Край бреговете на Куба е забелязана една от най-новите подводници на Русия, която предизвиква сериозно безпокойство сред страните от НАТО. Тя бе изпратена там в навечерието на планирано военно учение, коментират в редакцията на изданието Business Insider, цитирано от ИА Фокус.

Атомната подводница "Казан" с крилати ракети е от сравнително нов клас, който тревожат американските и западните военни поради своите способности за стелт и нанасяне на удари.

Три руски кораба, както и "Казан", пристигнаха в Куба в сряда за петдневно официално посещение преди крупни въздушни и морски учения в Карибите. Разполагането включва фрегатата "Адмирал Горшков", която е въоръжена с хиперзвукови ракети "Циркон", друго предизвикателство за военните на Запада.

Въпреки че американски служители наблюдават зорко плавателните съдове и не очакват непосредствена опасност в региона, пристигането на "Казан" е забележително развитие. Представители на САЩ и НАТО отдавна изразяват загриженост относно възможностите на подводницата и други подобни на нея. Руските подводници от клас "Ясен", като "Казан", представляват сериозна заплаха. Руснаците започнаха работа по тях по време на Студената война и първата подводница от този клас, "Северодвинск", влезе на въоръжение в края на 2013 година.

По времето, когато се "ражда" "Северодвинск", тогавашният командващ развитието на този вид системи предупреди, че САЩ ще се "изправят пред сериозни потенциални противници" в бъдеще, добавяйки, че "човек трябва само да погледне "Северодвинск".

След като "Северодвинск" бе въведенА в руския флот, следващите подводници бяха плод на актуализирани проекти. "Казан" е втората подводница от този клас, но първата от новите модернизирани подводници. Тя има значително по-малък и има по-тих ядрен реактор.

Новите и по-усъвършенствани характеристики на подводниците ги правят тихи, трудни за проследяване, тежко въоръжени и способни да атакуват наземни и морски цели с малко или никакво предупреждение. Тези подводни военни кораби могат да носят крилати ракети "Оникс" и "Калибър", а по-късно – и "Циркон". Промяната в способностите с появата на подводниците от клас "Ясен-М" доведе до промяна в тяхното използване. Според анализ от 2021 година на Кралския институт на обединените служби, "способността на "Казан" да изстрелва набор от противокорабни и противоземни ракети" предполага, че "ударните мисии на далечни разстояния изглежда заменят забраната на морската комуникационна линия (SLOC) като основната мисия".

През 2021 година генералът от Военновъздушните сили на САЩ Глен Ван Херк, ръководител на Северното командване на САЩ и Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка, подчерта, че подводниците са "проектирани да се разгръщат незабелязани в обсега на крилати ракети от нашите брегови линии, за да застрашат критична инфраструктура по време на ескалираща криза".

Ван Херк, заедно с други американски служители, казва, че подводниците от клас "Ясен" са "наравно с нашите" и многократно предупреди за засилено присъствие на тези плавателни съдове край бреговете на САЩ.

Общо Русия планира да построи най-малко девет подводници "Ясен", но има признаци, че в бъдеще може да изгради повече.

Руското военно разполагане в Куба служи на много цели. Това идва преди въздушните и морските учения на Карибите, първите провеждани от Русия в района от 2019 годинал. Целта им е укрепване на руско-кубинските връзки. И това е демонстрация на сила на фона на войната в Украйна, коментира изданието.

Напрежението е особено високо, след като САЩ колебливо се съгласиха да позволят на Украйна да използва оръжията си с голям обсег, за да нанася удари по военни цели в Русия.

Американски служители отбелязаха, че движението на тези кораби в района не е пряк отговор на тези събития или ескалацията, отбелязвайки, че Куба е приемала руски кораби ежегодно от 2013 до 2020 година и планираните учения са рутинни.

Все пак корабите от тази група са едни от по-модерните в Русия или имат по-ново въоръжение. В миналото представители на НАТО отбелязаха подводниците от клас "Ясен" като "едно от големите стратегически предизвикателства", пред които е изправен Алиансът.