Македония в епицентъра на енергийното съперничество между Москва и Вашингтон

Ако в Скопие дойде на власт по-склонно да се вслушва в препоръките на Запада правителство, „Турски поток“ ще бъде блокиран

по статията работи: Галина Александрова | 22.05.2015 | 18:21
Македония в епицентъра на енергийното съперничество между Москва и Вашингтон
БТА/AP

Ако в Македония дойде на власт по-склонно да се вслушва в препоръките на Запада правителство, "Турски поток" ще бъде блокиран. От Гърция той има възможност за три маршрута: или през България, или през Македония, или през Албания. Последният вариант никога не е обсъждан – Албания е враждебна спрямо нас. България блокира "Южен поток", действайки под натиска на Европейската комисия, а след като остана без транзитна тръба се оплаква горчиво. Македония сега е най-слабото звено на "Турски поток" и затова е подложена на силен натиск. Този извод е напарвен в анализ на руското издание "Известия".

В Македония продължават антиправителствените протести, силно напомнящи за поредната "цветна революция", припомня изданието. Те са организирани от Социалдемократическия съюз на Македония и се подкрепя от македонските албанци – в частност, бившият лидер на бойците на "Албанската армия на Македония" и настоящ член на парламента Али Ахмети.

Настоящите събития бяха предшествани от кръвопролитно нападение на албански терористи в Куманово – третият по големина град в Македония. Западните медии вече поставят под съмнение привързаността на Македония към "ценностите на демокрацията" и нейното отваряне към световната общност. "Македонските събития се управляват много грубо отвън", каза в сряда, определяйки ти Сергей Лавров. Той съобщи и причините, заради които САЩ и Европа наказват малката балканска република. Те са свързани с това, че Македония не се присъедини към западните санкции по отношение на Русия и подкрепяше преди "Южен поток", а сега "изразява готовност да си сътрудничи по реализацията на други варианти за доставка на енергоносители от Русия за южна Европа", в това число и "Турски поток".

Според "Известия", на натиск са подложени всички страни през които трябва да мине "Турски поток", започвайки от самата Турция, на която Америка достатъчно настойчиво внушава, че трябва да предпочете газопровода TANAP, който трябва да доставя азербайджански и туркменски газ за Южна Европа.

Посланикът на САЩ в Турция Джон Бас се обяви пряко против развитието на газова инфраструктура в Европа, заради засилващата се зависимост на отделни страни от един доставчик – тоест Русия. Специалният посланик на Държавния департамент на САЩ по международните енергийни въпроси Амос Хокстайн на преговори в Атина открито заяви, че САЩ са против прокарването на нов газопровод вместо "Южен поток" за доставка на руски газ за Европа.

От своя страна посолството на САЩ в Атина публикува съобщение, според което "Съединените Щато са обезпокоени от това, че участието на Гърция в прокарването газопровода "Турски поток" през страната не увеличава енергийната диверсификация и може да стане предмет на безпокойство за компетентните органи на ЕС и няма да реши в дългосрочна перспектива енергийните нужди на Гърция". Натиск има и върху Сърбия и Унгария. Но тези страни засега имат твърда позиция. Друго нещо е малката и бедна Македония.

На нея газовият транзит не би й навредил, но има ли тя сили да се противопостави на натиска? Дори ако не се случи "цветна революция" няма ли нейният премиер Никола Груевски да си направи закономерният извод: за да седи здраво на стола си, трябва да е послушен на Запада? Може да го направи.

Но всички стратегически линии на Русия и САЩ като че ли се пресичат. В началото, със случая с "Южен поток" това беше България, сега този въпрос стои за Македония. И Русия изглежда не може да направи нищо с това. Да се разтърсва въздуха с обвинения е безполезно. Остава да се чака развитието на събитията. А времето за чакане би било да се използва, за да се помисли. Най-малко за това: дали "Турски поток" върви по правилен път?

Проектът "Турски поток" се появи в замяна на "Южен поток", който предполагаше транзит на руския газ през България до пазарите на южноевропейските страни. Проектът "Турски поток" прави завой на тръбата към Турция, където ще се доставя целия газ, а вече Турция ще го препродава на страните от Южна Европа. На територията на Турция ще бъде изграден огромен газов хъб. Русия настоява само за това, той да е на границата с Гърция, но собственост ще има Турция. При това Турция се надява да събира газ от поредица газопроводи. Освен "Турски поток", както и TANAP, през нея ще минава и ирански газ. Турция иска също така да построи газопровод от Саудитска Арабия през Сирия – ето защо се безпокои толкова. В бъдеще Турция разчита да стане един от най-големите търговци на газ. 

Русия тогава ще се превърне само в един от клиентите й. А самостоятелната газова политика на Русия в Южна Европа ще бъде поставена под въпрос, подчертава изданието.

Какво ни тласка към тази сделка? Очевидно преди всичко трудностите при транзита на газ през територията на Украйна. Договорът между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" за транзита изтича през 2019 г. Изглежда "Газпром" не иска да го продължи. Русия много би искала освен увеличаването на надеждността на транзита да накаже Украйна, като я лиши от значителните приходи. Затова е търсенето на алтернативни пътища за транзит. Но се получава както във вица за човека, който вижда сламката в окото на другия, а не вижда гредата в собственото си око. Продавайки целия газ по южното направление за транзит през Турция, на която ние и сега продаваме значителни количества газ по "Син поток", ние волю или неволю слагаме всички яйца в една кошница, обобщва "Известия".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Истории от Олимпийските игри /п/
  • 03:00 Отблизо /п/
  • 03:30 Домът на вярата /п/
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Древен Апокалипсис" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:40 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Семейство Адамс 2" - анимация /п/
  • 03:30 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 04:30 "Съдебен спор" - предаване на NOVA...
  • 05:15 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.