НАТО с грандиозно военно учение - най-голямото от края на Студената война

България изпраща 41 военни, участват още Швеция и Финландия

по статията работи: Ани Романова | 25.10.2018 | 13:30
Повече за:

Северноатлантическият пакт започва днес най-голямото си военно учение от края на Студената война. Норвегия е формален домакин на маневрите с кодовото име "Трайдънт джънкчър 2018" ("Единен тризъбец 2018"), в които ще участват 50 хиляди военни, подкрепени от 10 хиляди бойни и спомагателни машини, 250 вертолети и самолети, и 60 кораба. Във военните игри участва и американски самолетоносач. Учението ще продължи до 7 ноември. Ще се отиграват различни операции по суша, въздух и море от Финландия и Балтийско море на изток до Исландия на запад. Като наблюдатели ще присъстват представители на Русия и Беларус, пише dir.bg.

Освен бойци от НАТО, участие в учението ще взимат Швеция и Финландия.

България изпраща 41 военни. Ще участваме с част от декларираните си формирования за NRF - 2019: група за контрол на придвижването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси и група за гражданско-военно сътрудничество.

Двата взвода - за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-и батальон за ядрена, химична и биологична защита и екология - Мусачево и за обезвреждане на невзривени бойни припаси от 55-и инженерен полк - Белене, както и групата за гражданско-военно сътрудничество от 78-ми батальон за осигуряване - София от Сухопътните войски (СВ) ще участват в учението в състава на канадска многонационална бригада в района на Фремо Лиер, Норвегия.

В "Трайдънт джънкчър 2018" ще участват и двама офицери от командването на СВ и щаба на СКС съответно като старши национален представител и в структурата на националния поддържащ елемент.

Целта на учението е да покаже, че силите на НАТО са готови за действия и маневри в Европа срещу вражеско нападение. И макар врагът да не е официално идентифициран - мястото и мащаба на учението насочват ясно в една посока. Напрежението между Русия и НАТО, които делят граница с Норвегия, е високо от години.

"Наясно сме, че евентуално напрежение не би започнало в Арктика, но ако възникне някъде другаде, то със сигурност ще стигне и до тук", каза министърът на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде.

Съюзниците изрично посочиха, че "Единен тризъбец" не цели изостряне на противопоставянето с Москва. Основният район на учението е на повече от 1000 км от руската граница, а военновъздушните операции на 500 километра. 

Учението ще изпита и уменията на съюзниците да прехвърлят техника през европейските граници, както би се наложило да направят при отговор на истинска заплаха.

"Страните от Северноатлантическия съюз не разглеждат възможността да разгърнат нови ядрени ракети в Европа в отговор на увеличаването на ракетния потенциал на Русия", каза вчера Столтенберг пред журналисти. Той припомни мнението на "всички държави от НАТО", че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) и заяви, че споразумението вече не е ефективно с оглед новите ракетни разработки на Москва.

Плановете на НАТО за Европа и Русия през погледа на руски издания

НАТО не се кани да разполага нови ядрени оръжия в Европа, резюмира в заглавие "Ведомости" изявление на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг от вчера. Той припомни мнението на "всички държави от НАТО", че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) и заяви, че споразумението вече не е ефективно с оглед новите ракетни разработки на Москва.  По думите му обаче НАТО не желае нова студена война и оръжейна надпревара, затова няма да отвърне на Русия с нови ядрени ракети на европейска територия, пояснява "Ведомости".

"Руското външно министерство смята учението за "опит да се проектира сила спрямо нашата страна", посочва "Ведомости". Но припомня, че през септември Москва проведе мащабни маневри "Восток-2018" с участието на Китай и Монголия", отбелязва още "Ведомости" по повод започващото днес учение на Алианса.

Според военния експерт Алексей Леонков, говорил пред "Економика сегодня", опасенията на Столтенберг от нови руски ракетни оръжия са предизвикани най-вероятно от стратегическия ракетен комплекс РС-28 "Сармат".

Това обаче е междуконтинентална балистична ракета; "ако пък Столтенберг намеква, че притежаваме вече ракети с малък и среден обсег, той открито лъже, защото нямаме, нито пък разработваме такива ракети. Всички обвинения тук са голословни", твърди Леонков.

Всички претенции към Русия във връзка с договора за РСМО звучат само в медийното пространство, докато в рамките на специалната консултативна комисия по този договор няма никакви упреци към Москва, заявява колегата му Виктор Мураховски.

По-рано НАТО прецени като нарушение руските изпитания на нова крилата ракета, наречена 9M729 (или SSC-8 по класификацията на НАТО), предназначена за ракетните комплекси "Искандер-М". Русия отхвърли всички обвинения и заяви, че тази ракета "изцяло отговаря на изискванията на договора", напомня "Економика сегодня".

Руският сенатор Алексей Пушков не вярва алиансът да спре ядрената си програма в Европа, пише онлайн изданието "Ура".

"Лидерите на НАТО уверяваха навремето пред Горбачов, че не планират разширяване на алианса в източна посока. После "не планираха" военни бази в Балтийския регион и т. н. Плановете, знаете, се променят", гласи пост на Пушков в Туитър.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прави грешка, а увеличаването на ядрения потенциал е безсмислено, цитира "Газета" изявление на Александър Шерин от комисията по отбрана в Държавната дума, предадено от сайта Националная служба новостей.

"Русия притежава днес оптимално количество ядрен потенциал, за да нанесе на противника непоправими щети без щети за самата себе си", а "издръжката на ядрени арсенали е скъпо удоволствие" и "Америка остава без пари, за да модернизира военната си мощ", твърди депутатът.

"Щом Доналд Тръмп иска да харчи пари и за това, за нас то е само добре дошло. Ако иска, както казва народът, да си остави ушите да замръзнат напук на баба си, нека заповяда. Ушите са си негови, да прави с тях каквото си ще", добавя руският парламентарист.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски тв филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /29 епизод/
  • 15:15 Духът на Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.