Традициите за Коледа в различните части на света включват разнообразни ястия, обичаи и ритуали.
Едно обаче ги обединява – стремежът към усещане за уют и спокойствие заедно с най-близките хора.
CNN представя коледните традиции в кухнята на седем държави, обяснени от експерти в ресторантьорството и хотелиерската индустрия.
Франция
Французите се наслаждават на пищна празнична трапеза на 24 декември, казва Франсоа Паяр, прочут сладкар, израснал в Ница.
Местните сядат да вечерят около 20:00 ч., казва той. Първото ястие е с морски дарове. Обикновено това означава омар термидор – запечено ястие от варени ракообразни, смесени с горчица, жълтъци и бренди – или скариди.
След това се преминава към петел, сварен до крехкост и разнообразие от гарнитури, включително картофено пюре и кестени, сотирани с масло и поръсени със салвия, пише profit.bg.
"Кестените са неизменна част от коледната трапеза за нас", казва Паяр.
Десертът, големият финал, е bûche de Noël – френската версия на коледната торта. Има формата на дръвче и често се сервират две – едното шоколадово, другото кестеново.
За пиене се използва най-хубавото вино, което можете да си набавите, обикновено червено от Бургундия.
На Коледа французите се наслаждават на обилна късна закуска, която може да включва кремообразни бъркани яйца, пушена сьомга и препечен хляб. Присъстват и различни сирена като Бри, Грюер и Мюнстер.
Италия
И италианците празнуват Коледа с най-голямата си трапеза в навечерието на големия ден.
Лука Финарди, генерален мениджър на Mandarin Oriental Милано, казва, че вечерята на Бъдни вечер продължава до среднощ, преди местните да отидат на църква.
Пушена сьомга с маслени кростини или пушена осолена треска е предшественик на основното ястие.
Италианците от крайбрежните райони като Амалфийското крайбрежие могат да започнат с лаврак с билки и морска сол, казва Финарди.
Следва tortellini in brodo – пълнени тортелини, окъпани в горещ бульон от пилешко месо и сирене пармезан – последното трябва да идва от едноименния регион в Италия.
За основното ястие северните италианци обикновено ядат пълнена пуйка, а тези от крайморските райони могат да хапнат голям печен лаврак, заобиколен от картофи и зеленчуци.
"Независимо откъде сте, задължителното ястие е панетоне – типичен сладък хляб", казва Финарди. "Тайната е да го затоплите само за няколко минути."
Spumante, пенливо вино, е предпочитаната напитка.
Що се отнася до прочутото италианско коледно ястие – празника на седемте риби, Финарди казва, че то се ограничава главно до региона Кампания, който включва Амалфийското крайбрежие и Неапол.
Коледният ден е по-скоро свързан с общуването със семейството и по-малко с храната, казва Финарди.
Великобритания
Британците обикновено не се отдават на голяма празнична трапеза в навечерието на Коледа.
"24-и е ден за готвене със семействата ни и за ходене до местния пъб за бира", казва Никола Бътлър, собственик на базираната в Лондон компания за луксозни пътувания NoteWorthy.
Истинските празници започват на Коледа сутринта с чаша шампанско и закуска с пушена сьомга, казва той. По-късно същия ден, след като се излъчи годишната коледна реч на краля, е време за вечеря.
Това означава пуйка или печено говеждо месо с гарнитури като пащърнак и моркови, грах с масло и брюкселско зеле.
Някои семейства включват йоркширски пудинг – пикантно печиво от брашно, яйца и мляко, приготвено с бульон от месото.
Десертът е коледен пудинг, който всъщност представлява тъмен и плътен сладкиш, приготвен със сушени плодове, подправки и обикновено с малко бренди.
"Имаме много вино, което се съчетава с храната", казва Бътлър.
Гърция
Мария Лои, известният гръцки шеф готвач, казва, че празненствата в страната започват на Бъдни вечер около 19:00 ч.
"Семействата седят около камината и ядат специален пшеничен хляб, който правим само на Коледа. Някои домакинства хапват и свински наденички."
След като присъстват на светото причастие рано сутринта на Коледа, гърците се прибират у дома за целодневно кулинарно пиршество, казва Лои.
На първо място са домашно приготвените медени бисквити с орехи или бадеми, следвани от пилешка супа.
Няколко часа по-късно се преминава към печено пиле, пълнено с кестени, или към вариации на ястия от свинско месо, приготвени на скара или задушени.
Към основното ястие се сервират гарнитури като сотирани диви зеленчуци, сирене фета и печени картофи с лимон.
Десертът е лек и може да бъде печени ябълки с мед и орехи или гръцко кисело мляко, полято с мед.
За питие и гърците предпочитат червено вино.
Мексико
Според Пабло Кармона и Джош Кремер, съоснователи на хотели Paradero, мексиканците започват коледните празници на 24 декември.
"Семействата започват с чупене на пинята, която е пълна с най-различни местни бонбони с вкус на чили и тамаринд", казва Кремер. Вечерята следва между 19 и 22 ч.
Храната започва с позоле – яхния от едра царевица и свинско или говеждо месо, приготвена с 20 добавки като магданоз, кориандър, чили и различни сирена.
В знак на уважение към американското влияние в Мексико, основното ястие – поне за Кармона и Кремер, е пуйка с всички видове гарнитури от картофено пюре до зелен фасул.
Сладкият завършек често е кремообразен флан плюс ягоди и сметана. Но ястието не е пълно без текила и мескал.
На 25-и декември много мексиканци подгряват остатъците от предишната вечер. "Уморени сме, затова не искаме да си правим труда да готвим", казва Кармона.
Коста Рика
Много костариканци празнуват Коледа с феерия посред нощ, казва Лео Гитис, собственик на хотели Nayara в северните планини на страната.
"Отиваме на среднощна литургия и се прибираме вкъщи, където в 2 ч. ни чака огромна трапеза", казва той.
Домашно приготвените тамале, пълни с пилешко или свинско месо, или със зеленчуци и сирене, са началото на трапезата.
След това се сервира arroz con pollo – националното ястие с ориз в Коста Рика, което се приготвя със зелен фасул, грах, моркови, шафран, кориандър и нарязано пиле.
Жителите на Коста Рика, които живеят по крайбрежието, си хапват морски дарове като риба тон, скариди и омари, а жителите на вътрешността на страната – говеждо, свинско и пилешко месо.
Гарнитурите са еднакви и за двете страни: ориз с черен боб, варени палмови плодове със заквасена сметана и салата с авокадо.
Десертът обикновено е кокосов флан и arroz con leche – ориз с мляко, захар и канела.
"Завършваме храненето с много ромов пунш и яйчен коняк и не приключваме преди 4-5 часа сутринта", казва Гитис.
Самият ден на Коледа е посветен на довършване на остатъците и излизане на улицата за партита на открито.
Бахамски острови
Коледа е големият празник на храната за бахамците – казва Воня Ифил, директор "Таланти и култура" в Rosewood Baha Mar.
Местните жители имат голяма вечеря, която включва пуйка, шунка, макарони със сирене, грах и ориз, приготвени с кокосово мляко и картофена салата.
"Вечерта празнуваме, а в полунощ излизаме и празнуваме Boxing Day с фестивал Junkanoo", казва той. "След като танцуваме и дефилираме цяла вечер и до ранните сутрешни часове, завършваме празника с варена риба или рибена яхния."
Морските дарове винаги се придружават от картофено хлебче или Johnny Cake – питка от царевично брашно.