Немски публицист посочи приликите и разликите между Путин и Хитлер

Ако Хитлер е говорил открито за имперските си намерения, то шефът на Кремъл „отначало криеше своя проект за възстановяване на Руската империя“, смята Шнайдер-Детерс. Той нарича Путин и Хитлер диктатори, които си приличат и по това, че са „егомани, изпълнени с ирационални, анахронични идеи

по статията работи: iNews.bg | 15.11.2023 | 11:00
Немски публицист посочи приликите и разликите между Путин и Хитлер

Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, чиято нова книга се нарича "Войната на Русия в Украйна. Германските дебати за мира, фашизма и военните престъпления 2022-2023", познава Украйна много добре – той периодично живее там. Пишейки за това как на Запад, и по-конкретно в Германия, се възприема войната в Украйна, той отправя критики към сдържаните позиции на Берлин както преди нахлуването на Русия, така и след това. Според него нерешителността на канцлера Олаф Шолц при доставките на оръжие за Киев е сред причините, довели до сегашната позиционна война в Украйна. Но до това е довела не само политиката на Шолц, но и на лидерите на водещите западни страни като САЩ, Франция и други, обяснява Шнайдер-Детерс пред Дойче веле.

Пацифисти или "полезните идиоти" на Путин?

В книгата е отделено специално място на тези, които е прието да бъдат наричани пацифисти. През 2022 година германски журналисти, политици, учени, писатели, музиканти, артисти – предимно привърженици на левите възгледи и много от тях в пенсионна възраст – публикуваха няколко открити писма, в които осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, но същевременно призоваха канцлера да не доставя тежко оръжие на Киев (тогава ставаше дума за танкове).

Основният им аргумент – страхът от възможна Трета световна война и замесването на Германия в нея. Шнайдер-Детерс нарича подписалите тези писма "полезни идиоти". Той е убеден, че тези хора не познават ситуацията в Украйна. Авторът отправя остри критики към пацифистите, чиито възгледи са се формирали във ФРГ и ГДР по време на движението за мир и страха от ядрена война. Днес този страх се е върнал.

Всички германци бяха шокирани от нападението на Русия срещу Украйна, но пацифистите "вместо да си направят правилните изводи за агресора, говорят за това как може да се постигне договореност с него", посочва Шнайдер-Детерс. Той определя това като наивен и погрешен опит за умиротворяване на агресора. Публицистът е възмутен от това, че призивите към Украйна да сключи с Русия сделка на принципа "замяна на земя срещу мир" не отчитат факта, че на окупираните територии живеят милиони украинци.

Путин и Хитлер – прилики и разлики

Винфрид Шнайдер-Детерс е един от малцината германски експерти, които сравняват Путин и Хитлер. Има такива, които смятат, че подобни сравнения не бива да се правят. Но "да сравняваш" не значи "да отъждествяваш", изтъква авторът на новоизлязлата в Германия книга за войната на Русия в Украйна. Той иска както да покаже сходствата, така и да изтъкне различията. Едно от тях например е антисемитизмът, който е "важна част от националсоциализма на Хитлер", но който решително отсъства при Путин, посочва публицистът.

Прилики освен другото има в реториката, пише Шнайдер-Детерс. Така например телевизионното обръщение на Путин от 24 февруари 2022 напомня речта на Хитлер от първи септември 1939. Путин говори за "голямата лъжа, която постоянно повтаря по маниера на Хитлер", а именно – че украинското правителство в продължение на години "изтезавало и убивало" рускоезичното население в Украйна. Шнайдер-Детерс припомня, че навремето Хитлер е оправдал нападението срещу Полша с това, че германското малцинство там е "лишено от права" и е "подложено на изтезания".

Ето и пример за разлики между двамата. Ако Хитлер е говорил открито за имперските си намерения, то шефът на Кремъл "отначало криеше своя проект за възстановяване на Руската империя", смята Шнайдер-Детерс. Той нарича Путин и Хитлер диктатори, които си приличат и по това, че са "егомани, изпълнени с ирационални, анахронични идеи. По думите на германския публицист, Хитлер е искал "да завоюва и пороби население", а Путин също "може да бъде вписан в тази категория, неговата цел е да унищожи украинската идентичност".

Методите на двамата

Но методите на нацисткия "фюрер" и на руския президент "не са еднакви". "Холокост срещу украинците в Украйна засега няма", посочва Шнайдер-Детерс. Има обаче сходства в методите, особено ако се говори за действията на руската армия в Мариупол и в Буча. "На Путин му е все едно. Той оплаква съдбата на палестинските деца в Ивицата Газа, но въобще не се вълнува от това, което самият той върши в Украйна."

Шнайдер-Детерс смята, че "при Путин има религиозни и расистки елементи, но те не са изявени така отчетливо, както при Хитлер". Публицистът дава за пример изказванията на руския президент за разликите между руснаците и американците, за това, че в САЩ "всеки е срещу всеки", докато "в кръвта на руснаците било братството и любовта към ближния и т.н.". Шнайдер-Детерс нарича това мислене "расистко".

Какви са шансовете за "Нюрнберг-2"?

Германският публицист и политолог разглежда и шансовете да бъде организиран "Нюрнберг-2" - международен трибунал срещу тези, които той нарича "главните военни престъпници" в Русия. Въпросът дали ще има такъв процес е открит, но в обозримо бъдеще Путин едва ли ще бъде предаден на Хага, признава Шнайдер-Детерс. Той обаче смята, че е необходимо да има присъда срещу Путин, дори и да не бъде изпълнена. Шнайдер-Детерс смята, че заповедта за арест срещу руския президент е първа крачка в правилната посока и пише, че резултатите от работата в Украйна на стотици международни следователи трябва по-бързо да дава резултати. Неговата оценка е, че има достатъчно доказателства за международен процес срещу "военния престъпник в Кремъл".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.18...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.70
  • 16:00 "Да намериш Рин Тин Тин" - комедия,...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.