Потопената Венеция в очакване на трето мега наводнение

Историческият град Венеция съществува на ръба на двойна заплаха – докато той потъва, морското равнище се покачва. Това пише американското издание Los Angeles Times

по статията работи: iNews.bg | 17.11.2019 | 14:00
Потопената Венеция в очакване на трето мега наводнение

Потопената и стресирана Венеция се готви днес за безпрецедентно трето голямо наводнение за по-малко от седмица, след като морската вода вече опустоши историческия град, където властите обявиха извънредно положение.

Прогнозата за града е за "висока вода" от 160 сантиметра следобед, тя е с малко по-ниска от 187-те сантиметра във вторник – най-високото ниво от половин век. Но и тези показатели все пак са опасни, уточнява БГНЕС. Обновената заплаха от изключително интензивни приливи и отливи дойде след кратка почивка в събота, когато посетители отново бяха видени да се разхожда през отново отворения площад "Свети Марко". Най-посещаваният туристически обект беше затворен в петък за няколко часа, тъй като силните бури и ветровете заляха региона, оставяйки го потопен под морските вълни. Църкви, магазини и домове също са залети в града, обект на ЮНЕСКО от световното наследство. Сред множеството, събрано около богато украсената базилика с ярки пособия за запазване на обувките сухи или с пластмасови ботуши в събота, бяха членове на италианския футболен отбор, които в събота отидоха до Венеция, за да покажат солидарност с поразения град.

"От името на целия отбор заставаме до град Венеция", каза вратарят на Италия Джанлуиджи Донарума. Делегацията на италианската футболна федерация посети пострадали от наводнението обекти, разговаряйки с венецианци, доброволци и полиция. "Венеция ще преодолее и това. Подобно на спортист, който получи сериозна контузия и след това отново се изправи", заяви шефът на делегацията Джанлука Виали. Кризата накара правителството да отпусне 20 милиона евро за справяне с опустошенията. Министърът на културата Дарио Франческини предупреди, че задачата да се ремонтира града, където повече от 50 църкви са претърпели щети, ще бъде огромна. А кметът Луиджи Бруняро заяви, че наводненията са "унищожили Венеция", след като в петък гладът беше поразен от второто голямо наводнение.

Историческият град Венеция съществува на ръба на двойна заплаха – докато той потъва, морското равнище се покачва. Това пише американското издание Los Angeles Times. Тази реалност стана все по-ясна в последните дни, когато Венеция беше ударена от най-лошото наводнение от 50 години, причинено от почти двуметров прилив, който наводни площад "Сан Марко", изпрати известните гондоли по тротоарите и заплаши средновековните, барокови и ренесансови произведения на изкуството и архитектура. Щетите по града на каналите от второто най-лошо наводнение в документираната му история бяха оценени на милиони евро.

Подводната бариерна система, която трябваше да защитава италианския град не е функционална след 16 години строеж и похарчени повече от 5 млрд. евро от парите на данъкоплатците. Системата трябваше да заработи през 2011 г. "По нея работиха поколение инженери. Никой не може всъщност да каже дали тя ще работи", заяви Мехтилд Рослер, директор на Световния център за културно наследство на ЮНЕСКО в Париж. Системата е наречена "МОСЕ" – акроним от италиански за експериментални електромеханически модули, но също така препратка към Мойсей – библейската фигура, разцепила Червено море. "МОСЕ" трябва да представлява система от 78 подводни бариери, които могат да бъдат издигани, когато е нужно за да блокират прииждащите приливи, които иначе биха наводнили града. Дори бариерите функционираха, при сериозен прилив Венеция отново би била залята, но не 80% от нея, както се случи по-рано, а едва 12% от града. Макар да е почти завършен, проектът не е дори частично тестван и на някои места бариерите дори са започнали да корозират. Освен това начинанието беше белязано от серия от корупционни скандали. Първоначалните разходи за него бяха изчислени като 1,5 млрд. евро, уточнява Фокус. Но дори при извънредно положение, "МОСЕ" няма да бъде функционален преди края на 2019 г.

В същото време заплахите за града нарастват. Докато последната серия от наводнения беше приписвана основно на комбинация от високи приливи от пълнолунието и силните ветрове в плиткото Адриатическо море, избутващи маси вода към Венеция, учените, занимаващи се с промените в климата отбелязват, че подобни високи вълни стават все по-често явление през последните две десетилетия. От 20-те подобни бедствия, записани от 1936 г. насам, повече от половината са се случили през 21-ви век. "Това е дългосрочен проблем. Проблемът не е с едно наводнение, ние се възстановяваме", каза Рослер. Експертът по промените в климата и учен Стефан Рамщорф от Университета в Потсдам смята, че част от увеличаващата се уязвимост на Венеция се дължи именно на глобалното затопляне. Градът е основно изграден върху неустойчиви сегменти и на практика бавно потъва, като според венецианския департамент за приливите водата сега е 30 см по висока в сравнение с 1873 г. Това е с десетина сантиметра повече от 1966 г., когато последното подобно наводнение заля града. Венеция е следена от ЮНЕСКО и може да бъде добавена в списъка на организацията за световно наследство в риск, което може да послужи като призив за действия към международната общност.

Други проблеми, заплашващи града, включват големия брой туристи, които носят напрежение върху град, в който дори събирането на боклук трябва да се извършва с лодка, и преминаването на круизни кораби през околностите на Венеция.  Корабите причиняват допълнително замърсяване, пращат вода в града и носят други рискове за безопасността. Историческото наводнение само подчертава спешността за разрешаване на проблемите на Венеция.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.