заболявания, което означава, че първите пациенти, които са били заразени, са придобили тези вируси директно от животни. Това е възможно, защото докато е бил животински гостоприемник, вирусът е придобил серия от генетични мутации, които му позволяват да заразява и да се размножава вътре в човека.

Сега тези вируси могат да се предават от човек на човек. Теренните проучвания показват, че първоначалният източник на SARS-CoV и MERS-CoV е бил прилеп и че палмови цивети (бозайник, произхождащ от Азия и Африка) и камили са служили като междинни домакини между прилепите и хората.

В случая на коронавирусна болест през тази 2019 г., докладите посочват, че повечето от първата група пациенти, са били работници или клиенти на местен пазар на едро с морски дарове, които също са продавали преработени меса и живи консумативи, включително домашни птици, магарета, овце, свине, камили и др. като лисици, язовци, бамбукови плъхове, таралежи и влечуги. И тъй като никой никога не е съобщавал за намирането на коронавирус, заразяил водни животни, вероятно е той да произхожда от други животни, продавани на този пазар.

Но когато изследователите извършиха по-подробен биоинформационен анализ на последователността на 2019-nCoV, те предположиха, че този коронавирус може да идва от змии.

Изследователите използваха анализ на протеинните кодове, предпочитани от новия коронавирус и го сравниха с протеиноните кодове от коронавирусите, открити в различни гостоприемници, като птици, змии, мармоти, таралежи, прилепи и хора. Изненадващо, те откриха, че протеиновите кодове в 2019-nCoV са най-сходни с тези, използвани при змиите.

Змиите често ловуват прилепи в дивата природа. Докладите сочат, че змиите са били продавани на местния пазар на морски дарове в Ухан, което повишава възможността 2019-nCoV да е скочил от гостоприемни видове – прилепи – към змии, а след това и към хора в началото на това огнище на коронавирус. Как обаче вирусът може да се адаптира както към хладнокръвните, така и към топлокръвните гостоприемници остава загадка.

Авторите на доклада и други изследователи предстои да проверят произхода на вируса чрез лабораторни експерименти. Търсенето на последователност 2019-nCoV при змии ще бъде първото нещо, което трябва да се направи. От избухването обаче пазарът на морски дарове е дезинфекциран и затворен, което прави предизвикателство да се проследи животното на новия вирус по-трудно.

За да се потвърди произхода на вируса, е необходимо вземане на проби от вирусна РНК от животни, продавани на пазара, и от диви змии и прилепи. Отделно от това, отчетените констатации също ще дадат представа за разработването на протоколи за профилактика и лечение.

Избухването на 2019-nCoV е още едно напомняне, че хората трябва да ограничат консумацията на диви животни, за да предотвратят зоонозни инфекции. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.